Καθυστερεί η ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων-Προτεραιότητα το Απολλώνειο

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι επαφές και διαπραγματεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για ένταξη Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο Γενικό Σύστημα Υγείας, με τον Οργανισμό να έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας.

Παρόλο που ο Οργανισμός είχε διαμηνύσει προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, θα πρέπει να εντάξουν και τα ΤΑΕΠ τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έφερνε το κλείσιμο των Τμημάτων τους, μοιάζει απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ένταξης και των τριών υπό διαπραγμάτευση νοσηλευτηρίων, πριν το τέλος του χρόνου.

Παρόλα αυτά ο ΟΑΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Απολλώνειου Νοσοκομείου, δρ Χρίστο Πουρή, καταθέτοντας πρόταση ένταξης του ΤΑΕΠ νοσηλευτηρίου. Κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης, εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί, ωστόσο δόθηκε εύλογος χρόνος ώστε να αποφασιστεί εάν θα ανταποκριθεί θετικά ή αρνητικά στην πρόταση.

Μιλώντας στον REPORTER, ο δρ Πουρής σημείωσε πως κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του Οργανισμού, έγινε ανταλλαγή απόψεων ώστε να υπάρξει μια σωστή συνεργασία στο θέμα της ένταξης του ΤΑΕΠ.

«Ακούσαμε την εισήγησή τους, ωστόσο θα πρέπει να την μελετήσουμε σοβαρά για να βρούμε τα κοινά σημεία, τις διαφορές και θα επανέλθουμε ώστε να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό», είπε.

Ο Οργανισμός, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο ολοκληρωμένο νοσηλευτήριο από το οποίο εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ασθενών και συμπεριλαμβάνει γιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Ο ΟΑΥ έδωσε χρόνο το νοσηλευτήριο να εξετάσει την πρόταση, ωστόσο στόχος τους είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως, πέραν του Απολλωνείου την πρόθεσή τους να εντάξουν τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ έδειξαν το νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ στη Λάρνακα και ο Ευαγγελισμός στην Πάφο. Από τα τρία νοσηλευτήρια μόνο ο Ευαγγελισμός έχει θέσει εκτός λειτουργίας το ΤΑΕΠ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένταξη ή αλλιώς... λουκέτο-Διαβουλεύσεις για τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΓεΣΥ

Αμοιβές νοσοκομείων

Βέβαια, ο ΟΑΥ έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ολοκλήρωση της πρότασης για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων. Η πρόταση, η οποία έχει ετοιμαστεί με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβάνει κίνητρα και κριτήρια για τις αποζημιώσεις.

Στα βασικά κίνητρα και κριτήρια τα οποία επέλεξε να συμπεριλάβει στην πρότασή του ο Οργανισμός είναι, ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες που θα προφέρει το νοσηλευτήριο, τον αριθμό των δύσκολων περιστατικών που θα αναλάβει, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τον αριθμό περίθαλψης ηλικιωμένων. Παράλληλα, θα συμπεριληφθεί η σωστή κωδικοποίηση και σωστή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου των ασθενών.

Η πρόταση του Οργανισμού αφού ολοκληρωθεί αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση, ενώπιον των νοσηλευτηρίων τον Νοέμβριο, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, σε μια προσπάθεια να μπει άλλο ένα σοβαρό ζήτημα εκτός του πίνακα προτεραιοτήτων του ΟΑΥ.

Ασυμβίβαστοι στο ΔΣ του ΟΑΥ

Πάντως, πέραν των πιο πάνω, ο Οργανισμός έχει πάρει μια μικρή ανάσα όσον αφορά τη δεύτερη διερεύνηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, για πιθανό ασυμβίβαστο, μετά και την πρώτη διερεύνηση από την Επιτροπή Ασυμβίβαστου που είχε καταλήξει σε ασυμβίβαστο για τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ.

Το πόρισμα της Επιτροπής, κατέληξε πως προκύπτει ασυμβίβαστο και για δεύτερο μέλος του ΔΣ και συγκεκριμένα για την Αναπληρώτρια της Γενικής Διευθυντρίας του Υπουργείου Υγείας, Αναστασία Χριστοδουλίδου, λόγω του γεγονότος ότι ο σύζυγός της είναι εισαγωγέας μηχανημάτων για κλινικά εργαστήρια και είναι συνεργάτης με εργαστήρια που είναι παροχείς υπηρεσιών προς το ΓεΣΥ.

Παράλληλα, όσον αφορά τις εργατικές οργανώσεις, ΠΕΟ και ΣΕΚ, για τις οποίες ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία ως προς τον έλεγχο για ασυμβίβαστο, η Επιτροπή κατέληξε πως «δεν προκύπτει ασυμβίβαστο».

Όσον αφορά την κα Χριστοδούλου αυτή αναμένεται να αντικατασταθεί σύντομα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα, εξέφρασε ικανοποίηση για την έκβαση των πορισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασυμβίβαστο μόνο για την εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας στον ΟΑΥ-Παραδόθηκε το πόρισμα

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»