Μια εντελώς διαφορετική εβδομάδα ξημέρωσε σήμερα για τον ΔΗΣΥ, αφού τα τεντωμένα νεύρα της προηγουμένης, που είχαν ως αποκορύφωμα τον τρικούβερτο καβγά Ευθύμιου Δίπλαρου και Γιάννη Καρούσου, έδωσαν την θέση τους στην «ομόνοια» και στα μηνύματα ενότητας για την παράταξη και τον κόσμο της.
Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα απασχόλησαν την συνεδρία της ηγεσίας του κόμματος το μεσημέρι της Δευτέρας, έχοντας ωστόσο οι «αντιμαχόμενες παρατάξεις», Ευθύμιος Δίπλαρος και Γιάννης Καρούσος, προλάβει να συζητήσουν και να λύσουν εν πολλοίς τις διαφορές τους από πριν και συγκεκριμένα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Όπως ανέφερε μετά την συνεδρία της ηγεσίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, δεδομένης της αποκλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους της παράταξης, η συζήτηση αναλώθηκε σε εσωτερικά, κατά την έκφρασή του, ζητήματα για το πώς προχωρά το κόμμα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως κατά την συνεδρία της ηγεσίας έγινε μια σε βάθος ακτινογραφία του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται ενόψει προεδρικών εκλογών και εκφράστηκαν απόψεις, τόσο επί των διαδικαστικών ζητημάτων που άπτονται της πορείας του ΔΗΣΥ προς το 2028 όσο και επί του ουσιώδους, που αφορά στο ξεκαθάρισμα προθέσεων για το ενδιαφέρον αναφορικά με το κομματικό χρίσμα.
Χωρίς να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις, εκείνο που διαφάνηκε -κάτι που αποτέλεσε και θέση του συνόλου των ηγετικών στελεχών της παράταξης-, είναι πως η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου πρέπει να θεωρείται περίπου χωρίς επιστροφή και απλώς ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί, με την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ να συζητά ακροθιγώς και το θέμα… Αβέρωφ Νεοφύτου. Τουτέστιν, το δικό του ενδιαφέρον και πώς τελικά θα μπορούσε να κινηθεί.
Κατά τη συνεδρία, άπαντες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εργαστούν για την ενότητα και μια νικηφόρα πορεία του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές, ενώ όσον αφορά την σύγκρουση Δίπλαρου-Καρούσου, φαίνεται να αφήνεται, ως μια κακή παρένθεση, στο παρελθόν.
Οι δύο άντρες, τα είπαν κατ’ ιδίαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με πρωτοβουλία κοινού γνωστού, ο οποίος ήταν και ένας εκ των παρισταμένων στο επίμαχο δείπνο του προπερασμένου Σαββάτου στις Πλάτρες, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεσπάσει η άγρια μεταξύ τους αντιπαράθεση.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στον δρόμο του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές, η ηγεσία του κόμματος ανανέωσε το ραντεβού της για την ερχόμενη Δευτέρα, οπόταν και θα έχει ολοκληρωθεί η κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.
Όπως συναφώς και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του έγραψε ο REPORTER, στον ΔΗΣΥ δεν θα ήθελαν με τίποτα να δημιουργηθεί ή να μεταφερθεί η εντύπωση στην κοινωνία πως την ώρα που στη Νέα Υόρκη θα καταβάλλεται από τον Νίκο Χριστοδουλίδη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, οι ίδιοι ασχολούνται με τις εκλογές του 2028.
Η νέα συνεδρία της ηγεσίας σε μια εβδομάδα από σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να σηματοδοτήσει και την επίσημη είσοδο του ΔΗΣΥ στον αστερισμό των προεδρικών εκλογών, τόσο διά της αναμενόμενης χρονικά όχι πολύ μακριά από σήμερα εξαγγελίας/γνωστοποίησης του ενδιαφέροντος της προέδρου του κόμματος όσο και αναφορικά τις αποφάσεις σε σχέση με τη χρονική στιγμή πραγματοποίησης της έκτακτης παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης.
Προτάσσουν και αναδεικνύουν τις διαφορές με Χριστοδουλίδη
Σε ό,τι αφορά την στρατηγική της παράταξης, πέραν της ανάδειξης των θέσεων της στη βάση και των 31 προτάσεων πολιτικής που πρόταξε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί και στην ανάδειξη των διαφόρων του κόμματος με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.
Κάτι τέτοιο, κρίνεται ως αναγκαίο εις αντίκρουση του αφηγήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, με σαφή στόχευση την άντληση ψήφων από την συναγερμική δεξαμενή, πως επί της ουσίας είναι τις πολιτικές του κόμματος από το οποίο και ο ίδιος προέρχεται, που ακολουθεί και εφαρμόζει.
Στον ΔΗΣΥ, θέλουν με την είσοδο του κόμματος στον αστερισμό των προεδρικών εκλογών να είναι σε θέση με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να αντικρούσουν και να ανατρέψουν την εσφαλμένη κατά τους ίδιους εντύπωση σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και πολύ περισσότερο μεταξύ ψηφοφόρων του κόμματος, πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές της παράταξης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως εκτιμούν, μέσα ακριβώς από την πρόταξη σαφών διαφορών, είναι δυνατό να περιοριστούν και οι παράπλευρες απώλειες που ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028 φαίνεται να καταγράφονται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περιορίζοντας δηλαδή, την κάνουλα των διαρροών της Πινδάρου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως η σχετική προεργασία για ανάδειξη μιας σαφούς διαφοροποίησης του ΔΗΣΥ από τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε επίπεδο πολιτικών έχει ήδη ξεκινήσει, μέσα από τον εντοπισμό 300, τουλάχιστον όπως μας λέχθηκε, διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και επί μέρους παραμέτρων τους, η πρόταξη και ανάδειξη των οποίων θα αρχίσει σταδιακά κατά τους επόμενους μήνες και με αυξανόμενη ένταση ενόσω θα πλησιάζουμε προς τις προεδρικές.
«Όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε… δεξιά»
Πάντως, η διάθεση όλων στον ΔΗΣΥ να αλλάξει το κλίμα και το σκηνικό εμφυλίου πολέμου που είχε στηθεί να διαδεχθεί η ηρεμία, υπήρξε αρκούντως εμφανής και κατά την προσέλευση των μελών της ηγεσίας του κόμματος στην Πινδάρου για την συνεδρία που θα ακολουθούσε σήμερα το μεσημέρι.
Παραδεχόμενος πως υπάρχουν θέματα στο κόμμα, όπως υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες οικογένειες, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε κατά την είσοδό του στο Μέγαρο «Γλαύκος Κληρίδης» πως «μια χαρά είμαστε» και ότι «προχωρούμε ενωμένοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Καρούσος, λέγοντας «όλα καλά», αλλά και υποδεικνύοντας παράλληλα με νόημα πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. «Μιλήσαμε, τα βρήκαμε και πάνω απ’ όλα η ενότητα του κόμματος για να κερδίσουμε τις εκλογές», υπήρξε η σύντομη δήλωση του κ. Καρούσου προσερχόμενος στη συνεδρία.
Με σαφώς πιο ανάλαφρη προσέγγιση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Δημητρίου εκτίμησε πως στο «στο τέλος όλα θα πάνε καλά», ενώ η εκ των αντιπροέδρων Σάβια Ορφανίδου με δόση χιούμορ σχολίασε πως «όλα θα πάνε δεξιά».
Οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ προέβησαν στις πιο πάνω τοποθετήσεις, μιλώντας στην τηλεόραση του «Άλφα».
«Ξεκαθαρίσαμε όσα έπρεπε να ξεκαθαριστούν»
Αξίζει να σημειωθεί πως το στίγμα της επόμενης μέρας της σφοδρής σύγκρουσης των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΔΗΣΥ φρόντισε να δώσει και από νωρίς το πρωί ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, σφύριξε ουσιαστικά το τέλος της αντιπαράθεσής του με τον συναγερμικό αντιπρόεδρο, διαμηνύοντας πως για τον ίδιο το θέμα θεωρείται λήξαν.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος αποκάλυψε πως μίλησαν με ειλικρίνεια με τον αντιπρόεδρο και φίλο, όπως τον αποκάλεσε, Γιάννη Καρούσο, ξεκαθαρίζοντας όσα έπρεπε να ξεκαθαριστούν.
Υποδεικνύοντας περαιτέρω πως η πολιτική ωριμότητα επιβάλλει την δυνατότητα διαφωνίας, αλλά και την επίγνωση του πότε η διαφωνία να αφήνεται πίσω, ο κ. Δίπλαρος έσπευσε να διαμηνύσει πως κανένας δεν είναι πάνω από την παράταξη και να προβεί στην ωμή παραδοχή πως ο κόσμος δεν περιμένει από τον ΔΗΣΥ και από τους αξιωματούχους του εσωστρέφεια και προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν απέφυγε να στείλει εξόχως σημαντικά πολιτικά μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος, κρίνοντας σκόπιμο στο πλαίσιο αυτό να υπενθυμίσει πως ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, ο ρόλος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να ασκεί υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο Ευθύμιος Δίπλαρος υπογράμμισε πως θα ληφθούν συλλογικά και δημοκρατικά, όπως –κατά την έκφρασή του- επιβάλλει η ιστορία και η παράδοση του ΔΗΣΥ, για να αναδείξει κάτι που για τον ίδιο, όπως τόνισε, είναι αδιαπραγμάτευτο. Το γεγονός ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν περισσεύει κανείς και ότι χρειάζονται όλοι όσοι πιστεύουν στην παράταξη και θέλουν να συμβάλουν στην επόμενη μέρα της.
Ένα… happy weekend
Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε κινήθηκε για την ηγεσία του ΔΗΣΥ σε ένα ευδιάθετο κλίμα και σε χαλαρούς τόνους, με την παρουσία της προέδρου και ηγετικών στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Γιάννης Καρούσος σε εκδηλώσεις όπως εκείνη του Απόλλωνα Επισκοπής και της Γιορτής του Παλουζέ στο Βουνί, να μην περνούν απαρατήρητες.
Κυρίως οι φωτογραφίες, τόσο του Ευθύμιου Δίπλαρου όσο και του Γιάννη Καρούσου παρά τω πλευρώ της Αννίτας...











