Οι αντιφατικοί χειρισμοί σε ποινικές κατά αστυνομικών και η... γυναίκα του Καίσαρα

Τον Ιούνιου του 2022, είχε συλληφθεί αστυνομικός που μετέφερε από τις κατεχόμενες περιοχές τρεις κούτες τσιγάρα για συσκευές θέρμανσης καπνού. Το μέλος της Δύναμης φόρεσε χειροπέδες, με τις πληροφορίες να ήθελαν την Αστυνομία να έχει πρόθεση να τον οδηγήσει ενώπιον Δικαστηρίου, ωστόσο επενέβη ο δικηγόρος του και έφερε ένσταση, αφού τα αδικήματα που ήταν υπό διερεύνηση, δεν δικαιολογούσαν την κράτηση του. Ωστόσο ο εν λόγω αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Διαφορετική πρακτική, όμως, φαίνεται να ακολουθήθηκε στην περίπτωση του αστυνομικού, που συνελήφθη μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν πιάστηκε να κλέβει κατ΄ επανάληψη από υπεραγορά, αφού δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Από την άλλη, σε διαθεσιμότητα είχε τεθεί και ο αστυνομικός που συνελήφθη τον Αύγουστο του 2022 μετά από καταγγελία για απειλές κατά της συζύγου του, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και καταχωρήθηκε άμεσα υπόθεση εναντίον του.

Τον Δεκέμβριο του 2022, είχε συλληφθεί αστυνομικός μετά από καβγά που είχε με την συμβία του, η οποία προέβη σε καταγγελία. Σε βάρος του αστυνομικού εκδόθηκε διάταγμα κράτησης από το Δικαστήριο, ενώ σε ακροαματική διαδικασία παραδέχθηκε πως χρησιμοποίηση κανονικά το κινητό του, πράγμα το οποίο απαγορεύεται για οποιοδήποτε κρατούμενο, με το Δικαστήριο μάλιστα να παρεμβαίνει και να αναφέρει πως θα ζητήσει έρευνα από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο του 2020, στις τάξεις της Αστυνομίας επέστρεψε ο αστυνομικός που είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο για παιδική πορνογραφία, αφού λόγω κορωνοϊού, δεν είχε γίνει κατορθωτό να συσταθεί πειθαρχική επιτροπή, ώστε να εξετάσει την υπόθεση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο αστυνομικός δεν βρισκόταν σε διαθεσιμότητα.

Για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την καταγγελία σε βάρος αστυνομικού το 2018, ο οποίος μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας, φόρεσε χειροπέδες και οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, όπου εξασφαλίστηκε σε βάρος του διάταγμα κράτησης για τέσσερις ημέρες, ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ανάλογος ήταν και ο χειρισμός του αστυνομικού, που το 2017 πιάστηκε να αυνανιζόταν μπροστά σε παραλία, μπροστά από παιδιά.

Βλέποντας μόνος τις πιο πάνω υποθέσεις, αφού υπάρχουν άλλες τόσες, προκύπτει ένα… μπέρδεμα, ως προς τα ποια τελικά είναι η πρακτική που ακολουθείται, τόσο σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες όσο και το θέμα των προσαγωγών ενώπιον Δικαστηρίου. Ένα «μπέρδεμα», που ενδεχομένως να μην έπρεπε να προκύπτει, αφού θα μπορούσε να πει κάποιος πως η νομοθεσία και οι κανονισμοί είναι για όλους η ίδια, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για αστυνομικούς, ενώ από την άλλη, εύλογα μπορεί να ειπωθεί πως σε ότι αφορά τα μέλη της Δύναμης που εμπλέκονται σε υπό διερεύνηση ποινικές υποθέσεις, ενδεχομένως να έπρεπε να υπάρχει ακόμη περισσότερη αυστηρότητα, για λόγους που εύκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτοί. Δηλαδή, το γεγονός πως πρόκειται για λειτουργούς που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του Νόμου, θα έπρεπε να λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας και να μην τυγχάνει – γενικά ομιλούντες – εκμετάλλευσης.

Σε αυτά και άλλα τόσα, ήρθε να προστεθεί και η περίπτωση λοχία, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο, 25/2/2023, μετά από καταγγελία, στην οποία προέβη γυναίκα αστυνομικός, για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα.

Αναμφίβολα, με βάση και το Σύνταγμα, τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθη είναι σοβαρότερα από αυτά που αντιμετώπιζε ο αστυνομικός που μετέφερε τρεις κούτες τσιγάρα από τα κατεχόμενα, ενώ έχουν κοινά με την υπόθεση των μελών που αντιμετώπιζαν σεξουαλικά αδικήματα.

Ωστόσο, η Αστυνομία έκρινε πως δεν θα έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, όπως πράττει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Έκρινε δηλαδή, πως δεν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας, όπως αναφέρεται από την Αστυνομία στις περιπτώσεις που ζητά την κράτηση ενός υπόπτου.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί, τόσο νομικοί όσο και μέλη της Αστυνομίας, που θεωρούν πως θα μπορούσε να ζητηθεί η κράτηση του, δεδομένου πως πρόκειται για αστυνομικό που υπηρετούσε και υπηρετεί σε νευραλγικό πόστο και έχει διασυνδέσεις με αστυνομικούς, και ενδεχομένως να έπρεπε να διαφυλαχτεί, τόσο η αμεροληψία της έρευνας όσο και η προστασία της μαρτυρίας. «Δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο; Δεν μπορεί να μάθει στοιχεία αφού είναι αστυνομικός; Δεν μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει;», είναι μερικά ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον μας από πρόσωπα που ασχολούνται με ποινικές υποθέσεις.

Από την άλλη, σε ότι αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας του, αρμόδια πηγή ανέφερε πως τέθηκε άμεσα, δηλαδή λίγο μετά τη σύλληψη του το περασμένο Σάββατο, παρά το γεγονός πως πληροφορίες από τις τάξεις της Αστυνομίας ανέφεραν το αντίθετο. Μάλιστα, κάποιοι καταγγέλλουν πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα με καθυστέρηση μερικές ημέρες, με ημερομηνία ισχύος όμως το Σάββατο, λόγω μπερδέματος.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή ο λοχίας, βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, κάτι όμως που δεν ανακοινώθηκε, πράγμα το οποίο αναμφίβολα θα λειτουργούσε υπέρ της Αστυνομίας η οποία θα έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα, εάν βέβαια ήθελε, ενώ την διερεύνηση της υπόθεσης, ανέλαβε για άγνωστους λόγους το ΤΑΕ άλλης επαρχίας.

Όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με ίσο τρόπο. Οι διαφορετικοί χειρισμοί, σε παρόμοιες υποθέσεις, είναι εξάλλου ένας από τους λόγους που κατά καιρούς έβαλαν την Αστυνομία στο μάτι του κυκλώνα και έφεραν σφοδρές επικρίσεις. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που αισθάνεται αδικημένη, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστυνομικός κατήγγειλε λοχία για σεξουαλικά αδικήματα-Συνελήφθη αλλά δεν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας