Η αντιπροσωπεία της ΔΟΑΕ έφθασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφθασαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.  

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει στον σταθμό σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση.

Η αντιπροσωπεία είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις έπειτα από πληροφορίες για συγκρούσεις νωρίτερα σήμερα γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο κατέλαβε η Μόσχα τον Μάρτιο.

Πριν από λίγο η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επιβεβαίωσε, με ανάρτησή της στο Telegram, την άφιξη της αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ στον σταθμό.

Η ομάδα επιθεωρητών των ΗΕ έφθασαν την περιοχή, έχοντας επίγνωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές ενέργειες στη περιοχή, καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για επανειλημμένους βομβαρδισμούς.

Σήμερα, ο δήμαρχος Δμήτρο Ορλόφ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν βομβαρδισμούς το πρωί, ενώ η Μόσχα αναφέρει ότι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλησιάσουν την περιοχή του εργοστασίου και γι’ αυτό οι ρωσικές δυνάμεις «έλαβαν μέτρα για την εξουδετέρωση του εχθρού». Μάλιστα, αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τους Ρώσους στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια στην Ουκρανία δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν τρεις Ουκρανούς στρατιώτες σήμερα στη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Όπως δήλωσε εχθές ο Ραφαέλ Ρόσι, Γενικός Διευθυντής της ΔΟΑΕ, σκοπός της αποστολής είναι η μόνιμη παρουσία της στο εργοστάσιο, ώστε να αποφευχθεί πυρηνική καταστροφή, λόγω των συγκρούσεων. Άλλωστε, νωρίς το πρωί, η εταιρεία Energoatom ανέφερε ότι τέθηκε σε λειτουργία ο σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης στο εργοστάσιο, μετά από τον πρόσφατο βομβαρδισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ