Κατήγγειλαν γιατρό, διέρρευσαν στοιχεία τους και τελικά βρέθηκαν κατηγορούμενοι

Από παραπουνούμενη... κατηγορούμενη βρέθηκε οικογένεια ασθενή που απεβίωσε και μετά το θάνατο του κατήγγειλε τις καταστάσεις που έζησε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν ο πατέρας της οικογένειας νοσηλευόταν σε θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να μην διασφάλισε τα προσωπικά τους δεδομένα, με αποτέλεσμα γιατρός, στον οποίο γινόταν αναφορά, προχωρεί με αγωγή, ζητώντας αποζημιώσεις μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ για δυσφήμιση.

Η περιπέτεια της οικογένειας άρχισε όταν κατά τη διαμονή του πατέρα τους στο συγκεκριμένο Τμήμα του νοσοκομείου, διαπίστωσαν κακές συνθήκες διαβίωσης και άσχημες συμπεριφορές, τις οποίες αντιμετώπιζαν καθημερινά από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως ισχυρίζονται, ενώ κάνουν λόγου για αδιαφορία γιατρού σε σχέση με τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο ασθενής, λόγω της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων.

Ο ασθενής απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα και η οικογένεια, όπως είναι η θέση της, έχοντας ως τελευταίες εικόνες και λόγια από τον πατέρα τους, τις κραυγές βοήθειας και την αδιαφορία που υπέδειξε το προσωπικό, προχώρησε στις αρχές του 2022 σε επίσημη καταγγελία στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με μοναδική πρόθεση, όπως ισχυρίζεται, «να μην ζήσει κανένας άλλος ασθενής, τα όσα έζησε ο πατέρα τους».

Η ίδια ακριβώς καταγγελία, προωθήθηκε και στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), χωρίς ωστόσο να αναγράφονται τα στοιχεία των γιατρών και του προσωπικού. Σκοπός ήταν να μεταφέρει τα σχετικά παράπονα προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και να λάβει σχετικές απαντήσεις.

Παρόλα αυτά, η ιστορία πήρε διαφορετική τροπή, αφού με απόφαση του ΟΚΥπΥ διορίστηκε ερευνώντας λειτουργός, από τον οποίο ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Με τον διορισμό λειτουργού, τον Μάιο του 2022,  η οικογένεια έλαβε αγωγή από γιατρό στον οποίο έγινε αναφορά στην καταγγελία.

Ο γιατρός ζητά αποζημιώσεις μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ, «για γραπτή δυσφήμιση και/ή επιζήμια ψευδολογία ή αναλήθειες που δημοσίευσε η εναγόμενη με επιστολή της και οι οποίες περιέρχονται σε δυσφημιστική επιστολή της που δημοσιεύτηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας της εναγόμενης και στάλθηκε ηλεκτρονικά προς τον οργανισμό…..», όπως αναφέρεται στην αγωγή του.

Από την αντίδραση του γιατρού προκύπτουν πολλά και διάφορα ερωτήματα για τον τρόπο που οι αρμόδιοι επιλέγουν να αντιδράσουν σε περιπτώσεις που ασθενείς και οι οικογένειες τους προχωρήσουν σε καταγγελία για τα κακώς έχοντα στα νοσοκομεία, αφού φαίνεται να μην διασφαλίστηκαν από τον ΟΚΥπΥ τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας, με αποτέλεσμα να υπάρξει η σχετική αντίδραση από υπό αναφορά γιατρού. Κάτι που αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα στους επόμενους που επιθυμούν να προβούν σε καταγγελία, αφού ο κίνδυνος για αντίποινα, λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων, είναι ορατός, χωρίς να σημαίνει πως η οποιαδήποτε καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε, υιοθετείται χωρίς έρευνα. 

Βέβαια, αυτό που τόσο μέσα από την καταγγελία της προς τον ΟΚΥπΥ, όσο και από τις αναφορές της στην ΟΣΑΚ, ισχυρίζεται η οικογένεια, είναι πως η πρόθεσή τους δεν ήταν εκδικητική, αλλά του εναντίον, μοναδική τους πρόθεση ήταν κανένας άλλος ασθενής και η οικογένειά του να μην βιώσουν τα όσα οι ίδιοι πέρασαν. Μάλιστα θεωρούν πως με την καταγγελία ενδεχομένως να γίνονταν συστάσεις σε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό για να έχουν καλύτερη συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤE ΕΔΩ: Παράπονα ασθενών τις γιορτές-Αναπάντητες κλήσεις, ώρες αναμονής και ταλαιπωρία

Από θύματα, θύτες-Ζητά απαντήσεις η ΟΣΑΚ

Η οικογένεια, από τον Μάρτιο του 2022, έλαβε απάντηση από τον Οργανισμό μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχέση με τις καταγγελίες της, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που έλαβαν. Αντιθέτως, ένοιωσαν πως δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψιν οι αναφορές τους και πως από θύματα έγιναν οι θύτες των σοβαρών περιστατικών, όπως αυτά παρουσιάζονται από τον ΟΚΥπΥ.

Παρόμοια ερωτήματα όπως αυτά τέθηκαν πιο πάνω, έθεσε και η ΟΣΑΚ προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού με επιστολή της προς τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ζητά ενημέρωση όσον αφορά τις ενέργειες που λαμβάνονται και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ατόμου που υποβάλει την καταγγελία, ότι δηλαδή, «δεν θα δεχθεί εκφοβισμό και πιέσεις από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό μέσω της έγερσης αγωγής ή με άλλο τρόπο».

Με αφορμή την περιπέτεια στην οποία υπόκειται η οικογένεια, η ΟΣΑΚ ζητά από τον ΟΚΥπΥ να λάβει μέτρα για αποφυγή των φαινομένων αυτών, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα προκύψει παρόμοια περίπτωση, αφού θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους που θέλουν να προχωρήσουν σε σχετικές καταγγελίες.

Παρά τις προσπάθειες για απόσυρση της αγωγής, αυτή προχωρεί κανονικά και ορίστηκε ήδη ημερομηνία για να δοθούν σχετικές οδηγίες. Αποτελεί, πλέον, άξιον απορίας εάν τελικά οι ασθενείς και οι οικογένειές τους έχουν ίσα δικαιώματα, από τη στιγμή που μια καταγγελία, η οποία είχε ως σκοπό να κρούσει τον κώδωνα για συμπεριφορές εντός των νοσοκομείων, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Γεγονός, που αποτρέπει τον καθένα που θα βρεθεί στην ίδια θέση, να προχωρεί σε καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχούν οι ασθενείς για πιθανή έλλειψη φαρμάκων-Το πλάνο για την Κύπρο

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις