Δωρεάν τα τεστ κορωνοϊού σε όσους εισέρχονται με ειδική άδεια σε Λεμεσό και Πάφο

Δωρεάν τεστ σε όσους επαγγελματίες εισέρχονται με ειδική άδεια στους χώρους στους οποίους επιβλήθηκε lockdown στις επαρχίες της Πάφου και της Λεμεσού, θα διενεργεί το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Άλλοι δυο θάνατοι σε 24 ώρες-Ένοικος του Σωκράτειου και γυναίκα 54 ετών

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Υγείας κα Μαργαρίτα Κυριάκου, αποφασίστηκε όπως επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζόμενων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, ώστε να διευκολυνθούν. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί δύο φορές, αφού η εργαστηριακή διάγνωση θα έχει ισχύ για 7 ημέρες, ενώ σημείωσε ότι «η απόφαση για προσκόμιση PCR test λήφθηκε ως ασφαλιστική δικλείδα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά που θα μεταβούν στην εργασία τους και θα έχουν επαφή με άλλα άτομα, δεν είναι θετική στον ιό και να μην το γνωρίζουν. Μπήκε αυτή η ασφαλιστική δικλείδα για να προστατεύσουμε και τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να μεταβούν στην εργασία τους, αλλά και τους συναδέλφους τους ή τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία θα έχουν επαφή στις Επαρχίες όπου εργάζονται».
 
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για τους συνοδούς των ατόμων που θα χρειαστεί να μεταβούν σε άλλες Επαρχίες για ιατρικούς λόγους, και κατά πόσον αυτοί θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση, η κα Κυριάκου σημείωσε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ατόμων που δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητική εξέταση και θα δοθούν περισσότερα στοιχεία.
 
Σημείωσε δε πως υπάρχει προγραμματισμός για να αρχίσει νέος εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές, και ιδιαίτερα στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου καταγράφηκαν συρροές κρουσμάτων, ενώ ακολούθως θα γίνει με τη χρήση rapid test αντιγόνου έλεγχος σε εργαζόμενους και άτομα που διαμένουν στους χώρους αυτούς. Στόχος είναι να καταγραφεί σαφέστερη εικόνα και να έχουμε τακτικά αποτελέσματα για την επιδημιολογική κατάσταση στους χώρους αυτούς. «Είναι η 3η φορά που θα τρέξει αυτό το πρόγραμμα σε τέτοιες δομές», είπε η κα Κυριάκου, σημειώνοντας παράλληλα ότι είμαστε εν αναμονή της διενέργειας ελέγχου με τη χρήση rapid test αντιγόνου, τα οποία θα επικεντρωθούν κυρίως σε χώρους όπως είναι τα στρατόπεδα και οι κλειστές δομές. «Αναζητούμε συνεχώς τρόπους και εφαρμόζουμε προγράμματα για να μπορούμε να ελέγχουμε τον πληθυσμό ιδιαίτερα σε τόσο ευαίσθητους χώρους όπου τα άτομα που διαμένουν είναι ως επί τω πλείστω ηλικιωμένα είτε ανήκουν τις ευπαθείς ομάδες», εξήγησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτική προσκόμιση από την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020, στις 5 π.μ., από τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που μπορούν να μετακινούνται από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αρνητικής μοριακής εξέτασης για κορωνοϊό (PCR test), αποφασίστηκε να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας η διενέργεια της εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά προς διευκόλυνσή τους».

Για τις δειγματοληψίες θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες από το εργαστήριο σε συγκεκριμένα σημεία. Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους εργαζόμενους, ενώ ο ακριβής κατάλογος των ατόμων από τα οποία δεν θα απαιτείται προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ για τη μετακίνησή τους, θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επέλαση του ιού σε όλες τις επαρχίες-1266 κρούσματα σε λίγες μέρες στη Λεμεσό
 
Προηγουμένως, ανακοινώθηκε εξάλλου πως «ο Υπουργός Υγείας δύναται μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις και περιπτώσεις αδήριτης ανάγκης, να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση μετάβαση εργαζομένων/προσώπων σε οποιεσδήποτε άλλες Υπηρεσίες/Επιχειρήσεις, ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, κατόπιν, σύστασης του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της Δημοκρατίας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται στο αρμόδιο Υπουργείο στο οποίο εμπίπτουν και όχι στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «Κατόπιν πολλών αιτημάτων που λαμβάνονται αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τις μετακινήσεις από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, πέραν από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο σχετικό Διάταγμα και στο Δελτίο Τύπου του  Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε χθες, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα αρθρο 2.7 β xv, «Ο Υπουργός Υγείας δύναται μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις και περιπτώσεις αδήριτης ανάγκης, να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση μετάβαση εργαζομένων/προσώπων σε οποιεσδήποτε άλλες Υπηρεσίες/Επιχειρήσεις, ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, κατόπιν, σύστασης του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της Δημοκρατίας».
 
«Ως εκ τούτου, παρακαλούνται όσες επιχειρήσεις/σύνολα κρίνουν ότι εμπίπτουν/πληρούν τα πιο πάνω, δηλαδή είναι εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ή αδήριτης ανάγκης, όπως επικοινωνούν με αρμόδιο Υπουργείο για να δοθεί η ανάλογη σύσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά