Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο Λεωνίδας Μαλένης

Ο κορυφαίος στιχουργός του άτυπου εθνικού ύμνου της Κύπρου - Το Χρυσοπράσινο φύλλο ταξιδεύει στο πέλαγος της αιωνιότητας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

«Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο του ΡΙΚ, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού εν γενεί. Ο Λεωνίδας Μαλένης αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του αιώνια και άσβεστη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Marina Maleni Lea Maleni Ας αναπαυθεί στο δικό του Χρυσοπράσινο Φύλλο.» έγραψε στο προφίλ του ο Μιχάλης Μαραθεύτης και γνωστοποίησε με αυτόν τον τρόπο την απώλεια του κορυφαίου Κύπριου καλλιτέχνη και δημιουργού, Λεωνίδα Μαλένη.

 

 

«Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα Λεωνίδα μου

«..Ρόδα στα βήματα σου όπου και να πας Λεωνίδα μου γεία σου και πάντα να αγαπάς..» έγραψε στο προφίλ του ο Σταύρος Χατζησάββας, ένας από τους τελευταίους συνεργάτες του μεγάλου δημιουργού.

 

 

 

Ποιος ήταν ο κορυφαίος Κύπριος καλλιτέχνης - δημιουργός Λεωνίδας Μαλένης

Συγγραφέας, στιχουργός, ποιητής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και  εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα Έθνος. Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Τimes of Cyprus. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας). Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών.  

 

 

 

Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.α. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Γιώργο Θεοφάνους και άλλους Κυπρίους συνθέτες.

Ο Λεωνίδας Μαλένης εξέδωσε τη συλλογή Πέντε Διηγήματα (με εικονογράφηση του ιδίου) το 1958. Το 1962 εξέδωσε, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, το βιβλίο CyprusHighlights (shortstories, poems, essays, drama, art).

Έγραψε επίσης άρθρα με το ψευδώνυμο Λ. Καραγιάννης και επιθεωρησιακά νούμερα με το ψευδώνυμο Άλκης Μαρίνος.

Περιελήφθη σε πολλές ανθολογίες.

Στον θεατρικό τομέα, ασχολήθηκε βασικά με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων. Μεταξύ των έργων του που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση ή ανεβάστηκαν στη σκηνή, αναφέρουμε τα ακόλουθα: Η Ελένη και τα φίδια, Θάνατος και Ανάσταση της Παυλίνας, Ο Κύριος Γεωργίου·  Αληλούια - Αληλούια, Τηλεφώνημα από το Ντουμπάι.

Έγραψε επίσης το θεατρικό έργο Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο, μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

 

 

Μετά την ανακοίνωση του χαμού του κορυφαίου δημιουργού, κόμματα και οργανωμένα σύνολα πέρασαν σε ανακοινώσεις:

H ανακοίνωση του Υφυπουργείο Πολιτισμού:

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, ενός ενεργού μέλους του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα. Το ποίημά του «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και έκτοτε έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρου του Ελληνισμού με την ιστορία, τη μοίρα αλλά και τις ομορφιές της πατρίδας μας.

H ανακοίνωση της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου:

«Με μεγάλη μας λύπη μόλις ενημερωθηκαμε για το θάνατο του αγαπημένου δημοσιογράφου, ποιητή και στοιχουργου Λεωνίδα Μαλένη από ανακοπή. Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για αυτή τη τόσο σημαντική απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών και ενός τόσο σημαντικού πρεσβευτή του πολιτισμού της Κύπρου. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις αγαπημένες μας Μαρίνα, Λέα και Ανδριανή αλλά και σε όλη την οικογένεια, τον Αλέξανδρο, τη Σεμέλη, τη Μάγια και τον Βαρνάβα.»

H ανακοίνωση του ΘΟΚ:

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη. Ο Λεωνίδας Μαλένης υπήρξε ένας χαρισματικός και πολυσχιδής άνθρωπος που υπηρέτησε με υπέρμετρη αφοσίωση και συνέπεια τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό του τόπου, αφήνοντας πλούσια και πολυεπίπεδη δράση και έργο. Ο ΘΟΚ είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί του στην παράσταση του έργου «Δύσκολος» του Μενάνδρου με την οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1985 (μετάφραση-Χορικά), στο έργο «Συνάντηση» της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου το 1999 (στίχοι τραγουδιών) και στην παράσταση «Χειροκροτήματα-50 χρόνια επιθεώρηση» το 2000 (στίχοι). Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ από το 1980 έως το 1982. Ο ΘΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Αδριανή Μαλένη, τις θυγατέρες του Μαρίνα Μαλένη, Λέα Μαλένη και σε όλους τους οικείους του.

H ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

Θλίψη για τον θάνατο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Λεωνίδα Μαλένη. Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορηθήκαμε τον χαμό του πολυτάλαντου συγγραφέα και δημοσιογράφου, Λεωνίδα Μαλένη. Ο Λεωνίδας Μαλένης άφησε το στίγμα του μέσα από τη συνεργασία που είχε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σεναριογράφος, στιχουργός κ.ά., ενώ όλοι έχουμε τραγουδήσει το πολύ γνωστό μελοποιημένο ποίημα του, «Χρυσοπράσινο Φύλλο». Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη της ΕΔΕΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Αιωνία θα είναι η μνήμη του!

H ανακοίνωση της ΔΗΠΑ:

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζει θλίψη για την απώλεια του Λεωνίδα Μαλένη, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό και τις τέχνες στη χώρα μας για δεκαετίες. Ο εκλιπών διέπρεψε στην ποίηση και στο θέατρο, ως συγγραφέας και δημιουργός, και πολλά έργα του αξιοποιήθηκαν από διάσημους ανθρώπους των τεχνών. Γνωστός για την πολυετή διαδρομή του στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δρώμενα του τόπου μας, ο Λεωνίδας Μαλένης άφησε τη δική του σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του, τους συνεργάτες και γενικά στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα σοκάκια της Μυκόνου για το φετινό Πάσχα
H υπερσέξι Φαίη Σκορδά χορεύει Beyonce και εντυπωσιάζει με τις ικανότητες της
Το μήνυμα στην Μπέττυ Μαγγίρα που αποδεικνύει ότι η Μαρία Αντωνά έπεσε θύμα χάκερ
Η παρατήρηση που δέχτηκε από θρησκόληπτο follower της η Κόνι Μεταξά και η αντίδρασή της
Το πρώτο ταξίδι της Αθηνάς Οικονομάκου μετά το διαζύγιο από τον Φίλιππο Μιχόπουλο
Θοδωρής Αθερίδης και Σμαράγδα Καρύδη αγκαλιά στο ταξίδι τους στο Πήλιο
Το ισχυρό μήνυμά της Εριέττα Κούρκουλου για το Πάσχα και ο λόγος που έχει αποφασίσει να μην τρώει κρέας
Lila: «Έχω χάσει αρκετούς φίλους τον τελευταίο χρόνο και αυτό με στενοχωρεί»
Το αποκαλυπτικό φόρεμα της Ραταϊκόφσκι σε εκδήλωση για το φιλανθρωπικό ίδρυμα του βασιλιά Καρόλου
Η Έλενα Τοπαλίδου ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος»