Παραλύει η Κύπρος, απεργούν οι εργαζόμενοι-Στους δρόμους δώδεκα συντεχνίες

Παραλύει η Κύπρος για τρεις ώρες, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς είναι προγραμματισμένη η παναπεργία των συντεχνιών των εργαζομένων για την ΑΤΑ, με αποτέλεσμα από τις 12 μέχρι τις 3:00 να μην υπάρχει οποιαδήποτε παραγωγή, σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Ανάμεσα στους τομείς που θα επηρεαστούν και τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, αλλά και τα σχολεία. Πάντως, οι εργαζόμενοι διαμηνύουν πως αυτό το μέτρο δεν είναι η κορύφωση, αφού αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν με κλιμάκωση.

Στις 12:00 οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατεβάζουν ρολά και βγαίνουν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληξη των συνομιλιών για την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), με τις εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία, στην πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα η εργατική ειρήνη παραμονές εκλογών-Τα τρία καυτά μέτωπα απεργιών

Συγκεκριμένα, για τη Λευκωσία, η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εξελιχθεί σε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, για τη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στο Διοικητήριο, στη Λάρνακα στην Επαρχιακή Διοίκηση, στο Παραλίμνι στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην Πάφο στην Επαρχιακή Διοίκηση. Όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα ξεκινήσουν στις 13:00 και βάσει προγραμματισμού, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15:00.

Την παναπεργία αποφάσισαν από κοινού οι δώδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ και ΕΣΚ. Οι συντεχνίες, όταν αποφάσισαν τη λήψη δυναμικών μέτρων, είχαν αναφέρει ότι η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαναλαμβάνουν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάστασή της και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017.

Μάλιστα, είχαν εκφράσει και την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

Από πλευράς τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις ήταν αντίθετες με τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων και προειδοποιούσαν με σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αφού για τρεις ώρες δεν θα παρατηρηθεί καμία παραγωγή, σε κανένα τομέα. Πάντως, μετά την εξαγγελία της διαμαρτυρίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση προς τις συντεχνίες των εργαζομένων, όπως να αποφύγουν τα μέτρα και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και το διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΤΑ: Ναυάγησε ο διάλογος, πάνε σε στάση εργασίας οι συντεχνίες

Οι συστάσεις προς το κοινό

Λόγω της παναπεργίας, αναμένεται να επηρεαστούν λιμάνια και αεροδρόμια, με τους αρμόδιους να προβαίνουν σε συστάσεις προς το κοινό, ώστε να μην υπάρχει αναστάτωση και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως για αποφυγή ταλαιπωρίας, καλεί το κοινό, προτού προσέλθει στους αερολιμένες για προγραμματισμένη αναχώρηση ή άφιξη, όπως επικοινωνεί με τις επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και/ή τον φορέα διαχείρισης των αερολιμένων, για ενημέρωση, για τυχόν επαναπρογραμματισμό ή αλλαγή ωρών των πτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς επηρεάζει τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων η παναπεργία-Τι θα ισχύσει

Εξάλλου, λόγω της απεργίας θα ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές με Λεωφορεία Τακτικών Γραμμών:

-Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Δημοτικά / Γυμνάσια / Λύκεια / Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00.

Με τη λήξη της απεργίας (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Τα δρομολόγια Τακτικών Επιβατικών Γραμμών (Αστικά, Περιφερειακά και Υπεραστικά) δεν θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της τρίωρης απεργίας.

Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέπεμψε στην επόμενη Κυβέρνηση για ολοκλήρωση διαλόγου για ΑΤΑ ο Κούσιος

Αλλαγές στην ώρα εξετάσεων, στα σχολεία οι δάσκαλοι

Στο μεταξύ, η απεργία επηρέαζε και την εύρυθμη εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, αφού είχαν προγραμματιστεί για Β’ και Γ’ Λυκείου τέσσερα μαθήματα για να εξεταστούν στις 10:30, κάτι που σήμαινε πως μέχρι τις 12:00 που θα ξεκινήσει η απεργία, δεν θα είχαν ολοκληρωθεί. Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των μαθητών, οι γονείς, αλλά και οι καθηγητές είχαν υποβάλει αίτημα προς τον υπουργό Παιδείας, να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων λόγω απεργίας-Ποια μαθήματα επηρεάζονται

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης είχε στείλει επιστολή προς τις Διευθύνσεις των σχολείων, ενημερώνοντάς τις για τις αλλαγές στις οποίες προέβη, σχετικά με την ώρα έναρξης κάποιων εξετάσεων, καλώντας μάλιστα τους Διευθυντές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και καθηγητές.

Στην εγκύκλιο που είχε σταλεί στα Γυμνάσια και Λύκεια, αναφερόταν πως το πρόγραμμα εξετάσεωνγια τον Λυκειακό Κύκλο, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, τροποποιείται ως εξής:

A. Η εξέταση των μαθημάτων της Β΄ Λυκείου Εφαρμογές Πληροφορικής (Β070) και Ελεύθερο Προοπτικό Σχέδιο (Β022) θα ξεκινήσει στις 9:45.

B. Η εξέταση των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου Αγγλικά (Γ006), Δίκτυα (Γ060) και Εικαστικές εφαρμογές (Γ044) θα ξεκινήσει στις 07:45.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης των υπόλοιπων μαθημάτων παραμένει η ίδια, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, στα Δημοτικά Σχολεία η κατάσταση είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι η ΠΟΕΔ δεν κατάφερε να στραφεί στις Γενικές Συνελεύσεις και να λάβει έγκριση για τα επόμενα βήματα, κάλεσε τα μέλη της όπως παραμείνουν στα σχολεία από τις 12:00 μέχρι τη 1:00, ωστόσο να απέχουν από τα μαθήματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωση που είχε στείλει στα μέλη της, η οργάνωση των δασκάλων τους καλούσε να εξηγήσουν στους μαθητές τους λόγους που γίνεται η απεργία και στη συνέχεια να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.

Παράλληλα, μετά τη λήξη της σχολικής ημέρας και την αποχώρηση των μαθητών, όσοι δάσκαλοι το επιθυμούσαν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αρκεί να ενημερώσουν την ηγεσία της ΠΟΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέχουν από τα μαθήματα, αλλά δεν απεργούν οι δάσκαλοι-Τι θα ισχύσει την Πέμπτη

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας