Καθυστερούν αλλά προσδοκούν σε καλή συμφωνία ΟΑΥ και νοσηλευτήρια

Σε μια καλή συμφωνία προσδοκούν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μετά την απόφαση που λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να πάρουν παράταση οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να δοθούν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται από τα νοσηλευτήρια για την σχετική πρόταση.

Παρόλο που ασκήθηκαν πιέσεις τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από την Βουλή, καθώς και από άλλους φορείς, για τελική πρόταση μέχρι 1η Ιανουαρίου, ο ΟΑΥ θεωρεί πως μπορεί να είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ από την άλλη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) βλέπει ως ορόσημο των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΥ είχε ετοιμάσει πρόταση για κίνητρα και κριτήρια για τις αποζημιώσεις που αφορούν τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες που θα προφέρει το νοσηλευτήριο, τον αριθμό των δύσκολων περιστατικών που θα αναλάβουν, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τον αριθμό περίθαλψης ηλικιωμένων. Επίσης, για τη σωστή κωδικοποίηση και σωστή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου των ασθενών.

Αυτό που αναμένεται να τεθεί ενώπιον της ΠΑΣΙΝ είναι οι αριθμοί για το πώς θα επηρεάζονται οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια. Βέβαια, την ίδια ώρα, συζητούν το ενδεχόμενο στις σχετικές διαβουλεύσεις, πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΙΝ, να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων νοσηλευτηρίων.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης, αφού τους δόθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας, δημιουργήθηκαν απορίες και ζητούν απαντήσεις από τον ΟΑΥ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη. «Η ευρεία σύσκεψη είτε θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της διοίκησης του ΠΑΣΙΝ, είτε με όλα τα νοσηλευτήρια σε μια μεγαλύτερη συνάντηση, για να εξηγηθούν κάποιοι παράμετροι πριν να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο. Θέλουμε να έχουμε συμβόλαια καθαρά, διάφανα και ξεκάθαρα για όλους».

Για τη δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνίας που θα είναι δίκαιο για όλους, ο κος Καραϊσκάκης σημείωσε πως δεν τους ανησυχεί ο χρόνος, «αλλά θέλουμε να έχουμε μια σωστή διαβούλευση, παρά να πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις. Δεχθήκαμε αρκετή πίεση για να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις νωρίτερα. Εάν το κάνουμε βιαστικά αυτό θα σημαίνει ότι θα απουσιάζουν σημαντικοί παράμετροι που θα δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στη συνέχεια. Στόχος μας δεν είναι να πολυλογούμε και να δημιουργούμε εντάσεις, αφού ένας από τους λόγους που καθυστέρησε ο ΟΑΥ, είναι λόγω των καταστάσεων που προηγήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με τα περί ασυμβίβαστου».

Αυτό το κείμενο στο οποίο θα καταλήξουν, σύμφωνα με τον κ. Καραϊσκάκη θα αποτελεί μια συμφωνία που θα συνοδεύσει τα νοσηλευτήρια τα επόμενα χρόνια. «Αν το κάνουμε όσο πιο καλό και όσο δίκαιο μπορεί να είναι, τότε θα έχουμε ένα καλύτερο πλαίσιο που θα στηριχθούν οι συμφωνίες με τα νοσηλευτήρια. Οι συναντήσεις θα γίνουν για τον καθορισμό των κριτηρίων αλλά και τη βαρύτητα των σχετικών κριτηρίων. Θα πρέπει να κάνουμε μια εξομοίωση, ανάλογα με το νοσηλευτήριο, ανάλογα με το εάν, δηλαδή, είναι μεγάλο ή μικρό. Ίσως πάλι η συμφωνία, να είναι ένα πειραματικό στάδιο για δύο με τρία χρόνια και μπορεί στη συνέχεια να προστεθούν και άλλα στοιχεία. Αυτό θα φανεί στην πορεία», είπε.

Η ουσία, όπως είπε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, είναι να εργαστούν αθόρυβα, αλλά και να κάνουν το καλύτερο για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών