Τρίτη 31 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Επανέρχεται το Υπ. Παιδείας για την οκτάχρονη-«Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός»

  22/11/2022 14:59
Επανέρχεται το Υπ. Παιδείας για την οκτάχρονη-«Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός»

Επανέρχεται το Υπ. Παιδείας για την οκτάχρονη-«Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός»

  22/11/2022 14:59

Δίνει συνέχεια στην κόντρα, που έχει ξεσπάσει με την ΚΥΣΟΑ, με φόντο την υπόθεση της οκτάχρονης Άννας-Μαρίας, η οποία μένει στο σπίτι εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση για παραπομπή της στην Ειδική Μονάδα, το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο απαντά στα περί αποκλεισμού της μαθήτριας. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να ρίχνει ευθύνες στους γονείς της οκτάχρονης, αφού είναι με δική τους επιλογή που δεν θέλουν να αποδεχτούν, όπως αναφέρει, την απόφαση της καθ’ ύλην αρμόδιας Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση, σχετικά με επαναλαμβανόμενες δημόσιες παρεμβάσεις της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που αφορούν στην περίπτωση μαθήτριας δημοτικού σχολείου με αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) αναγκάζεται να επανέλθει διευκρινίζοντας κάποια πράγματα.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας «αποκλεισμός» της μαθήτριας από το σχολείο. Εάν η μαθήτρια δεν φοιτά, είναι διότι οι γονείς της δεν θέλουν να αποδεχτούν την απόφαση της καθ’ ύλην αρμόδιας Κεντρικής Επιτροπής που ορίζεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και εξακολουθούν να κρατούν το παιδί μακριά από το σχολικό περιβάλλον, παραβιάζοντας τον περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά η μητέρα της οκτάχρονης που αποκλείστηκε-«Είδε συμμαθητές της και έκλαιγε»

«Για την περίπτωση αυτή, το Υπουργείο έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μεριμνώντας ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα φοίτησης της μαθήτριας στο σχολείο. Συγκεκριμένα, ακολουθήθηκαν οι αποφάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής και μάλιστα διευθετήθηκε επαναξιολόγηση της μαθήτριας από πολυθεματική ομάδα, ενώ εξετάστηκαν αρμοδίως όλες οι ενστάσεις, τις οποίες κατέθεσαν οι γονείς.

Το Υπουργείο σημειώνει, παράλληλα, ότι η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής προβλέπει τα σχετικά με τη φοίτηση της μαθήτριας. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει είναι ότι, με την εξαίρεση κάποιων εκδηλώσεων (εκδρομές, επισκέψεις), οι γονείς κρατούν το παιδί μακριά από το σχολείο εμμένοντας στη δική τους άποψη.

«Με λύπη διαπιστώνουμε ωστόσο κάποιους αστήρικτους ισχυρισμούς της ΚΥΣΟΑ. Πράγματι, η ακατανόητη επίμονη τοποθέτηση της ΚΥΣΟΑ ότι δεν έγινε επαναξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανακριβής και λανθασμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλουν συνεχώς κατά ΥΠΑΝ για την οκτάχρονη-«Παραπληροφορεί, άδειος ο φάκελος»

Το Υπουργείο, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί παρά να ενεργεί στη βάση της νομοθεσίας και των κανονισμών που ισχύουν και να εφαρμόζει όλα όσα προβλέπονται. Είναι δικαίωμα, βέβαια, οποιουδήποτε να έχει διαφορετική άποψη, αλλά δεν μπορεί ορισμένοι να επιμένουν να επιβληθεί η άποψή τους, αντίθετα από την κείμενη νομοθεσία.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι εκείνο που κάνει την ΚΥΣΟΑ ή και ορισμένους γονείς να πιστεύουν ότι η δική τους γνώμη βρίσκεται υπεράνω των νόμων και κανονισμών. Με αφορμή αυτό το γεγονός υπενθυμίζεται ότι περίπου 14 χιλιάδες παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης εντάσσονται σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και η πολιτεία και το Υπουργείο μεριμνούν, ώστε να ανταποκρίνονται στο δικαίωμά τους για φοίτηση και στα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Μερικές περιπτώσεις που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας και αφορούν κατά κανόνα διαφωνία των γονέων, δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει τον αποκλεισμό μαθήτριας η ΚΥΣΟΑ-«Θύμα πολιτικών διαχωρισμού»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας