«Παραγκούπολη το Μακάρειο, κοντέινερ με ποντίκια»-Εκπέμπουν SOS οι φορείς

Την ώρα που έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου νοσοκομείου πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός του κτηρίου, στην Επιτροπή Υγείας, οι εμπλεκόμενοι συζητούσαν ξανά το κτηριακό πρόβλημα και τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής να χαρακτηρίζει το Μακάρειο ως παραγκούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από τη Βουλή οι νοσηλευτές για να διαμαρτυρηθούν (pics)
 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν διάφορες απόψεις, με τους παρόντες και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να διαβεβαιώνουν τα μέλη της Επιτροπής πως θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για άμεση επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν το νοσηλευτήριο.

Στην τοποθέτησή του, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο είναι το κτηριακό και όπως τόνισε πως, «αυτό οφείλεται στον υπερπληθυσμό, λόγω των περιστατικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Νευρολογική Κλινική στεγάζεται σε κοντέινερ, είχαμε ποντίκια και γίνονται παράπονα από τους γιατρούς ότι δεν έχουν γραφεία».

Ο δρ Ηλία σημείωσε πως, λόγω της αύξησης των αναγκών και της υποστελέχωσης, το βράδυ σε κάθε κλινική υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές ανά βάρδια και αυτό θέτει σε κίνδυνο της ζωές των παιδιών. «Έχουμε καταντήσει παραγκούπολη το Μακάρειο νοσοκομείο. Εγώ έχω προτείνει εδώ και χρόνια πως το Μακάρειο θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ειδικό χώρο, για τη μητέρα και το παιδί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε τέλος ο  Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής.

Στη δική του τοποθέτηση όσον αφορά της υποστελέχωση , ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών της ΜΕΝΝ, Χριστόφορος Τεμπριώτης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρατηρείται χρόνια. «Ευελπιστούμε να έχουμε από τον ΟΚπΥ νέες προσλήψεις. Δεν είναι φρόνιμο να υποστελεχώνουμε άλλα τμήματα για να ενισχυθεί η ΜΕΝΝ», είπε.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ, είπε πως είναι σημαντικό να ενισχυθεί το προσωπικό και ότι επείγεται επέκταση του Τμήματος. «Από πλευράς ΟΚΥπΥ, μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι το Τμήμα στελεχώνεται με 80 νοσηλευτές και πως οι δέκα απουσιάζουν. Για να δείξουν πως όλα είναι καλά προκάλεσαν αναστάτωση στο νοσοκομείο μετακινώντας νοσηλευτικό προσωπικό από άλλα τμήματα», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των γιατρών του δημοσίου είπε πως στηρίζουν την επέκταση και οι λύσεις δεν πρέπει να είναι προσωρινές, «Θα πρέπει να γίνει μόνιμη διευθέτηση και δεν θα πρέπει να περιοριστεί στο οικονομικό μοντέλο».

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι στην περίπτωση της επέκτασης της ΜΕΝΝ η διαδικασία «δεν βρίσκεται στο μηδέν», σημειώνοντας ότι για τον Οργανισμό η επέκταση της συγκεκριμένης Μονάδας «είναι νούμερο ένα προτεραιότητα».

Είπε, εξάλλου, ότι έστω και η μερική ανακαίνιση που έγινε κατά διαστήματα ήταν πολύ βοηθητική για τη λειτουργία της ΜΕΝΝ, για να συμπληρώσει πως υπάρχουν δυσκολίες στην ανακαίνιση, αφού «υπάρχει υπερπληρότητα σε νοσηλείες».

Ξεκαθάρισε ότι η ανακαίνιση θα προχωρήσει και θα είναι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αναφέρει πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, αφού όπως εξήγησε από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία ετοιμασίας εγγράφων για τους διαγωνισμούς μέχρι την ολοκλήρωσή της, θα χρειαστεί ένα διάστημα γύρω στους 18 με 24 μήνες.

Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου επιβεβαίωσε πως είναι εις γνώσει τους το κτηριακό πρόβλημα που παρατηρείται στο νοσοκομείο. «Αυτό δημιουργεί προβλήματα χωρητικότητας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και οι γονείς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, τόσο συχνά, όπως στη Λεμεσό. Μια μητέρα έκανε 110 μέρες να το δει το παιδί της και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη υγεία του παιδιού. Επίσης, παρατηρείται πρόβλημα με τη μη ύπαρξη χώρου φύλαξης μητρικού γάλατος», είπε.

Έδωσε χρονοδιαγράμματα η Επιτροπή

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, εξήγησε πως το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή πριν από περίπου ένα χρόνο και πως πέρσι είχε λεχθεί από το ΟΚΥπΥ και είχε μπει στον προϋπολογισμό των τριών εκατομμύριων ευρώ για επέκταση της Μονάδας και άλλα οκτώ εκατομμύρια για ανακαινίσεις στο Μακάρειο.

«Είχε συμφωνηθεί να γίνει επέκταση της Μονάδας και μετά να δοθούν τα χρήματα για τις ανακαινίσεις. Είδαμε πως μετά από ένα χρόνο δεν έγινε τίποτα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, για να μην αφήνονται σκιές, ότι δεν κινδυνεύουν παιδιά στην Μονάδα Νεογνών. Εκείνο που έχουμε τονίσει προς τον ΟΚΥπΥ έιναι πως εντός δύο  βδομάδων θα πρέπει να κατατεθεί ενώπιον μας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και επέκταση της Μονάδας», είπε.

Η Επιτροπή, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας, πως είναι ύψιστη προτεραιότητα και η επέκταση της Μονάδας και η δημιουργία των Πρώτων Βοηθειών.

Τέλος ο κος Δίπλαρος είπε πως «έχει αγοραστεί ήδη εξοπλισμός της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη συγκεκριμένη Μονάδα. Υπάρχουν βελτιωτικά έργα που με έκκληση μας να αρχίσουν να γίνονται πιο γρήγορα».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι «πέρσι τέτοιο καιρό συζητήσαμε τα ίδια πράγματα», για να σημειώσει ότι «μετά από ένα χρόνο δεν έχει επιδειχθεί κανένα σημάδι βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν, σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι ανεπαρκείς».

Ανέφερε πως «δεν υπάρχει σωστή στελέχωση», ενώ τόνισε πως ο ΟΚΥπΥ πρέπει να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επέκταση και άμεση επίλυση του θέματος της στελέχωσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως «οι καιροί αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και δυστυχώς ως κοινωνία δεν μεριμνήσαμε για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα η Μονάδα Νεογνών του 2022, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

Ανέφερε πως η σημερινή εικόνα της ΜΕΝΝ «βγάζει θλίψη», σημειώνοντας πως «είναι ντροπή για την πολιτεία να έχει τέτοια Μονάδα Νεογνών».

Κάλεσε τον ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν χρονοδιαγράμματα, για αναβάθμιση του Μακάρειου Νοσοκομείου και της ΜΕΝΝ.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε πως θεωρεί ότι το όραμα που θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να ξεκινήσει να σχεδιάζει είναι η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων.

Είπε πως πρόσθεσή του είναι το επόμενο διάστημα να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μάριο Παναγίδη, ώστε να του ζητήσει τη θέση του Οργανισμού σε σχέση με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός σύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα