Η έξαρση λοιμώξεων φέρνει ανησυχία για τους ηλικιωμένους-«Να τηρούν πρωτόκολλα»

Δεκάδες είναι τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίζονται στους οίκους ευγηρίας τον τελευταίο μήνα, με τους αρμόδιους φορείς να υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία την τήρηση των πρωτοκόλλων, αλλά ειδικότερα την ανάγκη για λήψη ενισχυτικής δόσης εμβολίου από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, την ώρα που το σύστημα υγείας πλήττεται λόγω της έξαρσης λοιμώξεων.

Μπορεί με το πέρας της πανδημίας να διαφάνηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα από γηροκομεία, ωστόσο φαίνεται πως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Η εμπειρία και η γνώση που αποκτήθηκε δεν αφήνει στις διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας περιθώρια λάθους, αλλά του εναντίον, καταδεικνύεται πως πλέον τα μέτρα έχουν ριζώσει στην καθημερινότητά τους.

Παρόλα αυτά, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας κρούει τον κώδωνα προς τις οικογένειες των ηλικιωμένων, ώστε να τηρούν και εκείνοι τα αυστηρά πρωτόκολλα όταν τους επισκέπτονται, είτε στα γηροκομεία, είτε στις οικίες τους. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER η συμβουλευτική ψυχολόγος και λειτουργός του Παρατηρητηρίου, Κυριακή Σαρρή, «δεν γίνεται το παιδάκι της οικογένειας να έχει ίωση και οι γονείς να το παίρνουν στον παππού και στη γιαγιά. Αυτό βάζει τη ζωή του ηλικιωμένου σε μεγάλο ρίσκο. Θα πρέπει με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε να τηρούμε τα μέτρα και τα πρωτόκολλά και στο σπίτι. Ο καθένας μας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά τα μέτρα που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα, η κ. Σαρρή τόνισε την ανάγκη για τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων αυτοπροστασίας, ώστε το Παρατηρητήριο να μην γίνει δέκτης καταγγελιών, όπως κατά την διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας, αφού τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε ενώπιον μια δύσκολης επιδημιολογικά περιόδου και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. «Στο παρελθόν και κατά τη περίοδο του κορωνοϊού είχαμε κάποιες καταγγελίες για κάποιους οίκους ευγηρίας που δεν τηρούσαν τα μέτρα υγιεινής. Τον τελευταίο καιρό πιστεύουμε πως λόγω και της ευαισθητοποίησης που έδειξε ο κόσμος και της ενημέρωσης που γίνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αυτά τα θέματα, δεν έχουμε τόσες καταγγελίες όσες είχαμε στο παρελθόν. Από την εμπειρία μας και από αυτά που ακούμε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει έξαρση και θα πρέπει είμαστε προσεκτικοί»

 Η λειτουργός του Παρατηρητηρίου σημείωσε πως αυτό που οφείλουν να κάνουν τα γηροκομεία, είναι να τηρούνται με ευλάβεια τα πρωτόκολλα ώστε να προστατευτούν τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. «Έχουμε να κάνουμε με ευάλωτους ανθρώπους και υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Βλέπουμε πως μέσα στον χειμώνα και όσο προχωρούμε σε χειμερινούς μήνες η έξαρση γίνεται ακόμη πιο έντονη. Αυτό δείχνει πως θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, όχι μόνο στους οίκους ευγηρίας στα νοσοκομεία, σε δομές γενικά που έχουν να κάνουν με ευάλωτους ανθρώπους αλλά και στο σπίτι».

Την ίδια ώρα, σημείωσε τέλος η κα Σαρρή, «είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται όσα βρίσκονται σε ισχύ. Δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία αυτών των ατόμων».

Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, είχαν καταγραφεί συνολικά πενήντα νέα θετικά περιστατικά σε οίκους ευγηρίας με το ποσοστό θετικότητα να βρίσκεται λίγο πριν το 1%, ενώ ακόμη και οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν αφορούσαν άτομα 85 έως 93 ετών.

Η εικόνα που είχε δοθεί από το προηγούμενο διάστημα είναι πως τα άτομα αυτά βρίσκονται σε  δυσχερή θέση και για τον λόγο αυτό είχε προωθηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ο εμβολιασμός του με ενισχυτική δόση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία