Με πολλές βροχές και καταιγίδες υποδέχθηκε η Κύπρος το 2019, αφού σε όλες τις πόλεις έπεσαν έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα σε οποιαδήποτε περιοχή.
Πάντως η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση με ισχύ μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης με την οποία ενημερώνει ότι θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις σε όλη την Κύπρο.
Η πρόβλεψη του καιρού μέχρι την Παρασκευή
Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες.
Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες.
Στα ψηλότερα ορεινά δεν αποκλείεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Τα φαινόµενα τοπικά δυνατό να είναι έντονα ή και παρατεταµένα. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ και παροδικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ.
Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα θα είναι µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
Το βράδυ ο καιρός θα παραµείνει κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήµατα πιθανό να πέφτει και χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεµοι θα καταστούν σταδιακά νότιοι ως νοτιοδυτικοί, γενικά µέτριοι 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα θα είναι µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηµατιστεί παγετός.
Την Τετάρτη, την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, Στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήµατα θα πέφτει και χιόνι ή χιονόνερο. Τα φαινόµενα τοπικά δυνατό να είναι έντονα.
Η θερµοκρασία θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα την Τετάρτη, τα οποία είναι λίγο κάτω από τους κλιµατικούς µέσους όρους. Για την Πέµπτη αναµένεται µικρή άνοδος και για την Παρασκευή µη αξιόλογη µεταβολή.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου
Εξάλλου, αρκετοί δρόμοι κατέστησαν ολισθηροί λόγω των βροχών, ενώ στις ορεινές περιοχές, λόγω χιονόπτωσης και πυκνής ομίχλης που επικρατεί, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι δρόμοι Καρβουνά - Τροόδους, Προδρόμου - Τροόδους και Πλατρών - Τροόδους, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου
Εξάλλου, αρκετοί δρόμοι κατέστησαν ολισθηροί λόγω των βροχών, ενώ στις ορεινές περιοχές, λόγω χιονόπτωσης και πυκνής ομίχλης που επικρατεί, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι δρόμοι Καρβουνά - Τροόδους, Προδρόμου - Τροόδους και Πλατρών - Τροόδους, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.
Στους υπόλοιπους δρόμους των ορεινών περιοχών, κατά τόπους παρατηρούνται κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών.
Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακινήσεις τους, προς αποφυγή οποιωνδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλούς κινδύνους, αφού η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Γι' αυτό οδηγούμε πάντοτε με χαμηλές ταχύτητες, διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και έχουμε πάντα τα φώτα πορείας των οχημάτων μας αναμμένα.
*Φωτογραφίες και βίντεο από Καιρόφιλους και Kitas Weather