Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί με βασικό διακύβευμα το Brexit

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι Βρετανοί, που καλούνται να ψηφίσουν την επόμενη τους Κυβέρνηση, με βασικό ζητούμενο να βγουν από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αδυναμίας κατάληξης στο θέμα του Brexit.
 
Η δυστοκία της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσει τα απαραίτητα νομοθετήματα έχει ήδη οδηγήσει το Brexit σε τρεις αναβολές και τη χώρα σε παρατεταμένη κρίση, η οποία έχει πολιτικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, οι Συντηρητικοί του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα κόψουν πρώτοι το νήμα. Το ερώτημα είναι εάν θα αποκτήσουν την εκλογική δύναμη που χρειάζονται, ώστε να μην εξαρτάται η Κυβέρνηση από ψήφους της αντιπολίτευσης σε καίρια ζητήματα. Για εξασφάλιση αυτοδυναμίας χρειάζονται 326 έδρες, αν και στην πράξη χρειάζονται λιγότερες, λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοδυναμία για Τζόνσον αλλά με μειωμένη διαφορά, προβλέπει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση
 
Στην απερχόμενη Βουλή οι Συντηρητικοί έχουν 298 έδρες, οι Εργατικοί 243, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 35, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 20, το DUP από τη Βόρειο Ιρλανδία δέκα, το ιρλανδικό Sinn Fein επτά, η Ομάδα Ανεξάρτητων για Αλλαγή πέντε, το ουαλικό Plaid Cymru τέσσερις και οι Πράσινοι μία. Υπάρχουν, επίσης, 24 ανεξάρτητοι βουλευτές και οι υπόλοιπες έδρες καταλαμβάνονται από άλλους.
 
Όπως ανέφερε σε ανάλυσή του ο Peter Barnes του BBC «το προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών είναι σταθερό». Αν και τα δύο κόμματα σημείωσαν αύξηση στο ποσοστό τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η ψαλίδα μεταξύ τους παραμένει, πρόσθεσε. «Θα χρειαστεί μία μεγάλη μετατόπιση για να δούμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.
 
Με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί κάπου μεταξύ έξι και δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων.
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι υπάρχει μία ιδιομορφία σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο: Καταγράφουν εθνικά αποτελέσματα αλλά κάποια από τα κόμματα κατεβαίνουν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και κάθε έδρα αντιπροσωπεύει μία εκλογική περιφέρεια, η οποία μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά από την διπλανή της. Υπάρχουν συνολικά 533 εκλογικές περιφέρειες στην Αγγλία, 59 στη Σκωτία, 40 στην Ουαλία και 18 στη Βόρειο Ιρλανδία. Ως εκ τούτου θεωρείται σαφώς πιο περίπλοκη η διαδικασία που ακολουθούν. Παρά ταύτα, δεν εκτιμάται ότι στην κάλπη θα ανατραπεί η σειρά κατάταξης που βγάζουν οι δημοσκόποι αλλά μπορεί να είναι διαφορετικά τα νούμερα.
 
Ένας παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις δυναμικές είναι η ψήφος της νεολαίας. Πρόκειται για την πιο φιλοευρωπαϊκή δημογραφική ομάδα της χώρας, η οποία αναμένεται να ευνοήσει τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., καθώς και τους Εργατικούς που υπόσχονται δεύτερο δημοψήφισμα. Αν και παραδοσιακά η νεολαία δεν συνηθίζει να ψηφίζει μαζικά, έχει αυξήσει τη συμμετοχή της τα τελευταία χρόνια σε εκλογικές διαδικασίες.
 
Το άλλο σενάριο
Σε περίπτωση που, παρά την αναμενόμενη πρωτιά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε στην εξίσωση μπαίνει η πιθανότητα συνασπισμού ή συμμαχιών όπως αυτήν που είχαν οι Συντηρητικοί με το DUP.
 
Όπως εξηγεί το Reuters, την πρώτη κίνηση θα την κάνει ο ίδιος ο Τζόνσον, είτε με σχηματισμό κυβέρνησης, με ή χωρίς πλειοψηφία, είτε με παραίτηση. Δεν είναι ξεκάθαρο προς ποιες κατευθύνσεις μπορεί να κινηθεί για εξεύρεση συμμάχων, καθώς δεν έχει πραγματικά συμμάχους πέραν του δικού του κόμματος, αλλά η παραίτηση είναι σαφώς η τελευταία του επιλογή.
 
Σε περίπτωση παραίτησης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν θα προσπαθήσει να σχηματίσει Κυβέρνηση. Ο Κόρμπιν θα στραφεί στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με στόχο είτε να του προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης είτε να μην ψηφίσουν εναντίον του, αναφέρει το δίκτυο. Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με την Ε.Ε. εντός τριών μηνών και να την θέσει δημοψήφισμα εντός έξι μηνών. 
 
Οι βασικές θέσεις
Όλα τα κόμματα έχουν παρουσιάσει ογκώδη μανιφέστα, στα οποία παρουσιάζουν τις θέσεις τους για το Ηνωμένο Βασίλειο του μέλλοντος. Πέραν του Brexit, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται ζητήματα όπως η υγεία, η εγκληματικότητα, η στεγαστική πολιτική, η οικονομία κ.α. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το βασικότερο διακύβευμα παραμένει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το επίπεδο οι θέσεις που παρουσιάζονται από τα βασικά κόμματα είναι ως εξής:
 
Συντηρητικοί: Υπόσχονται να ξεκινήσουν την εφαρμογή του Brexit από την πρώτη ημέρα εκλογής τους, στη βάση της αναθεωρημένης Συμφωνίας που έκανε ο Μπόρις Τζόνσον.
 
Εργατικοί: Θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία και να την θέσουν σε δημοψήφισμα εντός έξι μηνών, με την άλλη επιλογή να είναι η παραμονή στην Ε.Ε.
 
SNP: Επιθυμούν την παραμονή του Η.Β. στην Ε.Ε. και ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα ή ανάκληση του Άρθρου 50, σε περίπτωση no-deal Brexit. Στόχος τους είναι μια ανεξάρτητη Σκωτία, πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε.
 
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν το Brexit, ενώ είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
 
DUP: Είναι υπέρ του Brexit αλλά εναντίον της Συμφωνίας Τζόνσον-Ε.Ε., λόγω των ειδικών ρυθμίσεων για τη Βόρειο Ιρλανδία. Ζητούν αλλαγές για να την υποστηρίξουν.
 
Ανεξάρτητοι για Αλλαγή: Αποτελούνται από βουλευτές που έφυγαν από τα κόμματά τους λόγω του Brexit. Επιθυμούν παραμονή του Η.Β. στην Ε.Ε. και υποστηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα.
 
Plaid Cymru: Είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και ζητούν την πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος.
 
Πράσινοι: Αν και οι διαθέτουν μόνο μία βουλευτή στην απερχόμενη Βουλή είναι σταθερά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και ζητούν την πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος.
 
Κόμμα για το Brexit: Θέλει έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ως «καθαρό» διαζύγιο. Θεωρεί κακή την Συμφωνία Τζόνσον.
 
Σημειώνεται ότι τα κόμματα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Plaid Cymru και Πράσινοι έχουν εκλογική συμφωνία στη βάση του Brexit.
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί
Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ
Ήταν έτοιμο να απαντήσει στην Τεχεράνη το Ισραήλ-Ο ρόλος Μπάιντεν που άλλαξε την εικόνα
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες