Ένα «ευρωπαϊκό» νοσοκομείο με κλινικές σε λυόμενα και χώρους στάθμευσης (pics)

Σουβάδες πέφτουν από τα ταβάνια. Τοίχοι διαβρωμένοι. Γιατροί που δέχονται ασθενείς σε δωμάτια που φτιάχτηκαν βιαστικά σε χώρους στάθμευσης. Εικόνες από ένα νοσοκομείο που δεν θυμίζει ιατρικό κέντρο ευρωπαϊκής χώρας.

Μπορεί ο χαρακτηρισμός παραγκούπολη και η παρομοίωση του Μακάρειου Νοσοκομείου με ηλικιωμένο άτομο, να θεωρήθηκαν υπερβολή από κάποιους, ωστόσο, πρόκειται για μία πραγματικότητα, αφού για περίπου δεκαπέντε χρόνια, η αύξηση του πληθυσμού έφερε αλυσιδωτά προβλήματα στο νοσοκομείο, κυρίως κτηριακά. Είναι για αυτό το λόγο που με αφορμή τη διαμαρτυρία των νοσηλευτών της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, το ζήτημα είδε για πολλοστή φορά το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παραγκούπολη το Μακάρειο, κοντέινερ με ποντίκια»-Εκπέμπουν SOS οι φορείς

Οι λειτουργοί του νοσοκομείου χόρτασαν από λόγια και υποσχέσεις και πλέον αναμένουν δυναμική ανταπόκριση από την πολιτεία για να καταστεί ξανά το νοσοκομείο πρότυπο κέντρο υγείας, χωρίς προεκτάσεις και τσίγκινες κατασκευές που χρειάζονται συνεχώς μπαλώματα, με την προώθηση και δημιουργία νέου κέντρου υγείας.

Υπαίθριοι χώροι, βεράντες, ακόμη και υπόγειοι χώροι στάθμευσης, μετατράπηκαν σε κλινικές, ιατρικά τμήματα, γραφεία ιατρών και λειτουργών, αλλά και σε χώρους φύλαξης αρχείων. Σε αυτοψία του REPORTER στους χώρους του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε πως καμία υπερβολή δεν εμπερικλείουν οι αναφορές των γιατρών και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο.

Στον μεγάλο χώρο στάθμευσης, πολύ κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου έχουν τοποθετηθεί τρία μεγάλα λυόμενα δωμάτια. Δεν πρόκειται όμως για αποθήκες, αλλά για τη Παιδονευρολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία δέχεται καθημερινά δεκάδες παιδιά με νευρολογικά και νοητικά προβλήματα, με αυτισμό και με κινητικά προβλήματα. Οι επισκέψεις γίνονται στα στενά δωμάτια του λυόμενου και σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, η στενότητα των χώρων δυσκολεύει την πρόσβαση παιδιών που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μάλιστα, για χρόνια η κλινική υπήρξε ακάλυπτη, με αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν έβρεχε, να προκαλείται ηχορύπανση από το κτύπημα των σταγόνων της βροχής στην τσίγκινη οροφή. Πλέον, πάνω από το λυόμενο έχει τοποθετηθεί στέγαστρο. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν μόνο τον χειμώνα αλλά και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αφού μέχρι πρότινος δεν είχαν τοποθετηθεί κλιματιστικά.

Πέραν από τους ασθενείς, την κλινική επισκέπτονταν και τρωκτικά. Ποντίκια εισέρχονταν εντός του λυόμενου, εξού και αποφασίστηκε να μπαλωθεί το κάτω μέρος του με τσιμέντο, ώστε να αποτραπεί η πρόσβασή τους. Οι περιστασιακές λύσεις, δεν τιμούν, ούτε αντικατοπτρίζουν το έργο και τις καθημερινές θυσίες των γιατρών της κλινικής. Είναι για αυτό το λόγου που οι φορείς πιέζουν προς τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης κλινικής, η οποία θα εξυπηρετεί αυτά τα παιδιά σε κατάλληλες συνθήκες.

Δίπλα από τη Παιδονευρολογική Κλινική βρίσκεται ένα άλλο λυόμενο, στο οποίο στεγάζεται το Ιατρείο Δημόσιας Υγείας. Το κίτρινο λυόμενο, εξυπηρετεί πλέον τους ασθενείς που θα χρειαστούν αρνητικό αποτέλεσμα δειγματοληπτικού ελέγχου για να εισέλθουν στο νοσοκομείο.

Την εικόνα μιας μεγάλης παράγκας έχει και η Παιδογαστρεντερολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν ακόμη ακάλυπτο χώρο, ο οποίος  μετατράπηκε σε κλινική για να καλύψει τις ανάγκες των μικρών ασθενών, με τη μόνη διαφορά από τη Παιδονευρολογική κλινική, ότι η οροφή του δεν έχει καλυφθεί από στέγαστρο.

Από τις εξωτερικές σκάλες, μπορεί κάποιος να διακρίνει όλο και περισσότερους τσίγκους να ξεπροβάλλουν. Όπως είναι το κομμάτι επέκτασης, το οποίο φιλοξενεί μέρος της Παιδογκολογικής Κλινικής, αλλά και την Κλινική Γενετικής και Παθήσεων που πριν τη δημιουργία της ήταν βεράντα. Οι εικόνες διαφέρουν, με το πώς δείχνουν οι κλινικές από τους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.

Θλίψη προκαλεί και η εικόνα του παιχνιδότοπου. Αντί να ακούγονται φωνές παιδιών να διασκεδάζουν, το λυόμενο που τοποθετήθηκε, βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργίας.

Εάν βρεθείς στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Μακάρειου νοσοκομείου, θα δεις την αίθουσα διαλέξεων. Φυσικά για τη δημιουργία της χρειάστηκε να κλείσουν χώροι στάθμευσης, στους οποίους έχουν τοποθετηθεί και παγκάκια.

Τα προβλήματα του Μακάρειου Νοσοκομείου χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν. Το πλάνο για δημιουργία νέων κλινικών παραμένει στα συρτάρια και απαιτούνται άμεσα αποφάσεις, αφού οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν τιμούν την χώρα μας. Ίσως είναι καιρός, οι αρμόδιοι να ακούσουν τις εισηγήσεις που έδωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, οι εμπλεκόμενοι και να οραματιστούν ένα σύγχρονο νοσοκομείο για παιδιά που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες της χώρες μας.

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης