Ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Κίνα ο Υπ. Υγείας-Αποφασίζονται δράσεις με ΕΕ

Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με τη νόσο COVID-19 στην Κίνα συζήτησαν το απόγευμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και ο Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η επικοινωνία εντός των επόμενων ημερών για κοινές δράσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι κύριοι Χατζηπαντέλα και Κλούγκε "συζήτησαν για τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής σε σχέση με τη νόσο COVID-19 στην Κίνα και αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η επικοινωνία εντός των επόμενων ημερών για κοινές δράσεις με τα κράτη μέλη της Ευρώπης", αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Υπ. Υγείας για την αύξηση κρουσμάτων στη Κίνα-Συγκλήθηκε σύσκεψη

Σύσκεψη από την επιδημιολογική ομάδα

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Εθνικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, για αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε δηλώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο υπουργός Υγείας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός απάντησε πως «μας απασχολεί το γεγονός ότι η Κίνα έχει ανοίξει τα σύνορα και αρκετός κόσμος θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο».  «Είναι ένα θέμα που από χθες μας προβληματίζει αρκετά στο Υπουργείο Υγείας» είπε.

Θεωρούσαμε, συνέχισε ότι «τις συγκεκριμένες μέρες θα είχαμε λίγη ησυχία με τον κορωνοϊό και θα επικεντρωνόμασταν στα νοσηλευτήρια και στις λοιμώξεις αλλά όπως φαίνεται πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα. Μίλησα από το πρωί με τον Σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο οποίος με ενημέρωσε πως η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Κίνα έχει εντοπιστεί στη χώρα μας από το τέλος Αυγούστου».

Άρα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας «αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχούμε αλλά την ίδια στιγμή δεν θα εφησυχάσουμε. Σήμερα ή αύριο θα ζητήσω να μιλήσω με τον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να ενημερωθώ, ποια άλλα μέτρα λαμβάνονται από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προγραμματίζουμε σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στις 2 Ιανουαρίου για να δούμε όλα τα δεδομένα».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν θέλει να κάνει σήμερα τη σύσκεψη «για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Τις επόμενες 2-3 μέρες θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιστήμονες να ενημερωθούν».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν καταγραφεί και στην Κύπρο ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αντιβηχικά με δεδομένο το πρωτοφανές κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «υπάρχουν ελλείψεις ανά το παγκόσμιο όχι μόνο στη χώρα μας.  Είμαστε όμως πάντα σε στενή επικοινωνία με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και μερικές φορές γίνονται και προσωπικές παρεμβάσεις δικές μου ή λειτουργών σε άλλες χώρες».

Είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τους αρμόδιους λειτουργούς να «αναφέρουν αν υπάρχουν ελλείψεις και σε περίπτωση που υπάρχουν, θα μιλήσω και με τον ομόλογο μου του Ισραήλ, που μας βοήθησε ξανά αλλά και με ομολόγους μου άλλων χωρών».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί κάποια σύσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «το πρωί λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας λαμβάνουν μέρος σε σύσκεψη υπό την ομπρέλα της ΕΕ και με το τέλος της θα ενημερωθώ προσωπικά από αυτούς. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση για σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Υγείας» είπε.

«Ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές»

Την ίδια ώρα η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα, εξέφρασε την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά συντονισμό για ενιαία μέτρα η Κομισιόν μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975