Πώς οπλίζονται τα χέρια των γονιών και το προφίλ των μητέρων παιδοκτόνων

«Είναι παράξενο, έως και ανήκουστο για την κοινωνία να αντιληφθεί πώς ένας γονιός και δη μία μητέρα μπορεί να τερματίσει τη ζωή του ίδιου της του παιδιού. Είναι γεγονός ότι δεν είναι καθόλου σύνηθες φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα, εξού και δεν υπάρχουν στατιστικές που να διασαφηνίζουν τέτοιων ειδών εγκλήματα, όπως και τα ποσοστά τους», εξήγησε στον REPORTER η εγκληματολόγος-κοινωνιολόγος Δήμητρα Τσίτση.
 
Σύμφωνα με την κ. Τσίτση, σε άλλες χώρες, η παιδοκτονία ή η ανθρωποκτονία ανηλίκου είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έρευνες και στατιστικές.
 
Ως παράδειγμα έφερε την έρευνα του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Αυστραλίας, η οποία έδειξε ότι περίπου το 10% θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι παιδιά ηλικίας 0-17 ετών από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.
 
«Σύμφωνα με την εγκληματολογία, ο ποινικός κώδικας ορίζει ως παιδοκτονία μόνο το έγκλημα κατά του βρέφους από την μητέρα του. Τα υπόλοιπα εγκλήματα ονομάζονται ανθρωποκτονία ανηλίκου μέσα στην οικογένεια», εξήγησε.
 
Οι βασικοί παράγοντες
Ερωτηθείσα ποιοι παράγοντες μπορεί να ωθούν μία μητέρα να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί, η κ. Τσίτση ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος της παιδικής θνησιμότητας οφείλεται σε ατυχήματα ή σε παιδοκτονίες με δράστες τους γονείς και συγκεκριμένα την μητέρα. «Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, έτσι ώστε ένας γονιός και δη μία μητέρα να φτάσει στην δολοφονία του ίδιου της του παιδιού», είπε.
 
Ο πρώτος παράγοντας, σύμφωνα με την κ. Τσίτση, είναι όταν η δράστης αντιμετωπίζει μία σοβαρή ψυχική ασθένεια, διαγνωσμένη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το περιβάλλον της οικογένειας του δράστη (ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμη και οι ναρκωτικές ουσίες). Ο τρίτος παράγοντας είναι όταν ο δράστης διαπράττει το έγκλημα για λόγους εκδίκησης ή ζήλιας.
 
«Επιπλέον, μητέρες που δεν έχουν αντίληψη των πράξεών τους, μπορεί να κακοποιούν τα παιδιά τους για εκδίκηση στον πατέρα, κάτι που θεωρείται προμελετημένο έγκλημα», εξήγησε.
 
Συνήθως υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ γυναικών ανθρωποκτόνων και μητέρων παιδοκτόνων. «Το προφίλ των μητέρων παιδοκτόνων συνήθως σκιαγραφείται από γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους παιδοκτονίας στα βρέφη από τις μητέρες τους είναι ο στραγγαλισμός ή η ασφυξία. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό παιδοκτόνων χρησιμοποιούντα χέρια τους για να επέλθει ο θάνατος. Ενώ οι γυναίκες ανθρωποκτόνοι, συνήθως χρησιμοποιούν την κακοποίηση για να αφαιρέσουν τη ζωή του ανηλίκου», ανέφερε η Δήμητρα Τσίτση.  
 
Μητέρες και πατέρες
Ερωτηθείσα αν είναι πιο κοινές οι δολοφονίες των παιδιών από τη μητέρα ή τον πατέρα τους, η εγκληματολόγος απάντησε ότι ο Boyd, που είναι επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό μια μητέρα να σκοτώσει το παιδί της στην ηλικία των έξι ή επτά ετών, σε σύγκριση με έναν πατέρα και ο λόγος είναι ότι, όπως ανάφερε, οι γυναίκες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδία τους παρά οι άντρες. «Επίσης σημείωσε πώς μετά τα έξι ή τα επτά τους χρόνια, οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να γίνουν οι δράστες», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πώς το διεθνές πολιτικό κλίμα επέτρεψε στον Ερντογάν να «κυνηγήσει» τον Ιμάμογλου
Με έγκριση Πολιτικής Διακήρυξης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του ΔΗΚΟ
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες λυόμενη οικία στη Λευκωσία-Περιείχε κύλινδρα υγραερίου
Του πήραν τα κλειδιά μία ημέρα πριν την τραγωδία-Νέα στοιχεία για το θανατηφόρο με θύμα την 50χρονη
Σε κρίσιμη κατάσταση εννιάχρονος που πνίγηκε τρώγοντας πορτοκάλι στη Λάρισα
Χειροπέδες σε 60χρονο για την τηλεφωνική απάτη με ψευτογιατρούς και την κλοπή 5,500 ευρώ από ηλικιωμένη
«Αδιανόητες συκοφαντίες»-Όσα αναφέρει στην κατάθεσή του ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Μετά από 12 χρόνια συνελήφθη 36χρονος για ληστεία εστιατορίου στη Λευκωσία
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάκριση του Ιμάμογλου-Καζάνι που βράζει η Τουρκία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Πρωτοφανής μείωση στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ-Η θέση της Κύπρου και οι χώρες προέλευσης μεταναστών