Αγώνας δρόμου η καταπολέμηση μολυσματικών κουνουπιών-Συνδράμει η θερμοκρασία

Σε εγρήγορση συνεχίζουν να βρίσκονται οι Υγειονομικές Υπηρεσίες μέχρι την πλήρη καταπολέμηση των μολυσματικών κουνουπιών του είδους Aedes Aegypti (κουνούπι του κίτρινου πυρετού) που εντοπίστηκε στην επαρχία Λάρνακας και του είδους Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που εντοπίστηκε στην επαρχία Λεμεσού, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Ήδη, αυτές τις ημέρες εφαρμόστηκε το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με ψεκασμούς σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι άρχισαν στις επηρεαζόμενες περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού, ενώ ελπίδα για πλήρη καταπολέμησή των κουνουπιών, δίνει η πτώση της θερμοκρασίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER o αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, έχουν οριοθετηθεί οι περιοχές που καταγράφεται το πρόβλημα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εντοπισμό μολυσματικών κουνουπιών σε άλλες πόλεις.  Οι περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο, είναι η Δρομολοξιά, το Μενεού, η Γερμασόγεια και ο Άγιος Ιωάννης. 

Όπως είπε ο κ. Ηροδότου, «μετά την υλοποίηση του πρώτου Σχεδίου Δράσης που είχε οργανωθεί, με την ενημέρωση κατοίκων που επηρεάζονται, από πόρτα σε πόρτα, έγιναν και γίνονται ψεκασμοί με προνυμφοκτόνα, τα οποία σκοτώνουν το κουνούπι όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης. Όπως έχουν αρχίσει η εντομοκτονία και η ακμαιοκτονία, σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα και αλλά, στις δύο πόλεις».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, αρχίζουν οι ψεκασμοί από σπίτι σε σπίτι στις οριοθετημένες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ένοικοι θα υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ψεκασμό σε χαμηλή βλάστηση. Επίσης, στο ίδιο έντυπο καταγράφονται τα μέτρα προφύλαξης που θα λαμβάνει ο κάθε ιδιοκτήτης στο σπίτι του, μετά τον ψεκασμό.

Καλός οιωνός για την μείωση των κουνουπιών αυτό το διάστημα είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την εκκόλαψη των κουνουπιών και όπως είπε ο κος Ηροδότου, οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους συνεχείς ψεκασμούς κοντά στα Κελιά Εργασίας, θα σημάνει το τέλος της εποχής τους, με μικρότερό ή καθόλου εντοπισμό μολυσματικών κουνουπιών. «Σύμφωνα με τις παγίδες που έχουμε τοποθετήσει φαίνεται πως στα συνοριακά Κελιά και με τις ενέργειες που κάνουμε, δεν θα έχουμε άλλους εντοπισμούς, παρόλο που κατά τη διάρκεια των βροχερών ημέρων, δεν γίνονται ψεκασμοί», εξήγησε.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο για την μείωση των κουνουπιών παίζει η προσφορά των πολιτών, αφού από την συμπεριφορά τους και την τήρηση ορισμένων πρακτικών, όπως είναι για παράδειγμα το άδειασμα, τουλάχιστον κάθε βδομάδα, των κουβάδων, παλιών ελαστικών, πισίνων, δεξαμενών, πιάτων κάτω από γλάστρες, όπου δηλαδή υπάρχει παγιδευμένο στάσιμο νερό. Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, δεν επιτρέπει στα κουνούπια να γεννήσουν τα αυγά τους και να εκκολάπτει στην αυλή τους.

Άλλα μέτρα, τα οποία μπορούν να λάβουν οι πολίτες, είναι η τοποθέτηση συρμάτινων συμπλεγμάτων σε πόρτες και παράθυρα, ενώ μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν απωθητικά εντόμων, ώστε να μην τους πλησιάζουν τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «πέραν του ότι τα συγκεκριμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες υπό προϋποθέσεις, προκαλούν και τρομερή ενόχληση με το τσίμπημά τους, διότι τσιμπούν και την ημέρα, όχι μόνο την νύχτα όπως συμβαίνει με τα συνηθισμένα κουνούπια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στη Λάρνακα για καταπολέμηση των κουνουπιών Aedes aegypti

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας