Το bullying που μετατρέπεται σε μόδα, το καμπανάκι και η άρνηση Προδρόμου

Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου μαθητής εντός του σχολείου, από άλλους συμμαθητές του, την ώρα που ένα τσούρμο άλλων παιδιών παρακολουθεί και διασκεδάζει. Λίγες ώρες αργότερα, επίθεση ομάδας ανηλίκων σε 14χρονο, που του έστησαν καρτέρι και μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο, του επιτέθηκαν και τον ξυλοφόρτωσαν. Μπορεί τα δύο περιστατικά να μην συνδέονται άμεσα, αφού το ένα έγινε στη Λεμεσό και το άλλο στη Λάρνακα και το ένα έγινε εντός της σχολικής μονάδας και το άλλο εκτός, συνδέονται έμμεσα, αφού και στις δύο περιπτώσεις, θύτες και θύματα είναι ανήλικοι. Άτομα που ακόμη βρίσκονται στην ανάπτυξη και παραδειγματίζονται από τους γύρω τους, άτομα που λαμβάνουν μηνύματα από κυρίως τους καθηγητές τους. Δύο περιστατικά που είναι καλό να προβληματίσουν τους αρμόδιους, ώστε να βρεθούν λύσεις, παρά να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους ή διάφορες δικαιολογίες, για να καλύψουν τα κενά. Αντ’ αυτού, η αυστηρότητα όλων επιδίδεται μόνο στις… τρίχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό 14χρονου από ανήλικους-Τον έστειλαν νοσοκομείο

Το περιστατικό με το bullying σε βάρος 13χρονου στη Λεμεσό και τον άγριο ξυλοδαρμό του από συμμαθητές του, ενώ πλήθος άλλων παιδιών παρακολουθούσαν και διασκέδαζαν, βγάζοντας βίντεο με τα κινητά τους, ώστε να μπορούν να τον χλευάζουν μετά, από μόνο του αποδεικνύει τη λάθος πορεία που έχουν πάρει τα παιδιά. Το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε σχολείο που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα με εκφοβισμό, αφού και την προηγούμενη χρονιά υπήρχαν προβλήματα, πρέπει να ανησυχήσει όλους μας. Όλους μας, επειδή τα παιδιά δεν πτοήθηκαν ούτε στη θέα των γονιών του 13χρονου, που τον συνόδευσαν την επομένη του περιστατικού και συνέχιζαν να τον απειλούν.

Πάντως, είναι άξιο απορίας αν τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν στο σχολείο, την προηγούμενη φορά, τα οποία όπως μαρτυρούν γονείς είναι αυξημένα, έχουν φτάσει στις κατάλληλες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του σχολείου. Από την άλλη, η Διεύθυνση του σχολείου είναι ενήμερη και όπως έπραξε τις προηγούμενες φορές, έπραξε και στη συγκεκριμένη και στάθηκε δίπλα από το παιδί και το προστάτευσε όσο μπορούσε.

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί ερωτήματα είναι ότι στο περιστατικό, εμπλεκόμενοι είναι μόνο παιδιά. Συγκεκριμένα, ένα τσούρμο παιδιά, που παρακολουθούσαν την «συμπλοκή», με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, λες και βλέπανε κωμωδία στο θέατρο. Κανένας δεν έκανε κίνηση να παρέμβει και να τους χωρίσει, κανένας δεν ήθελε να υπερασπιστεί παρά μόνο να τον σπρώχνουν κι άλλο προς τον συμμαθητή του που του επιτέθηκε. Η αντίδραση των μαθητών πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς, καθώς αφού φαίνεται ότι τα παραδείγματα που λαμβάνουν από τις επιρροές γύρω τους, δεν είναι και τα κατάλληλα.

Και δεν μπορεί κανείς να κρίνει κατά πόσο τα παιδιά, εκτός σχολείου είναι τύπος και υπογραμμός ή αν οι γονείς είναι τόσο αυστηροί ή τόσο χαλαροί, που αυτά έχουν αυτή την ελευθερία, όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και το διαδίκτυο γεμάτο με βία, βρισιές και συμπλοκές, θα έπρεπε ο χώρος που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, να αφήνει έξω τα κακά αυτά παραδείγματα και να τα αντικαθιστά με εκείνα της φροντίδας, της αγάπης και της αποδοχής.

Μαθήματα που ίσως θα έπρεπε να εισαχθούν από νωρίς στα σχολεία, ώστε τα παιδιά μεγαλώνοντας να είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε μπορείς να λύσεις τις διαφορές σου με διάλογο και πότε να γυρίσεις την πλάτη όταν δεν υπάρχει λόγος να μένεις εκεί. Παρά τις ενέργειες των εκπαιδευτικών, που καθημερινά προσπαθούν με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά αυξάνονται, μαρτυρά την ανάγκη αυτών των μαθημάτων, που έχουν ως στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση.

Το μέγεθος του προβλήματος μαρτυρά και το γεγονός ότι μία ομάδα ανηλίκων μαθητών Λυκείου, έστησε καρτέρι σε ένα 14χρονο, έξω από το σχολείο και στην θέα του, του επιτέθηκε, για λόγους που είναι άγνωστοι, αλλά και ταυτόχρονα ανούσιοι. Κανένας λόγος δεν είναι τόσο σημαντικός, που κάποιος πρέπει να στήσει καρτέρι σε άλλον και να του επιτεθεί. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτή τη φορά ήταν ξυλοδαρμός. Την επόμενη μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασε η μητέρα του 13χρονου-«Συνεχίζεται το bullying και σήμερα στο σχολείο»

«Ψεύδη, παραπληροφόρηση, λανθασμένες εντυπώσεις»

Και ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, το Υπουργείο Παιδείας έχει υιοθετήσει μία στάση passive-aggressive και η απάντηση στα περισσότερα περιστατικά είναι «ψευδής είδηση». Σε δύο περιπτώσεις (σ.σ. την αποβολή των 60 μαθητών λόγω κουρέματος και των τεσσάρων μαθητών που έμειναν εκτός σχολείου) έχει ανταποκριθεί με αυτό τον τρόπο, παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα το διέψευσαν, ενώ όσον αφορά στο bullying η απάντηση είναι ότι διερευνάται.

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι από τη στιγμή που σε μία εκ των περιπτώσεων έπεσε αποβολή, για κυριολεκτικά τρίχες, σε αυτή την περίπτωση που απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα ενός μαθητή, τα άλλα παιδιά συνεχίζουν κανονικά, λες και δεν έγινε τίποτα, θα έπρεπε να υπάρξει ίσως μία παρέμβαση από το Υπουργείο, ώστε να βρεθεί έστω και μία προσωρινή λύση.

Αντ’ αυτού, ο υπουργός αρκέστηκε στη δήλωση «το περιστατικό ερευνάται» και στις αναφορές ότι θα εκπαιδευτούν οι καθηγητές και υπεύθυνοι τμημάτων. Ωστόσο, αυτό πόσο μπορεί να βοηθήσει; Μήπως το Υπουργείο θα έπρεπε να μελετήσει σοβαρά και το ενδεχόμενο να ενισχυθούν τα σχολεία με περισσότερο ειδικούς, παρά να φορτώνονται με περισσότερες ευθύνες οι καθηγητές, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη αυξημένες ανάγκες, από εκπαιδευτικής φύσεως θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξοργιστικό βίντεο από Γυμνάσιο-Μαθητές χτυπούν 13χρονο και το διασκεδάζουν

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου