Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Κιέβου και Μόσχας για Ζαπορίζια-«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι θέλει να καταστρέψει την επίσκεψη αποστολής επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία βομβάρδισε ξανά σήμερα την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο σταθμός.

«Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την (πόλη) Ενερχοντάρ και την περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», σημείωσε ο Αντρέι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ενεργεί ως ένα «τρομοκρατικό κράτος».

Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ενερχοντάρ, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να τον διαχειρίζονται υπάλληλοι της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Energoatom.

Η περιοχή του πυρηνικού σταθμού δέχθηκε επανειλημμένως βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

«Η Ρωσία ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στην Ενερχοντάρ», σημείωσε σήμερα ο Γέρμακ και τόνισε: «Θέλουν να ναυαγήσει η επίσκεψη της αποστολής του ΔΟΑΕ».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ έγραψε επίσης σε μήνυμά του στο Twitter ότι η Ρωσία πραγματοποιεί «επιδεικτικά πλήγματα» στην Ενερχοντάρ προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτά στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία διεξάγει επιδεικτικά πλήγματα στην Ενερχοντάρ, κατά μήκος της επίσημης διαδρομής της αποστολής του ΔΟΑΕ, προκειμένου να κατηγορήσει την Ουκρανία γι’αυτό», σημείωσε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «ένδειξη του πραγματικού ‘ενδιαφέροντος’ (της Ρωσίας) για την επιθεώρηση» του πυρηνικού σταθμού.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ αποσκοπεί στην αποτίμηση των κινδύνων από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και υποστηριζόμενος από τη Μόσχα τοπικός αξιωματούχος κατηγόρησαν την Ουκρανία για απόπειρα κατάληψης του σταθμού της Ζαπορίζια, λέγοντας ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο με βάρκες νωρίς σήμερα το πρωί.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για την εξουδετέρωση των Ουκρανών στρατιωτών, στα οποία περιλαμβανόταν η χρήση της στρατιωτικής αεροπορίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται. 

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε»

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το υπουργείο σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να εγγυηθεί για την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ, παρά τις προσπάθειες του «καθεστώτος του Κιέβου», όπως το χαρακτήρισε, να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες καμίας από τις δύο πλευρές.

Πηγή: in.gr 

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»