Στον αέρα η εργατική ειρήνη παραμονές εκλογών-Τα τρία καυτά μέτωπα απεργιών

Αβεβαιότητα και οικονομική ανασφάλεια, προκαλούν τα πολλά εργασιακά μέτωπα που παραμονές των εκλογών παραμένουν ανοικτά. Από τη μια το ζήτημα της ΑΤΑ, από την άλλη η συντεχνίες της ΑΗΚ και στο βάθος τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και τα αιτήματα των νοσηλευτών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση, ελάχιστες εβδομάδες πριν οι υπουργοί της και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους στους επόμενους.  

Ξεκινώντας από το πιο φλέγον ζήτημα, αυτό της ΑΤΑ, τις τελευταίες ώρες παίζεται ένα blame game μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων, αφενός για το ποιος έχει την ευθύνη του ναυαγίου και αφετέρου για το ποιος είναι το θύμα της όλης υπόθεσης. Από τη μια οι εργοδοτικές οργανώσεις, που πήγαν στο τραπέζι του διαλόγου με θέση την πλήρη κατάργηση και μετακινήθηκαν στην τήρηση του υφιστάμενου μοντέλου και από την άλλη οι συντεχνίες που απαιτούσαν κάλυψη 100% των εργαζομένων από την ΑΤΑ και αποδέχθηκαν την σταδιακή εφαρμογή, φαίνεται να έχουν καταλήξει πως την καυτή πατάτα του εργασιακού ζητήματος, θα μείνει προίκα στην επόμενη Κυβέρνηση.

Παναπεργία παραμονές εκλογών

Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος είχε ρόλο διαμεσολαβητή και ήταν αυτός που κήρυξε το αδιέξοδο, αφού οι θέσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν, απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στη μια ή την άλλη πλευρά, καλώντας ωστόσο αμφότερες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το δεδομένο είναι πως η εργασιακή ειρήνη στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου, έγινε κατορθωτό να εφαρμοστεί κατώτατος μισθός, απειλείται αφού στις 26 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί παναπεργία που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και ουσιαστικά θα παραλύσει τα πάντα, με τους εργοδότες να κάνουν λόγο για τεράστιες οικονομικές ζημιές και να προειδοποιούν πως θα αποκόψουν τις τρεις ώρες της απεργίας από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και τους μεν εργαζόμενους να υποδεικνύουν πως εξετάζουν και άλλα πιο δυναμικά μέτρα.

Το ερώτημα είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στα παρελθόν ξεκαθάρισε πως η θέση της Κυβέρνησης δεν είναι υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ, θα παρέμβει, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, ή αν θα επιχειρήσει ο ίδιος προσωπικά, μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.

Κίνδυνος «ηλεκτροπληξίας»

Την ίδια ώρα, υπό την απειλή απεργιακών μέτρων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση της Κύπρου, διεξάγεται αύριο η συνάντηση τριών υπουργών της Κυβέρνησης με τις συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως οι συντεχνίες της ΑΗΚ, είχαν εξαγγείλει απεργιακά μέτρα τα οποία ανεστάλησαν ενόψει της αυριανής συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία του Κωνσταντίνου Πετρίδη της υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου και του υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου που και σε αυτή την περίπτωση ενεργεί ως μεσολαβητής, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες, η υπουργός Ενέργειας, παρουσιάζεται αισιόδοξη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και πως οι συντεχνίες θα ικανοποιηθούν με όσα θα ακούσουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου της, η κ. Πηλείδου είπε πως τη συνάντηση θα απασχολήσει σειρά θεμάτων, τα οποία διαχώρισε σε εργασιακά και θέματα πολιτικής. Όσον αφορά τα εργασιακά, η κ. Πηλείδου είπε πως θα γίνει μια ανάλυση των θεμάτων και αναμένεται και η εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας, ούτως ώστε να γνωματεύσει όσον αφορά αυτά τα θέματα.

«Και όπου προκύπτουν, να γίνει μια μελέτη και σωστή αξιολόγηση των ζητημάτων, ώστε εκεί που μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε για να μπορέσει και η Αρχή να προχωρήσει να εκσυγχρονιστεί, να στελεχωθεί με τα άτομα, τα οποία χρειάζεται και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, που όπως αναφέραμε είναι αρκετές σε σχέση και με την ανάπτυξη του δικτύου και το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς», είπε.

Υπενθυμίζεται πως τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις συντεχνίες της ΑΗΚ, οι ελλείψεις στη στελέχωση της ΑΗΚ, την εμπλοκή της Αρχής στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ανανέωση των ρυπογόνων μονάδων στον Ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας.

Στην εντατική τα Νοσοκομεία

Υπό την απειλή νέων απεργιακών κινητοποιήσεων από τις συντεχνίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, τελεί και το Υπουργείο Υγείας, μετά τη στάση εργασίας της περασμένης Τρίτης, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να προειδοποιούν, πως αν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους και καταγραφεί νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις των επόμενων ημερών, η λήψη περαιτέρω δυναμικών μέτρων θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτό που ουσιαστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι πως δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για  συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, αφορά περίπου χίλιους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2019, οι οποίοι καταγγέλλουν κοροϊδία από τον ΟΚΥπΥ, αφού υπάρχει καταγεγραμμένη η δέσμευση του οργανισμού για σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι 24 ώρες πριν την στάση εργασίας της Τρίτης, προηγήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και του ΟΚΥπΥ,  στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, χωρίς ωστόσο κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, γεγονός που οδήγησε στην στάση της Τρίτης. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην ερχόμενη Δευτέρα, όπου κλείστηκε το νέο ραντεβού ανάμεσα στις πλευρές, με τις συντεχνίες να στέλνουν μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, πως εάν για άλλη μια φορά δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, τότε θα λάβουν πιο δυναμικά μέτρα αντίδρασης, μέχρι να κερδηθούν τα κεκτημένα τους.

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ