«Η απόσταση άνοιξε, χωρίς να εξαφανίζεται, με τον ρόλο απέκτησα οικειότητα»

 

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους δεν είπε αμέσως το «ναι» όταν του έκαναν την πρόταση για τον ρόλο του «Αγίου Παϊσίου» - Η σχέση του με τον Θεό

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο «TV24» ανέφερε τι ήταν αυτό που τον φόβισε και αν έλαβε καθοδήγηση για να υποδυθεί αυτό το ρόλο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Μάθατε με ποια κριτήρια σας επέλεξαν γι’ αυτό το ρόλο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα ήταν σοφότερο να κάνετε στο σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκα και το σκηνοθέτη Στάμο Τσάμη. Η επιλογή έγινε, σίγουρα, με βάση την εξωτερική εμφάνιση που θα έπρεπε και πρέπει στην κάμερα να είναι κάτι συναφές, αλλά θεωρώ ότι πίστεψα πως θα μπορούσα να αποδώσω το σημαντικό αυτό ρόλο όπως θα έπρεπε.

Κάπου διάβασα πως χρειάστηκε λίγη ώρα για να πείτε το «ναι» όταν σας έκανα την πρόταση. Τι σας φόβισε;

Με έβαλε σε σκέψεις το εύρος της λατρείας ενός προσώπου και το γεγονός ότι έπρεπε να αποδοθεί βιογραφικά Το πρόσωπο αυτό μέσα από μια μίνι σειρά. Υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι αυτός ο φόβος κρύφτηκε κάτω από το γεγονός ότι ήθελα να μπω σε αυτή την πρόκληση και να υποδυθώ τον ρόλο. Στη συνέχεια, ενώ όταν μελετούσα, κατάφερα να αποκτήσω μια πολύ όμορφη οικειότητα με το πρόσωπο αυτό και να υποδυθώ τον ρόλο με τη βοήθεια φυσικά του Στάμου Τσάμη, του Γιώργου Τσιάκα και όλων των υπέροχων ανθρώπων που βοήθησαν στην πραγμάτωση αυτού του πρότζεκτ.

Ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε σε επαφή με τον κόσμο της εκκλησίας;

Όχι, δεν ήταν η πρώτη φορά. Με τον κόσμο της εκκλησίας από μικρό παιδί ήμουν σε επαφή. Με την ίδια την εκκλησία, με τους ύμνους της, με τον εκκλησιάζομαι, να προσεύχομαι. Οφείλω να ομολογήσω, όμως, ότι μεγαλώνοντας κράτησα μια πιο μεγάλη απόσταση. Η απόσταση αυτή άνοιξε, χωρίς όμως να εξαφανίζεται τελείως. Η επαφή μου με τον ρόλο νομίζω ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα σε βάθος με τον κόσμο αυτό, τον γνώρισα πιο ουσιαστικά και απέκτησα μια οικειότητα την οποία δεν είχα πριν.

Λάβατε καθοδήγηση για να υποδυθεί αυτό το ρόλο; Και αν ναι, απ’ όπου;

Φυσικά. Καταρχάς από τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη μας με τους οποίους είχαμε πολλές συζητήσεις. Όμως, έλαβα και πνευματική καθοδήγηση από δύο ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι πολύ. Τον ηγούμενο της μονής του Αγίου Νεκταρίου στην Γλυφάδα, γέροντα Νήφωνα, τον οποίο αγαπώ πολύ και τον Πατέρα Μάξιμο της Μονής Βατοπεδίου, όποιος με αγκάλιασε με πολύ αγάπη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Από αυτούς τους ανθρώπους σίγουρα πήρα μεγάλη καθοδήγηση και στο πρακτικό και στο πνευματικό κομμάτι. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Είχατε ακούσει για τον Άγιο Παΐσιο; Ήταν ένας άγιος προσφιλής προς εσάς;

Είχα ακούσει πάρα πολλά. Είναι, ένας αγαπητός άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας. Όμως, αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να μάθω ακόμα περισσότερα και να το γνωρίσω διαβάζοντας βιβλία του η βιογραφίες που έχουν γραφτεί. Τον «γνώρισα» καλύτερα και έμαθα πάρα πολλά.

Τι σας δίδαξε αλήθεια η επαφή με τα Θεία;

Η επαφή με τα Θεία μου δίδαξε κάποιες σημαντικές αρετές που υπάρχουν ως βασικά διδάγματα της θρησκείας αυτής. Οι αρετές αυτές είναι η αγάπη, αν πούμε ότι ο θεός είναι αγάπη. Αν υπάρχει αγάπη μετά αποκτούμε ενσυναίσθηση, υπομονή και ανιδιοτέλεια. Δεν μπορώ να πω ότι τα έχω κατακτήσει. Μπορώ, όμως, να πω ότι έχω εντρυφήσει σε βάθος σε πολλά από αυτά. Κατάφερα να τα δω, να τα γνωρίσω. Στοίχημα ζωής φυσικά μετά την επαφή αυτή είναι η αγάπη αυτή την ολότητα της να καταφέρω να την κάνω πράξη και εγώ σαν άνθρωπος. Μόνο έτσι πιστεύω, άλλωστε, ότι μια κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά αν αντί για τον εαυτό μας κοιτάμε τον δίπλα μας.

Βρεθήκατε και σε μέρη που έζησε πραγματικά ο Άγιος Παΐσιος. Πώς νιώσατε;

Μεγάλη συγκίνηση που βρέθηκα στο σπίτι που μεγάλωσε στην Κόνιτσα. Συνομίλησα με συγγενείς του. Περπάτησα το μονοπάτι όπου σχεδόν καθημερινά έκανε την διαδρομή του στη Μονή Σταμίου. Το υπέροχο αυτό μονοπάτι και η απίστευτη επαφή με τη φύση και τα ζώα τα οποία αγαπούσε και σεβόταν. Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση. Ανήκω στην κατηγορία του ηθοποιού που πιστεύει ότι όταν μιλάμε για μια βιογραφία, έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις τις αναφορές. Αυτό σε πάει ένα βήμα παραπέρα να το γνωρίσεις και να το υποδυθείς.

Όπως το βιώσατε εσείς, δυσκολεύτηκε ο Άγιος να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει την οικογένεια του;

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια απόφαση που δυσκολεύει τον κάθε άνθρωπο. Ακόμα περισσότερο έναν άνθρωπο που απαρνείται τα εγκόσμια και μαζί με αυτά την ίδια του την οικογένεια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν την έχει μέσα στην καρδιά του. Ο Άγιος Παΐσιος με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές καταφέρει να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία. Κατάφερε να το μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η λατρεία και η αγάπη για τον Χριστό και την Παναγία που ήθελα να υπηρετήσει, ήταν τόσο μεγάλη που δεν του επέτρεπαν να το σκεφτεί πολλές φορές.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

  

 

Δειτε Επισης

Ξεσήκωσε η «σατανίστρια» Ιρλανδία με την πεντάλφα - Έξαλλη η εκκλησία: «5 ηρεμιστικά έδωσα σε αρχιμανδρίτη»
Ελευθερία Ελευθερίου για τη συμμετοχή της στη #Eurovision το 2012: «Έχω κενά μνήμης από εκείνες τις ημέρες»
Έλενα Τσαγκρινού: «Ο λόγος που δεν φτάσαμε τριάδα με το El Diablo ήταν λόγω του τίτλου»
Η αντίδραση της legendary Έλενας Παπαρίζου, τη στιγμή που η iconic Ελένη Φουρέιρα αποθεώνεται με το Fuego
H Ελένη Φουρέιρα πετάχτηκε από την καρέκλα τσιρίζοντας, για την επιτυχία της Silias Kapsi για την Κύπρο!
Η κατανομή των 10 φιναλίστ του Α’ Ημιτελικού στον Τελικό της #Eurovision 2024! Στο δεύτερο μισό η Κύπρος!
Η Μαρίνα Σάττι εξηγεί για το μονοπλάνο στη συμμετοχή της Ελλάδας στην #Eurovision 2024
#SurvivorGR: Νεύρα και εντάσεις και στους δύο πάγκους με την κόντρα Φάνη-Γκιουλέκα και ο νέος υποψήφιος
Μυστική αποστολή εις Αίγυπτον: H ιστορία των σοβιετικών πυραύλων SAM τους οποίους αγόρασε η Κύπρος
Η Κύπρος στον Μεγάλο Τελικό της 68ης #Eurovision! Αυτές είναι οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν!