Στο έλεος των λοιμώξεων τα νοσοκομεία-Προσπάθειες να βγουν αλώβητα από τη κρίση

Αντιμέτωπα με μια νέα υγειονομική κρίση βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες δύο βδομάδες, για την οποία προειδοποιούσαν οι ειδικοί από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων να κρατηθούν αλώβητα τα νοσοκομεία, για άλλη μια φορά βγήκαν στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα.

Κορωνοϊός, γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, που είναι σε έξαρση αυτό το διάστημα, ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και δε, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία ήδη υπολειτουργούσαν λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και των χρόνιων ελλείψεων. Μάρτυρες της εικόνας που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία είναι οι πολίτες, αφού μια επίσκεψη ρουτίνας για απλές εξετάσεις, διαρκεί ώρες.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά, αφού οι ασθενείς καταγγέλλουν πως πέραν των καθυστερήσεων, διαπιστώνεται πως δεν υπάρχουν κλίνες για εισαγωγή ασθενών, με τον Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να θεωρεί πως κάνει τα άπαντα των δυνάμεών του να ανταπεξέλθει, αφού θεωρείται αδύνατη η συνδρομή των ιδιωτικών νοσοκομείων λόγω του μικρού αριθμού κλινών σε Παθολογικά και Πνευμονολογικά Τμήματα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τονίζει πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αναδείξει την ανάγκη για περαιτέρω ελέγχους στις εισόδους των νοσηλευτηρίων, ώστε να μην υπάρχει διασπορά λοιμώξεων εντός των νοσοκομείων. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, στο οποίο εντοπίστηκαν αλυσίδες μετάδοσης από θετικό επισκέπτη του νοσοκομείου.

Επίσης, οι οργανωμένοι ασθενείς ζητούν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των κλινών από τον ΟΚΥπΥ και να υπάρχει ορθή ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα ΤΑΕΠ.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, αυτές οι δύο βδομάδες ανέδειξαν σε μεγάλο βαθμό τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία προειδοποιούσαν εδώ και καιρό μέσω επιστολών τους προς τον ΟΚΥπΥ, με τις περισσότερες όμως να παραμένουν αναπάντητες, ενώ εδώ και περίπου οκτώ μήνες, δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Οργανισμό για να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους. «Τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας κλινών. Αυτό παρουσιάζεται πιο έντονα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών λόγω της συμφόρησης και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των κλινών από τον ΟΚΥπΥ».

Σημαντικοί λόγοι που οδηγούν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ για εξέταση, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, είναι οι αναπάντητες κλήσεις από προσωπικούς γιατρούς, όπως και η έλλειψη ενημέρωσης για τους χώρους και τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, με τα προβλήματα να είναι αλυσιδωτά.

Όπως εξήγησε, «ασθενείς κατήγγειλαν στην ΟΣΑΚ ότι οι προσωπικοί τους γιατροί δεν απαντούσαν τα τηλέφωνα και δεν όριζαν αντικαταστάτη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν καταφέραμε να περάσουμε στον κόσμο τον ρόλο και τρόπο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, οδηγεί τους ασθενείς στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία  κατά τη διάρκεια των γιορτών λειτουργούσαν με μειωμένους ρυθμούς».

Για όλα τα πιο πάνω, οι ασθενείς εξέφραζαν ανησυχία, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Παρά τις προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν κατά διαστήματα από τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα παραμένουν στο αβέβαιο, αφού εδώ και μήνες δεν κατέστη δυνατό να έχουν συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ. Από την άλλη, ο Οργανισμός θεωρεί πως τα προβλήματα αναδεικνύονται σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της νέας κρίσης που διανύει αυτούς τους μήνες η Κύπρος με την αύξηση των θετικών περιστατικών κορωνοιού και άλλων λοιμώξεων.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα κρίση λόγω των εξάρσεων. Έχουμε στη διάθεσή μας ένα αριθμό κλινών, τις οποίες προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, το έργο μας γίνεται δυσκολότερο, αφού δεν μπορούμε να αποταθούμε στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό κλινών για τέτοια περιστατικά».

Την ίδια ώρα ο κος Χαριλάου τόνισε πως αυτό το διάστημα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και όλα τα περιστατικά καταλήγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ασθενών για τις αναπάντητες κλήσεις στους προσωπικούς τους γιατρούς, αλλά και ασθενείς που καταλήγουν στα ΤΑΕΠ, ενώ διαμένουν σε γηροκομεία.

Όσον αφορά τους ελέγχους στις εισόδους των νοσοκομείων, με αφορμή τη διασπορά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως τηρείται κατά γράμμα το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας με προσκόμιση αρνητικού τεστ. «Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν κάποιος είναι αρνητικός δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταφέρει τον ιό ή να χρειάζεται χρόνος για να διαγνωστεί θετικός», είπε.

Πάντως, από  πλευράς του το Υπουργείο Υγείας, αν και διαμηνύει πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δηλώνει ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέχει βοήθεια στα δημόσια νοσηλευτήρια με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»