Ανησυχούν οι ασθενείς για πιθανή έλλειψη φαρμάκων-Το πλάνο για την Κύπρο

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι ασθενείς για το γεγονός πως η Κύπρος δεν έχει λάβει ή δεν έχει συζητήσει μέτρα, ώστε να αποφευχθεί πιθανή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν σχετικές αποφάσεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει ελλείψεις σε εκατοντάδες σκευάσματα και ζητά τη δημιουργία κοινής δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες πως η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, οι ασθενείς ζητούν άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για να διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριο Κουλούμα να κρούει τον κώδωνα και να προβλέπει ελλείψεις στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Όπως ανέφερε ο κος Κουλούμας μιλώντας στον REPORTER, «κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρξει έλλειψη για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα. Έχουμε συζητήσει με διάφορους θεσμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό και το θέμα έχει αναδειχθεί ως πολύ σοβαρό. Μας ανησυχεί η πιθανότητα έλλειψης φαρμάκων, ειδικότερα λόγω των λοιμώξεων, που αναμένεται να φέρει έλλειψη στα αντιβιοτικά». Επίσης, ο κος Κουλούμας προτείνει, ως ένα αποτρεπτικό μέτρο στην πιθανή έλλειψη φαρμάκων, τη μείωση της σπατάλης στα αντιβιοτικά.

Βέβαια, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες έχουν δείξει από την πρώτη στιγμή ετοιμότητα ώστε να προστατέψουν την αγορά σε ένα σενάριο που θα οδηγήσει στην έλλειψη φαρμάκων, ενώ την ίδια ώρα έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες γραπτές διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους, ότι η Κύπρος έχει αποθέματα φαρμάκων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμία έλλειψη αντιβιοτικών στη Κύπρο-«Οι φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν απόθεμα»

Πέραν τούτου, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκληθεί σύσκεψη από τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητοι ελέγχοι στα αποθέματα φαρμάκων, όπως επίσης να αποφασιστεί πλάνο σε περίπτωση ελλείψεων, με την διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, να επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, αφού ο πανικός είναι αυτός που μερικές φορές φέρνει ελλείψεις στην αγορά.

Όπως είπε η κα Παναγιωτοπούλου, «οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη αποστείλει και λάβει απάντηση από την κυπριακή βιομηχανία φαρμάκων, η οποία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει απόθεμα φαρμάκων και δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε, γιατί καμία φορά ο πανικός οδηγεί σε ελλείψεις. Αν δοθεί  η εντύπωση ότι υπάρχουν ελλείψεις, ο κόσμος θα προστρέξει για αγορά φαρμάκων και θα υπάρξει ένα τεράστιο ιδιωτικό απόθεμα σε σπίτια, κάτι που είναι αποτρεπτικό».

Προσβλέποντας στην αγαστή συνεργασία, οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, ως η αρμόδια αρχή για την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, θα συγκαλέσουν σύσκεψη με στόχο να εκλείψει οποιοσδήποτε προβληματισμός.

Στο πλαίσιο της ετοιμότητας που επιδεικνύουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως είναι η συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων στη θέση αυτών που θα παρατηρηθούν ελλείψεις. Όπως εξήγησε η κα Παναγιωτοπούλου «υπάρχουν πολλά μέτρα και πλάνα που μπορεί κάποια χώρα να πάρει όσον αφορά ένα πιθανό κίνδυνο και την ανησυχία  για την έλλειψη φαρμάκων. Ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, όπως η πλατφόρμα ελέγχου φαρμάκων, είναι κάτι που η Κύπρος ήδη διαθέτει και μέσα από την οποία έχει από την αρχή διαφανεί πως δεν προκύπτουν ελλείψεις. Η Κύπρος εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους στο σύστημα ελέγχου συνταγογράφησης σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Αυτό στο οποίο έδωσε έμφαση η κα Παναγιωτοπούλου είναι πως δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα από τη στιγμή που δόθηκαν διαβεβαιώσεις, ούτε μπορούν να στερήσουν από τους ασθενείς το φάρμακό τους αν δεν υπάρχει όντως ανάγκη. «Είμαστε μικρή χώρα και υπάρχει απόθεμα. Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, ωστόσο αν προκύψει ανάγκη θα πάρουμε νωρίτερα σχετικές αποφάσεις».

Μπορεί αρκετές χώρες της Ευρώπης να έχουν ήδη βρεθεί σε δύσκολη θέση, ωστόσο η Κύπρος φαίνεται στο παρόν στάδιο πως δεν πρέπει να ανησυχεί. Τα βλέμματα θα στραφούν τις επόμενες ημέρες στα όσα θα συζητήσουν μεταξύ τους οι αρμόδιοι στην σύσκεψη, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα για το απόθεμα φαρμάκων που διαθέτει η χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα