Είχαν διώξει τον Λιγνάδη από δραματική σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά

 

 

 
Η αποκάλυψη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε δει την πόρτα της εξόδου από δραματική σχολή, έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Πολιτική κόντρα για τον Λιγνάδη –  Στο στόχαστρο του Τσίπρα η Μενδώνη! Οργή στο Μαξίμου από την ανάρτηση Τσίπρα. Τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με το πρόσωπό του, με υβριστικά συνθήματα στο κέντρο της Αθήνας. Τι είπε ο δικηγόρος του
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Φρίξου Δρακοντίδη στο «Πρώτο Θέμα», το περιστατικό συνέβη την περίοδο 2015-2016 και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Οι 25-30 σπουδαστές που παρακολουθούσαν ανελλιπώς το μάθημα του σκηνοθέτη με εκείνον να εστιάζει στο αρχαίο δράμα,«επειδή είναι ένα θέαμα μαζικό, έχει στοιβάδες, την ίδια ώρα που έχει εύρος, έχει και βάθος», όπως χαρακτηριστικά τους έλεγε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης προέτρεπε τους μαθητές του να αναζητούν την ποίηση του λόγου, να μην εστιάζουν σε περίεργες πλοκές, ούτε στο documentary theatre. Τους συζητούσε ωστόσο κι άλλα πράματα, κυρίως πράματα που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, κάτι που ενόχλησε τους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το αναφέρουν στον ιδιοκτήτη της σχολής. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία μαθητών ζήτησε ακρόαση από τον κ. Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, ενημερώνοντάς τον για όλα όσα τους έλεγε ο Δημήτρης Λιγνάδης εν ώρα μαθήματος και λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πως κάποιοι σπουδαστές έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα απ’ αυτές τις συζητήσεις.

Η ηθοποιός Άρτεμις Αστεριάδη φοιτούσε εκείνη τη χρονιά στη σχολή Ίασμος και εξομολογείται: «Θυμάμαι ότι ο κ. Λιγνάδης έφυγε από τη σχολή με απόφαση της διοίκησης. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους».

«Η Τέχνη δεν χρειάζεται σκοτάδια» 

Σε ανακοίνωση της Σχολής Ιασμος που εστάλη στην εφημερίδα μας σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και γενικότερα με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον χώρο του θεάτρου μετά τον καταιγισμό καταγγελιών εις βάρος προβεβλημένων προσώπων τα οποία κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, επισημαίνεται ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Οπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και συνεχίζουν: «Ενα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: «Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο!»

«Η Τέχνη δε χρειάζεται σκοτάδια - αλλά άπλετο φως. Είμαστε παρατηρητές της αγριότητας - κι όχι θιασώτες της. Παρατηρούμε τη ζωή με σκοπό να την κάνουμε καλύτερη - όχι να την εκχυδαΐσουμε. Θέλουμε να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Δημιουργούμε - δεν καταστρέφουμε!» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

​Πολιτικές διαστάσεις επιχειρεί να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα διαχρονικό θέμα που έμενε κρυφό από τα ίδια τα θύματα και εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινή γνώμη με τις συνεχείς αποκαλύψεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει μόνο στην υπόθεση των καταγγελιών εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας την απομάκρυνση της Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο Μαξίμου βλέπουν το τελευταίο διάστημα την αλλαγή στην αντιπολιτευτική στρατηγική από την Κουμουνδούρου η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλήξει την κυβέρνηση. "Γαλάζια» στελέχη εκτιμούν πως η σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως με το ζήτημα της Ικαρίας, την ΕΡΤ και τώρα με την υπόθεση Λιγνάδη, αφορά κυρίως το εσωτερικό του κόμματός του, το οποίο οδεύει σε συνέδριο με τις ισορροπίες να είναι ιδιαιτέρως ρευστές.

Μαξίμου: Στο παρελθόν κουκούλωναν τέτοιες υποθέσεις

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές όλες οι προσπάθειες της Κουμουνδούρου έχουν πέσει στο κενό. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση πήρε θέση στα όσα πρωτοφανή καταγγέλλονται στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στην ιστιοπλοΐα που ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και των βιασμών.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με την Σοφία Μπεκατώρου, στενοί του συνεργάτες όπως ο Άλεξ Πατέλης με αναρτήσεις του και δηλώσεις στήριξε όλα τα θύματα, ενώ σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επικοινώνησε και με την Ζέτα Δούκα. «Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν υποθέσεις που αποκαλύπτονταν κουκουλώνονταν, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στα θύματα της κακοποίησης, τα ενθάρρυναν να μιλήσουν και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και εξετάζουν και νομοθετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Τσίπρας ζητά απομάκρυνση Μενδώνη

Η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί το ζήτημα των καταγγελιών εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Αλέξης Τσίπρας που τελευταία επιλέγει να χρησιμοποιεί τα socialmedia για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζει πως η υπουργός Πολιτισμού παρείχε κάλυψη για δύο εβδομάδες στον Δημήτρη Λιγνάδη και ζητά την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει και να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις. Για ποιο λόγο η κα Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του».

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία. «Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες, όταν οι καταγγελίες είναι επαναλαμβανόμενες, όταν οι καταγγελίες πείθουν ότι πραγματικά έχουν συμβεί φρικτά περιστατικά, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς να φτάσει στο Δικαστήριο και να υπάρξει απόφαση. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως είναι «ανήθικο, όταν πια ξέρουμε, να μην παίρνουμε θέση» κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Αν πιστεύει ότι θα μπορέσει όλο αυτό να το κρύψει κάτω από το χαλί, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ξεχαστεί, κάνει τεράστιο λάθος. Ο φόβος πια έσπασε. Και θαρρώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή»

Ταραντιλής: Χυδαία η ανάρτηση Τσίπρα

Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενός θέματος που έχει να κάνει με πολύ ευαίσθητα ζητήματα που είναι χαραγμένα για χρόνια στις ανθρώπινες ψυχές αφήνοντας ανοιχτές πληγές οι οποίες ακόμα δεν έχουν κλείσει προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση χαρακτήρισε «χυδαίο και υποκριτικό" τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί «τον πόνο κακοποιημένων ανθρώπων για μικροκομματικούς σκοπούς απευθύνοντας κατηγορίες για δήθεν κάλυψη καταγγελλόμενων προσώπων».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον «άτακτο» πρέσβη της Βενεζουέλας

Μάλιστα ο Χρήστος Ταραντίλης υπενθυμίζει πως είχε χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, την υπόθεση με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία. Μάλιστα σε επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στον Νικολά Μαδούρο ανέφερε μεταξύ άλλων για το επίμαχο θέμα.

«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει την χθεσινή ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook ως «ανάρτηση-ντροπή» και σημειώνει πως «όσο επιμένει να μιλά ο κ. Τσίπρας με αυτό τον τρόπο, τόσο εκτίθεται».

Μια προτροπή για λιντσάρισμα άλλων εποχών

Από χθες κυκλοφορεί στα social media μια αφίσα με φωτογραφία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, και με τη λεζάντα «Σίχαμα. Θα πληρώσεις για όλα».

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το κέντρο της Αθήνας, όπου κάποιοι κόλλησαν την αφίσα σε στάση λεωφορείου και μοιάζουν με αναγγελία λιντσαρίσματος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» μίλησε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, σχολιάζοντας πώς αντέδρασε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στην είδηση ότι τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με το πρόσωπό του, με υβριστικά συνθήματα στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι αφίσες με το πρόσωπό του είναι απότοκο του κλίματος των τελευταίων ημερών, των αβάσιμων πληροφοριών που διακινούνται. Ο ίδιος αντέδρασε λέγοντας ότι είναι άστοχα σχόλια, υπερβολικά, σε σχέση με όσα έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει οποιαδήποτε κλήση από την Εισαγγελία, ούτε από το πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ ή αγωγή ή εξώδικο, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών για να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να προστατέψει την τιμή και την υπόληψή του από συκοφαντικές καταγγελίες.

Αναφερόμενος ακόμη στην ψυχολογική κατάσταση του πελάτη του, ανέφερε: "Δεν είναι χαρούμενος ένας άνθρωπος που βάλλεται πανταχόθεν με αστήρικτες και συκοφαντικές κατηγορίες. Έχει πολύ έντιμη προσέγγιση στα πράγματα, καθαρό μυαλό, οργανωμένη σκέψη, οργανωμένο λόγο και προετοιμάζει τις κινήσεις του για το πώς ο ίδιος θα απαντήσει σε όσα κάποιοι του καταμαρτυρούν κατά κανόνα ανωνύμως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Δανάη Μπάρκα: «Χυδαίο να στέλνουν φωτογραφίες που κάποιος είναι αγκαλιά με έναν άνθρωπο…Τραγικό!»
Η σοκαριστική αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τον θάνατο του πατέρα του: «Tους είπα αφήστε τον να φύγει»
Συγκινεί η Κωνσταντίνα: «Έχουν περάσει πλέον 50 χρόνια, χάθηκαν όλες οι ελπίδες για τον πατέρα μου»
Όλα τα νεότερα για τoν Δημήτρη Κόκοτα: «Οι γιατροί του μίλησαν και ανταποκρίθηκε, αποκτά συνείδηση»
Ο 41χρονος πρώην σύντροφός της Πριγκίπισσας Βεατρίκης βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση, στο Μαϊάμι
Αργύρης Ξάφης: «Ήμασταν στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και άρχισαν να μας πετάνε αυγά»
Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στις απόψεις μου για τα ερωτικά. Μοιάζω σαν αναίσθητος»
Βίκυ Βολιώτη: «Mε τον σύζυγό μου, δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έχουμε σκεφτεί πολλές φορές τον χωρισμό»
Κερασία Σαμαρά: «Έχω βιώσει κακοποίηση στο θέατρο αλλά σώπασα. Είναι κάτι που μετανιώνω»
Το καλοκαίρι στην Πύλο ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια