Υποσχέθηκαν ΤΑΕΠ παιδιών πριν τα Χριστούγεννα αλλά... άνθρακας ο θησαυρός

Ούτε τα θεμέλια δεν μπήκαν στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο οποίος -μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, αντιρρήσεις και αλλαγή πλάνων- έχει υποδειχθεί από τους αρμόδιους ως ο ιδανικός για τη δημιουργία του Τμήματος Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, με τα χρονοδιαγράμματα, που οι ίδιοι έχουν καθορίσει, να εκπνέουν.

Μπήκε ο Δεκέμβριος, έρχονται τα Χριστούγεννα και ακόμη είμαστε στο περίμενε. Η κατάσταση, ομοιάζει κατά πολύ με τα όσα συζητήθηκαν και συζητούνται ακόμη για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και πρέπει να δουν με βλέμμα καθαρό οι εμπλεκόμενοι πως ο κόσμος έχει κουραστεί με τις υποσχέσεις. Οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία ασθενών και η αναμονή τους για να απολαμβάνουν στην ολότητά τους τα όσα κερδήθηκαν με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά δικαίωμα, κυρίως όταν οι αποφάσεις αφορούν παιδιά.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το γεγονός πως, παρά την εισαγωγή του θεσμού και τη δημιουργία των κατάλληλων προοπτικών για ένα σύστημα υγείας που θα παρέχει στους πολίτες τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, προσφέροντάς τους καλύτερες υποδομές, πρόσβαση σε αναλώσιμα και φάρμακα, η ευρωπαϊκή Κύπρος είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει, ακόμη και στη μετά ΓεΣΥ εποχή, Πρώτες Βοήθειες για παιδιά.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός για δημιουργία ΤΑΕΠ παιδιών είχε αναλωθεί σε συνεδρίες μεταξύ των αρμοδίων για το εάν θα έπρεπε οι Πρώτες Βοήθειες για παιδιά να λειτουργήσουν εντός του Μακάρειου Νοσοκομείου ή να εξευρεθεί προσωρινά ένας ιδανικότερος χώρος. Εν τέλει, παρόλο που είχαν καταλήξει στη δημιουργία ΤΑΕΠ για παιδιά στο Μακάρειο, τα πλάνα του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας άλλαξαν την τελευταία στιγμή.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των δημόσιων αναφορών και τοποθετήσεων, τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τον ΟΚΥπΥ, πως ο ιδανικός χώρος ήταν το Μακάρειο Νοσοκομείο, έκλειναν ηθελημένα τα αυτιά τους στις φωνές εκείνων που τόνιζαν από την αρχή πως το Μακάρειο, λόγω της παλαιότητας των κτηριακών υποδομών του και της έλλειψης προσωπικού, είναι ακατάλληλο. Πέραν αυτών, κάποιοι ένιωσαν θιγμένοι όταν ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία, σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, χαρακτήρισε το Μακάρειο ως παραγκούπολη, αφού Τμήματά του στεγάζονται σε κοντέινερ στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείο.

Όταν μάλιστα δημοσιευθήκαν από τα μέσα ενημέρωσης εικόνες που καταδεικνύουν την κατάσταση  που επικρατεί, ο ΟΚΥπΥ, προσέτρεξε να βγάλει ανακοίνωση και περίτεχνα επίρριψε ευθύνες στους δημοσιογράφους αντί στους ίδιους και το Υπουργείο Υγείας, που ένα από τα καλύτερα δημόσια ιατρικά κέντρα στην χώρας μας είναι περικυκλωμένο από τσίγγους, κοντέινερ και με συχνές επισκέψεις από ποντίκια…

Οι ευθύνες βέβαια μπορεί να μην ακούμπησαν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την εικόνα ξεχασμένου νοσοκομείου που παρουσιάζει το Μακάρειο, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά καθημερινά, ωστόσο προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, αφού μετά από σχετική διερεύνηση, εντοπίστηκαν κενά σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και υποδομές που θα καθιστούσαν το μέρος ιδανικό για ασφαλές για τα παιδιά που θα το επισκέπτονται και διαπιστώθηκε πως το Μακάρειο δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, εξου και μετακινήθηκαν από την αρχική τους θέση και μεταφέρουν το ΤΑΕΠ για παιδιά προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Βέβαια, παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο μέχρι πού βρίσκονται οι διαδικασίες από τον ΟΚΥπΥ, και εάν τελικά θα καταφέρει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που ο ίδιος ο Οργανισμός και το Υπουργείο Υγείας έχουν θέσει, δηλαδή τον εγκαινιασμό του χώρου μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως άγνωστο παραμένει το εάν και αυτή η προσωρινή λύση που σκέφτηκαν θα παραμείνει προσωρινή, όπως άλλες τόσες προσωρινές αποφάσεις και εξαγγελίες, άνευ ουσίας, που ανακοινώθηκαν από τότε που ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι πως έχουν κουράσει με τις υποσχέσεις τους. Η υγεία δεν θέλει προχειρότητες και παροδικές λύσεις. Ο τομέας της υγείας χρήζει πολιτικής σοβαρότητας, ιδιαίτερα όταν αφορά τα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό