Σε ρόλο πυροσβέστη για… Χάρη του ΓεΣΥ ο Αβέρωφ-Μπουρλότο Παμπορίδης και Ιωάννου

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή τη Δευτέρα, πως το κυβερνών κόμμα θέλει αλλαγές στο ΓεΣΥ καθώς και οι προθέσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση νόμου, για να μπορούν οι γιατροί εκτός συστήματος να συνταγογραφούν, ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Κι αυτό επειδή ανάμεσα σε αυτούς που ύψωσαν ασπίδα στο σύστημα, ήταν δύο πρώην υπουργοί Υγείας του, οι Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου, που διεμήνυσαν με καυστικές αναρτήσεις τους, ότι θα τους βρει μπροστά τους όποιος επιχειρήσει να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «αλλαγή στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επ' ουδενί λόγω. Προβλήματα υπάρχουν αλλά οι βελτιώσεις και οι αλλαγές πρέπει να είναι στα πλαίσια του νόμου και όχι να αποτελούν άλλοθι για κάποιους, που προφασίζονται αλλαγές, για ν’ αλλάξουν το ΓεΣΥ».

«Διαπιστώσαμε σωρεία κακών πρακτικών»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε σε συνάντηση με την ΟΣΑΚ ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναλαμβάνοντας ρόλο πυροσβέστη, υποστήριξε πως στόχος των αλλαγών που προωθεί ο ΔΗΣΥ, δεν είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά η καταπολέμηση των κακών πρακτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Κεραυνοί Παμπορίδη κατά Χάρη-«Θα μας βρείτε απέναντι, κουτσιά καθαρισμένα»

Αναφεροντας ότι το ΓεΣΥ, είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο, σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ «θεωρεί μέγιστη κοινωνική υποχρέωση στο να παραμείνει υγιές το σύστημα υγείας και τα οικονομικά του να είναι βιώσιμα».

«Ενώ από τη μια κοινή είναι η θέση μας», πρόσθεσε, «πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής μαζί, διαπιστώσαμε σωρεία κακών πρακτικών, προβλημάτων που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μέσα από μια εικόνα ότι κανείς να μην αγγίξει οτιδήποτε, θα αφήσουμε κάποιους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα να θέσουν προβλήματα και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και στη βιωσιμότητα τους. Θέλω να είμαι παραστατικός πρώτα και μετά συγκεκριμένος».

Συνεχίζοντας διεμήνυσε πως «αν κάποιοι που είναι στο ΓεΣΥ νομίζουν ότι μπροστά τους έχουν μια κληματαριά γεμάτη κνιζιά σταφύλια και είναι απού προλάβει να κόψει περισσότερα για να βάλει μέσα στο ζεμπίλι του, θα έρθει γρήγορα η ώρα που θα έρθει όλη η κληματαριά και θα μας σκεπάσει από πάνω και πρώτα θύματα θα είναι οι ασθενείς. Άρα κακές πρακτικές, κάποιος να έχει χιλιάδες γραμμένους ως προσωπικός γιατρός ασθενείς χωρίς να έχει νοσοκόμο, χωρίς να έχει μια ιδιαιτέρα, χωρίς να εξυπηρετεί και βρέξει χιονίσει στο τέλος του μήνα θα πιάσει τον μισθό, δεν είναι έτσι σχέδιο που ψηφίσαμε».

Πρέπει, υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «να υπάρξει μια ρύθμιση, ένα μέρος της αμοιβής να έχει σχέση με την υπηρεσία που δίδει, να έχει και ενδιαφέρον να βάλει γρήγορα το ραντεβού του ασθενή του, να προσέξει τον ασθενή του. Δεύτερον, δεν μπορεί να έχουμε ΓεΣΥ χωρίς την πλήρη αυτονόμηση διοικητική και οικονομική των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Και έστειλε μήνυμα στο Δ.Σ του ΟΚΥπΥ, την Κυβέρνηση, τα κόμματα και τις συντεχνίες, «ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να βάλλει προσκόμματα στην αυτονόμηση, την πλήρη και διοικητική και αυτονομία οικονομική των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών για να προστατεύσουμε τον Κύπριο ασθενή. Για εμάς προέχει ο Κύπριος ασθενής. Και όταν λέμε εφαρμογή του νόμου, το εννοούμε. Χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική, να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος και να παταχθούν φαινόμενα είτε εκμετάλλευσης, είτε κακών πρακτικών γιατί είναι κρίμα αυτό που κτίστηκε να χαλαστεί από κάποιους επιτήδειους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στους προσωπικούς γιατρούς και αν θα εξεταστεί ενδεχόμενο να μπούνε κάποια κριτήρια σε σχέση με τις αμοιβές τους, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Δεν είμαι εγώ αρμόδιος όμως είπα κάτι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να έχεις χιλιάδες ασθενείς και να μην σε υποχρεώνει ο ΟΑΥ, ότι πρέπει να έχεις ένα ιατρείο. Ότι πρέπει να έχεις μια νοσοκόμα, ότι πρέπει να έχεις μια ιδιαιτέρα να απαντά τα τηλέφωνα στις χιλιάδες των ασθενών που είναι γραμμένοι κοντά σου. Δεύτερον, δεν μπορεί το 100% των απολαβών σου να έχει σχέση με πόσους έγραψες στη λίστα και να μην έχει καμιά διασύνδεση με πόσους εξυπηρέτησες. Άρα πρέπει να γίνει κάτι μεικτό. Αυτό είναι προς όφελος και του ευσυνείδητου, προσωπικού γιατρού και του ασθενή και του συστήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ ότι είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για πιθανή διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, μετά τις δηλώσεις Χάρη Γεωργιάδη, ο Μάριος Κουλούμας απάντησε:

«Νομίζω είναι πολύ ξεκάθαρος και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και έχω πει ότι έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων. Δεν θα αλλάξει ούτε η φιλοσοφία, ούτε η αρχιτεκτονική του συστήματος».

Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είπε ο κ. Κουλούμας «κάτι τι οποίο έχουμε στείλει και σχετικές επιστολές αλλά συζητούμε και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είναι αυτά που έχει πει και πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι η λειτουργία του Συστήματος Υγείας, η λειτουργία του προσωπικού γιατρού που είναι ο κύριος πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση. Είναι αυτά που είπε ο Πρόεδρος, ότι θα πρέπει να έχουν νοσηλευτές, πρέπει να έχουν γραφεία, πρέπει να έχουν γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει να βλέπουν τους ασθενείς που έχουν στη λίστα τους με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και όχι όποτε θέλουν, θα πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται. Αυτά πρέπει να γίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα το οποίο καθορίζεται στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, καθορίζει το 70-30%, το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Άρα αυτό λέμε και συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η νομοθεσία. Αυτό ζητούμε και αυτή είναι και η συνεργασία και ο αγώνας που θα κάνουμε».

«Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν αλλάζει»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας ο οποίος έσπευσε να αναφέρει πως «η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, δεν αλλάζει».

«Είμασταν ξεκάθαροι και εγώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη δήλωση Χάρη Γεωργιάδη. 

Κληθείς να απαντήσει εάν είναι ενήμερος για τις αλλαγές που προτείνει ο ΔΗΣΥ κι εάν είναι βέβαιος ότι δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε σε δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Ερωτηθείς εάν οι αλλαγές αφορούν στις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών, σημείωσε, πως σε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον ΟΑΥ το αντικείμενο συζήτησης ήταν πώς να βελτιωθεί το θέμα με τους ΠΙ. «Υπεύθυνο για τη βελτίωση είναι ο ΟΑΥ, το Υπουργείο Υγείας έκανε τις εισηγήσεις του στον ΟΑΥ και αναμένουμε τις εισηγήσεις τους».

Οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του προειδοποίησε τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, πως η «εδώ και καιρό επιχειρούμενη προσπάθεια τους για ανατροπή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ θα βρουν απέναντι τους όχι μονάχα το ΑΚΕΛ, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από τη κατάργηση της συμπληρωμής των 25 ευρώ, δεν θα αποτελέσουν βελτιώσεις στο σύστημα υγείας όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, «αλλά καθοριστικό πλήγμα στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ. Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, ανάλογες αλλαγές θα εξωθήσουν γιατρούς να εγκαταλείψουν το ΓΕΣΥ καθώς επίσης θα επιδεινώσουν την προσβασιμότητα των δικαιούχων στους ειδικούς γιατρούς του ΓΕΣΥ, επιτείνοντας το πρόβλημα των λιστών αναμονής άρχισαν να δημιουργούνται».

Ο ΠτΔ και ο Υπουργός Υγείας, καλούνται από το ΑΚΕΛ «να τοποθετηθούν αμέσως και ξεκάθαρα απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις των πολέμιων της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ. Να εξηγήσουν ταυτόχρονα την πολυγλωσσία και τις κραυγαλέες αντιφάσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και του Συναγερμού, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΠτΔ, ο οποίος μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε με έντονο τρόπο για την προστασία της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ. Ή μήπως, όπως και η εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα υγείας, τα όσα εξελίσσονται αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού;».

Η απάντηση της ΕΔΕΚ στα πυρά που δέχεται

Στα πυρά που δέχεται απάντησε η ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας πως υπήρξε το πρώτο κόμμα που εισηγήθηκε την εφαρμογή Γενικού σχεδίου υγείας.

«Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα που με τις παρεμβάσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου και τις αλλεπάλληλές επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 2015, συνέβαλε στο να προχωρήσουμε στην ψήφιση του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου τον Ιούνιο του 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Είμαστε οι εμπνευστές του ΓεΣΥ που δρα προς όφελος των πολιτών και όχι των σκοπιμοτήτων. Είμαστε οι εμπνευστές του ΓεΣΥ που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και όχι του ΓεΣΥ της διασπάθισης. Του ΓεΣΥ της ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών προς τους πολίτες και όχι των λιστών αναμονής. Του ΓεΣΥ που ο δημόσιος τομέας της υγείας είναι ισχυρός και αποτελεί την ραχοκοκαλιά του συστήματος και όχι του ΓεΣΥ που θέλει τον δημόσιο τομέα ελλειμματικό και καταρρακωμένο. Για το ΓεΣΥ που παρέχει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΚ απάντησε και στο ΑΚΕΛ αναφέροντας πως, «δεν μας εκπλήσσει η ανακοίνωση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για το ΓεΣΥ. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ με τον συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ που συνιστά παραβίαση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ»

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ ανέφερε πως, «ενώ ο ΟΑΥ εισαγάγει από την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό σύστημα μέσα από τις συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν πτέρυγα εντός και εκτός ΓεΣΥ, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από την ηγεσία του ΑΚΕΛ».

Πρόσθεσε επίσης ότι, «ενώ με ευθύνη του ΟΑΥ διαπιστώνουμε να αμείβονται γιατροί για υπηρεσίες που προσφέρουν στο ΓεΣΥ χωρίς να είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ διά μέσου των νοσηλευτηρίων τους, και πάλι η ηγεσία του ΑΚΕΛ τηρεί στάση ένοχης σιωπής».

Στην ανακοίνωση ανέφερε επίσης πως, «ενώ μέσα από τη διαδικασία της δήθεν αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων με ευθύνη και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ βλέπουμε να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό, δεν βλέπουμε να έχει σοβαρές αντιδράσεις η ηγεσία του ΑΚΕΛ».

«Μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού και την υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων δεν ενοχλείται και δεν αντιδρά η ηγεσία του ΑΚΕΛ όπως επίσης δεν αντιδρά από την διασπάθιση χρήματος του φορολογούμενου πολίτη με τρομακτική αύξηση των δαπανών του τομέα της υγείας αλλά χωρίς την ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση. Επιλέγει να σιωπά. Γιατί άραγε? Δεν ενοχλούνται ούτε από την τεράστια αναμονή που έχουν σήμερα οι ασθενείς για εξυπηρέτηση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 4-5 μήνες», πρόσθεσε η ΕΔΕΚ.

Κλείνοντας ανέφερε πως, «από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την προσφορά υψηλής ποιότητας περίθαλψης στου πολίτες με παράλληλο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που κατατίθενται στο ταμείο του ΟΑΥ».

Ναι στη βελτίωση του ΓΕΣΥ

Θέση στο σάλο που προκλήθηκε πήρε και η ΔΗΠΑ, που λέει όχι σε κινήσεις ναρκοθέτησης που στοχεύουν στην κατάργησή του, σημειώνοντας πως το ΓΕΣΥ, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας.

«Η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ αποτελεί το θεμέλιο λίθο λειτουργίας του συστήματος και ουδείς μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις, ότι η κοινωνία είναι πρόθυμη να αποδεχθεί αλλαγές, οι οποίες θα τροποποιούν καταλυτικά το Γενικό Σύστημα Υγείας και θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην ακύρωση του», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που ζητούν ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, καθώς και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ύπαρξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως:

  • οι μεγάλες καθυστερήσεις που δυστυχώς εξακολουθούν να παρατηρούνται για την εξυπηρέτησή ασθενών και οι ατέλειωτες λίστες αναμονής,
  • η αδυναμία πρόσβασης των ασθενών μας σε νέα, καινοτόμα φάρμακα,
  • η τεράστια ταλαιπωρία που παρουσιάζεται στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών,
  • η υποστελέχωση προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία,
  • οι ελλείψεις σε ιατρικούς εξοπλισμούς, και
  • η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Η ΔΗΠΑ, εκφράζει την προθυμία της να συζητήσει με εποικοδομητικό πνεύμα, «θέσεις και προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν αφενός στην αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και αφετέρου, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κινούνται και οι δικές μας προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Ναι στη βελτίωση του ΓΕΣΥ, όχι στη ναρκοθέτηση ή την ακύρωση του».

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα