Χαράζουν πορεία οι επόμενες μέρες-Αισιοδοξία για τα μέτρα, στη μάχη νέα όπλα
07:17 - 14 Νοεμβρίου 2020

Οι επόμενες ημέρες καθορίζουν και τα επόμενα βήματα στη μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού θα αρχίσει να διαφαίνεται ο βαθμός τήρησης των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο, καθώς και η απόδοσή τους. Το πιο σημαντικό, ωστόσο είναι πως θα διαφανεί, η ροή ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι στα νοσοκομεία της χώρας, ο ένας μάλιστα 54χρονης χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο ΟΚΥπΥ, έχει ετοιμάσει και τον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου Λεμεσού σε περίπτωση αύξησης των ασθενών ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα ανοίξει και άλλος θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι των δύο περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», πήραν μια πρώτη γεύση των μέτρων, αφού είδαν χθες το μεσημέρι τις πόλεις τους να «σφραγίζονται» και βίωσαν δύο κέρφιου από τις οκτώ το βράδυ.
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι τα μέτρα θα αποφέρουν αυτή τη φορά τους επιθυμητούς καρπούς και αναμένουν το πρώτο crash test τους, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν την απόδοσή τους. Λόγω του μεγάλου ιικού φορτίου, ειδικά στις περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες, θα χρειαστεί μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς για να διαφανεί το ποσοστό απόδοσης των μέτρων. Ειδικότερα όμως, για την επαρχία Πάφου, οι επιδημιολογικοί δείκτες της οποίας δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, οι προσδοκίες για έλεγχο της κατάστασης είναι μεγάλες.
«Οι επιδημιολογικοί δείκτες της Πάφου παραμένουν πολύ υψηλοί, όμως φαίνεται να υπάρχει κάποια μείωση τις τελευταίες ημέρες, που είναι νωρίς να αξιολογηθεί πλήρως», σημείωσε μιλώντας στον REPORTER, ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος υπογράμμισε πως υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθεί η κατάσταση. «Είναι μικρή πόλη η Πάφος και νομίζουμε πως τα μέτρα θα μπορεί η αποτελεσματικότητά τους καλύτερα».
Πιο δύσκολα, είναι τα πράγματα στη Λεμεσό, όπου η διασπορά είναι ευρύτατη στην κοινότητα. Ωστόσο υπάρχει και γι’ αυτή την περιοχή ελπίδα ότι, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. «Στο σημείο που έφτασε η Λεμεσός, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από το να μειωθούν οι επαφές όσο το δυνατόν λιγότερο. Είναι μια πόλη που είναι μεγάλη και έχει ιδιαιτερότητες στους ρυθμούς ζωής, οπότε αυτοί φαίνεται να ήταν και οι λόγοι που έφτασε σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο κ. Τσιούτης, τονίζοντας πως υπάρχει και για την επαρχία της Λεμεσού αισιοδοξία για έλεγχο της κατάστασης. «Επειδή το μεγαλύτερο επιδημιολογικά πρόβλημα είναι σε αυτή την περιοχή, ίσως υπάρξει μία καθυστέρηση και πιο αργή μετάβαση σε θετικότερους δείκτες, σε σχέση με την Πάφο».
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει, πάντως ανησυχία και για την επαρχία Λευκωσίας οι επιδημιολογικοί δείκτες της οποίας, επιδεινώθηκαν λόγω της τεράστιας αλυσίδας μετάδοσης που σχετίζεται με το σφαγείο cypra. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, είναι πάντως ότι η διασπορά από το cluster, δεν έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην κοινότητα.
«Επιδείνωσε τους δείκτες, αλλά μέχρι τώρα φάνηκε πως δεν έγινε εκτεταμένη διασπορά. Εάν όντως επρόκειτο για μια τοπική επιδημία, που εντοπίστηκε και ιχνηλατήθηκε γρήγορα, θα αρχίσει να σβήνει και αυτή και θα δούμε μια επαναφορα της επιδημιολογικής καμπύλης στα προηγούμενα. Επειδή στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου περιμένουμε και εκεί να δούμε βελτίωση», σημείωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
Στη μάχη και τα rapid tests
Αυτό που αναμένεται να βοηθήσει πάρα πολύ, είναι τα rapid antigen tests, που ρίχνονται στη μάχη τη Δευτέρα. Ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στην Κύπρο και ο στόχος είναι, μέσω κινητών μονάδων να διενεργούνται στις επιβαρυμένες περιοχές, περίπου 4-5 χιλιάδες τεστ την ημέρα, επιπρόσθετα αυτών που γίνονται με τη μέθοδο PCR. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την κατάσταση στις δύο επαρχίες, σε πραγματικό χρόνο.
Στη μάχη και τα rapid tests
Αυτό που αναμένεται να βοηθήσει πάρα πολύ, είναι τα rapid antigen tests, που ρίχνονται στη μάχη τη Δευτέρα. Ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στην Κύπρο και ο στόχος είναι, μέσω κινητών μονάδων να διενεργούνται στις επιβαρυμένες περιοχές, περίπου 4-5 χιλιάδες τεστ την ημέρα, επιπρόσθετα αυτών που γίνονται με τη μέθοδο PCR. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την κατάσταση στις δύο επαρχίες, σε πραγματικό χρόνο.
«Θα επιστρατευθούν κινητές μονάδες που θα κάνουν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, τεστ αντιγόνου. Εκεί θα εντοπίσουμε περισσότερα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή που μπορεί να μην έχουν επιδημιολογική συσχέτιση με θετικό κρούσμα. Αυτά τα τεστ, θα μας δείξουν την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην κοινότητα. Λόγω αυτού, υπάρχει μια περίπτωση να δούμε αυξημένα περιστατικά, αλλά δεν θα είναι λόγω επιδείνωσης αλλά λόγω αυξημένων ελέγχων», σημείωσε ο Καθηγητής Τσιούτης.
Τα τεστ αντιγόνου θα χρησιμοποιηθούν επίσης σε κλειστές δομές ηλικιωμένων, οι οποίες θα ελεγχθούν όλες έπειτα από οδηγίες του υπουργού Υγείας καθώς και στις φυλακές, σε αυτή τη φάση.
Επιπρόσθετα αναμένεται να βοηθήσουν και οι εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας αλλά και άλλων υπηρεσιών, για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Οι έλεγχοι αυτοί εντατικοποιήθηκαν αισθητά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, λόγω και της αυστηροποίησης των μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
