Μια… λυπηρή νύχτα που επιβεβαίωσε τη βαθιά κρίση στις ΗΠΑ

Πρωτοφανείς, επικίνδυνες και απρόβλεπτες διαστάσεις, λαμβάνει η διαδικασία της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ανοικτά πως πρόκειται για εκλογές νοθείας με στόχο να εκπαραθυρωθεί ο ίδιος από τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ράβε ξήλωνε σε έξι πολιτείες-Ισχνό προβάδισμα Μπάιτεν, τα ανατρεπτικά σενάρια

Αν και το γεγονός ότι η διαδικασία της καταμέτρησης δεν ολοκληρώνεται και όπως φαίνεται σε κάποιες πολιτείες θα ολοκληρωθεί μετά το Σαββατοκύριακο, είναι δεδομένο πως η χώρα δεν θα ηρεμήσει και το τεταμένο και εύθραυστο κλίμα θα διατηρηθεί για εβδομάδες ακόμα, μετά και την εκπεφρασθείσα πρόθεση Τραμπ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ξεκάθαρα λοιπόν, η χώρα θα βγει τραυματισμένη από την παρούσα κρίση με τον νέο Πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός, που μάλλον θα είναι ο Τζο Μπάιντεν να καλείται να διαχειριστεί, τα πυρά του αθυρόστομου Τραμπ αλλά και τον μισό πληθυσμό της χώρας, περίπου 70 εκατομμύρια πολίτες που παρέμειναν πιστοί στον ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, που μάλλον στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο, όχι μόνο ικανοποίησε όσους τον είχαν ψηφίσει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έπεισε και νέους ψηφοφόρους αφού σε πραγματικούς αριθμούς έλαβε περισσότερες ψήφους από το 2016.

Παράλληλα, θέλοντας και μη, ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του θα πρέπει να πείσουν και τον πιο άπιστο τρίτο παρατηρητή πως οι καταγγελίες Τραμπ, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν συνοδεύτηκαν από στοιχεία, είναι αβάσιμες και τα όσα δήλωσαν ψηφοφόροι ή καταμετρητές, κυρίως στην Πενσυλβάνια, τη Νεβάδα και την Τζιόρτζια είναι υπερβολές υποκινούμενες από τον Τραμπ και πως η διαδικασία σε πολιτείες όπου το γενικό πρόσταγμα της καταμέτρησης το είχαν δημοκρατικοί, ήταν αδιάβλητη.

Όπως και να έχει, τις καταγγελίες Τραμπ θα τις εξετάσουν τα δικαστήρια τα οποία έχουν και την ευθύνη να κρίνουν αν αυτές ευσταθούν, η κοινωνική και πολιτική αστάθεια στη χώρα ωστόσο θα παρατείνεται, την ώρα που μόλις χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται, την ανεργία να ακμάζει και την οικονομία να βυθίζεται σε νέα βαθιά ύφεση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στη διεθνή σκηνή, θα αποτελέσουν καυτή πατάτα σε όποιον καθίσει τελικά στην καυτή καρέκλα του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες που εκστόμισε από το βήμα της αίθουσας Τύπου του Λευκού Οίκου στις δυόμισι τα ξημερώματα σήμερα, πέραν από το γεγονός ότι έδειξαν τις προθέσεις του για μη αναγνώριση του αποτελέσματος, αποτελούν σύμφωνα με τους αντιπάλους του συνταγματική εκτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του ότι προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη. «Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει τους ψηφοφόρους μας και να κατασκευάσει αποτελέσματα» πρόσθεσε και έκανε λόγο περί «εξαφάνισης», «ως εκ θαύματος» και «μυστικά» των ψήφων των υποστηρικτών του.

«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει», επανέλαβε. Κατηγόρησε ορισμένες πόλεις για «διαφθορά» και κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι και εκλογικοί αντιπρόσωποι σε αυτές διαπράττουν εσκεμμένα νοθεία και καταμετρούν ψήφους που κατατέθηκαν «παράνομα». Υποστήριξε ακόμη πως τα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης», «το χρήμα» και «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» είναι όλοι εναντίον του και υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά παρά τις «επεμβάσεις» τους, το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν οι «ψευδείς δημοσκοπήσεις» δεν ήρθε.

«Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε, θα ακολουθηθεί ο δρόμος «των νομικών διαδικασιών (...). Σε τελευταία ανάλυση, έχω την αίσθηση πως θα αποφασίσουν οι δικαστές» για το ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

Ενδεικτικό της πολωμένης, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε και αρρωστημένης κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός πως τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο διέκοψαν τη σύνδεση για να μην προβάλουν τις δηλώσεις του, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε, μια κίνηση που τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο δεν συναντάται σχεδόν καθόλου.

Το MSNBC γρήγορα διέκοψε την απευθείας μετάδοση. «Λοιπόν, βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να διορθώσουμε αυτά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ», πέταξε ο παρουσιαστής Μπράιαν Ουίλιαμς.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News επίσης διέκοψαν την απευθείας μετάδοση της προεδρικής συνέντευξης Τύπου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε το βήμα χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση.

Το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, ούτε να κόψει τον ήχο του μικροφώνου του Τραμπ. Αλλά τις δηλώσεις του αρχηγού του κράτους αντέκρουσε αμέσως μετά ο παρουσιαστής του δικτύου Τζέικ Τάπερ: «πόσο λυπηρή νύχτα για την Αμερική, όταν βλέπει τον πρόεδρό της (...) να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θέλει να φέρει προ τετελεσμένων και τη νέα αμερικανική ηγεσία ο Ερντογάν

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές