Τετάρτη 27 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κόβει πρώτος το νήμα ο Μπόρις Τζόνσον-Ολονύχτια καταμέτρηση αποτελεσμάτων

  13/12/2019 00:04
Κόβει πρώτος το νήμα ο Μπόρις Τζόνσον-Ολονύχτια καταμέτρηση αποτελεσμάτων

Κόβει πρώτος το νήμα ο Μπόρις Τζόνσον-Ολονύχτια καταμέτρηση αποτελεσμάτων

  13/12/2019 00:04
Πρώτος κόβει το νήμα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το exit poll που έγινε για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων BBC, ITV και Sky από την εταιρεία Ipsos Moris.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον λαμβάνουν 368 έδρες, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν 191, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 55, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί 13, το Plaid Cymru τρεις, οι Πράσινοι μία έδρα και άλλα κόμματα συνολικά 22.
 
Εάν τα αποτελέσματα του exit poll επιβεβαιωθούν από την καταμέτρηση, αναμένεται ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου και η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να είναι ολονύχτια και να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή νωρίς το πρωί.
 
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του εκλογικού συστήματος της χώρας, υπάρχουν 650 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκ των οποίων οι 533 βρίσκονται στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρειο Ιρλανδία.
 
Για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ένα κόμμα χρειάζεται να καταλάβει 326 έδρες, ωστόσο στην πράξη μπορεί να έχει επαρκή πλειοψηφία και να λειτουργεί ως αυτοδύναμο στη Βουλή με λιγότερες, καθώς το ιρλανδικό Sinn Fein δεν παρουσιάζεται, αφού δεν αναγνωρίζει τη Βουλή των Κοινοτήτων, και ο Πρόεδρος της Βουλής τηρεί ουδετερότητα.
 
Με βάση τα αποτελέσματα του exit poll, ο Μπόρις Τζόνσον σχηματίζει με άνεση αυτοδύναμη Κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να του επιτρέψει να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του αναφορικά με το Brexit. 
 
Αν και αναμένεται κάποια απόκλιση μεταξύ του exit poll και των τελικών αποτελεσμάτων, η άνοδος που καταγράφουν οι Συντηρητικοί είναι πολύ μεγάλη, καθώς φαίνεται να λαμβάνουν 51 έδρες περισσότερες από όσες έχουν σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι Εργατικοί έχουν υποστεί καταποντισμό, χάνοντας 71 έδρες.
 
Πολύ σημαντική είναι και η αύξηση της δύναμης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, καθώς φαίνεται να λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες, καταλαμβάνοντας σχεδόν όλες τις διαθέσιμες έδρες της Σκωτίας. Υπενθυμίζεται ότι το SNP τάσσεται εναντίον του Brexit και υπέρ μιας ανεξάρτητης Σκωτίας εντός Ε.Ε. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας