Εξελίξεις, μέσα από συνάντηση ή συναντήσεις και τετ α τετ συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος που ενδιαφέρονται ή φέρονται να ενδιαφέρονται για το χρίσμα του υποψηφίου του για τις προεδρικές εκλογές, αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα και πιθανόν ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στον ΔΗΣΥ.
Με το ζήτημα των προεδρικών εκλογών και δη του υποψήφιου με τον οποίο θα πορευθεί το κόμμα ενόψει του 2028 να απασχολεί ήδη προ πολλού παρασκηνιακά έντονα την Πινδάρου και ευρύτερα το συναγερμικό οικοδόμημα, το όλο θέμα τείνει από πολύ νωρίς πριν από τις προεδρικές να καταστεί στον δρόμο του ΔΗΣΥ προς τις εκλογές αγκάθι για την ενότητα και την συνοχή της παράταξης, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο μεγάλο κύμα εσωστρέφειας και εσωτερικού διχασμού.
Κάτι που, όπως άπαντες αναγνωρίζουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επικίνδυνες ατραπούς και να τορπιλίσει την προσπάθεια του Συναγερμού να επανέλθει και να καταστεί ξανά έπειτα από πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση, κόμμα εξουσίας.
Είναι γι’ αυτό τον λόγο που πολλοί στον ΔΗΣΥ, εντός και εκτός ανώτατης ηγετικής πυραμίδας, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη και ζητούν ξεκαθάρισμα προθέσεων απ’ όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προαλείφονται για το χρίσμα το συντομότερο.
Ώστε αφενός να διαφανεί κατά ποσό υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση και αποφυγή μιας επώδυνης εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και αφετέρου, αν όχι, τουλάχιστον για αναζήτηση και συμφωνία σε δικλείδες που θα μπορούσαν να καταστήσουν μια τέτοια διαδικασία κατά το δυνατό πιο αναίμακτη για το κόμμα.
Ουσιαστικά, δεσμεύσεις απ’ όλους πως οι χαμένοι των εσωκομματικών εκλογών, θα βρεθούν την επόμενη μέρα ψυχή τε και σώματι στο πλάι του νικητή.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο ταυτόχρονα, που όπως ο REPORTER έγραψε τις προηγούμενες μέρες, ισχυρή τάση η οποία καταγράφεται εντός του ΔΗΣΥ σε επίπεδο μελών της ανώτατης ηγεσίας και χωρίς όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής να έχει τεθεί επί τάπητος επισήμως και να αποτελεί προς το παρόν απόφαση, είναι αυτή υπέρ της χρονικής επίσπευσης των διαδικασιών επιλογής του υποψήφιου της παράταξης και δη της παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης (σ.σ. από την στιγμή που δεν καταστεί εφικτό να αποσοβηθεί), ακόμη και πριν από το τέλος του έτους.
Ενδεικτική αυτή της προσέγγισης και επικρατούσας τάσης μεταξύ των μελών της ανώτατης ηγεσίας, υπήρξε και η προ ημερών περί τούτου τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Γιάννη Καρούσου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER αξίωσε διενέργεια της εκλογικής συνέλευσης στις αρχές του Οκτώβρη, καλώντας παράλληλα την Αννίτα Δημητρίου όπως αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, ώστε να βρεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του κόμματος στο ίδιο τραπέζι και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για κατάληξη σε συναινετική και κοινά αποδεκτή λύση ως προς το πρόσωπο με το οποίο θα πορευθεί ο ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές.
Μια τέτοια πρώτη κίνηση από πλευράς της προέδρου του κόμματος για συνάντηση, θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει ήδη γίνει με την αποστολή διά τηλεφώνου, μηνύματος σε συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο στέλεχος και πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της παράταξης, χωρίς ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να είχε κλειδώσει οτιδήποτε και με την πιθανή πραγματοποίησή της να παραπέμπεται από καλά ενημερωμένες πηγές για ίσως την προσεχή εβδομάδα.
Ετοιμάζεται να... μιλήσει η Αννίτα
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μολονότι το ενδιαφέρον και η βούλησή της να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών της επιδιώξεων ως μια απόφαση κάτι περισσότερο από δεδομένη (σ.σ. εξ’ ου άλλωστε ως περί τούτου… αποδεικτικό στοιχείο και οι πρόσφατες διαδοχικές δημοσκοπήσεις όπως και το κτίσιμο υποστηρικτικού πυρήνα στο κόμμα), δημοσίως κρατά έως και σήμερα ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της.
Την απόφασή της να τρέξει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, όπως και κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε γράψει ο REPORTER, η Αννίτα Δημητρίου προτίθεται ή αναμένεται να γνωστοποιήσει, αφού πρώτα ενημερώσει σχετικά και επισήμως την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος εντός Σεπτεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο τα δικά του χαρτιά κατά τρόπο ξεκάθαρο, αναμένεται να ανοίξει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Πάει για «αντάρτης» ο Αβέρωφ;
Ο τελευταίος, έχει με επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο Κυπριακό κινηθούν τους επόμενους μήνες με τρόπο που να δημιουργούνται βάσιμες προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, ο ίδιος όχι μόνο δεν θα ενδιαφερθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά θα σταθεί και πλάι στον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Λέγοντας δηλαδή ουσιαστικά πως ιεραρχώντας -όπως με κάθε ευκαιρία τονίζει ως ύψιστη προτεραιότητά του Κυπριακό-, δεν θα διστάσει να στηρίξει τον, κατά τις χαρακτηριστικές του τότε εκφράσεις, «προδότη» και «άλλο υποψήφιο» του 2023… «Και ας παραμείνει», όπως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Νεοφύτου χαρακτηριστικά ανέφερε, «για όσα χρόνια θέλει Πρόεδρος της επανενωμένης Κύπρου».
Θα πρόκειται μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή ενδεχόμενης σύμπλευσης του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και εκ των πραγμάτων απέναντι στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, ένα σενάριο βγαλμένο από τις πιο απίθανες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Που θα δούμε όμως εάν συμβεί να εξελίσσεται και να υπενθυμίζει σε διαφορές κατευθύνσεις στον ΔΗΣΥ με φόντο τα γεγονότα του 2023 και της αντιμετώπισης της οποίας ο τέως πρόεδρος του κόμματος θεωρεί πως έτυχε από ορισμένους εντός της παράταξης, ότι η εκδίκηση είναι όντως στο τέλος της ημέρας ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο.
Και όλα αυτά, την ώρα που κ. Νεοφύτου, έχει επίσης μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, εμμέσως πλην σαφώς αφήσει να νοηθεί -χωρίς μεν να το λέει, αλλά και χωρίς να χρειάζεται κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για αποκρυπτογραφήσει τα συμφραζόμενά του- πως αν το Κυπριακό δεν οδεύει σε λύση, θα είναι με γνώμονα το «πατρός τε και μητρός τε, τιμιότερον, αγιότερον και αξιότερον εστί η πατρίς», αλλά και στη βάση του αξιώματος πως «κανένα κόμμα δεν είναι πάνω από τον τόπο», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Είτε δηλαδή όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες ως ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ είτε, αν χρειαστεί, ακολουθώντας πλέον τον δικό του δρόμο. Αυτόν του… αντάρτη και απευθυνόμενος απευθείας στην κοινωνία.
Ξεκάθαρος και ειλικρινής ο Παμπορίδης
Και ενώ νυν και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιλέγουν στρατηγικά για τους δικούς του λόγους ο καθένας να παίζουν έως τώρα λίγο-πολύ… κρυφτούλι γύρω από ένα κοινό μυστικό που όλη η Κύπρος γνωρίζει, αυτό του ενδιαφέροντός τους για τις προεδρικές εκλογές, σαφώς ξεκάθαρος και καθ’ όλα ειλικρινής απέναντι στον κόσμο του κόμματος και ευρύτερα προς στο εκλογικό σώμα, εμφανίζεται εξ' αρχής της όλης συζήτησης ο βουλευτής της παράταξης, Γιώργος Παμπορίδης.
Ο κ. Παμπορίδης, ο οποίος χωρίς καμία διάθεση να κρυφτεί και χωρίς επίσης καμία απολύτως διάθεση για τακτικισμούς εξέφρασε εδώ και μήνες με αφοπλιστική ειλικρίνεια δημοσίως το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές και δη την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα στον ΔΗΣΥ (σ.σ. κάτι που είχε πράξει και πριν καν εκλεγεί βουλευτής ως δεύτερος μάλιστα στην Λευκωσία, μέσω συνέντευξης που στα μέσα του περασμένου Μαΐου είχε παραχωρήσει στον REPORTER), επανέλαβε τις περί τούτων αποφάσεις του και στο πλαίσιο τηλεοπτικής εμφάνισής του την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ο Γιώργος Παμπορίδης εκ νέου κατέστησε σαφές, τον ενδιαφέρουν οι προεδρικές εκλογές και θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος, με μοναδική περίπτωση όπως ξεκαθάρισε να μην είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές, να είναι εκείνη κατά την οποία δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παμπορίδης απηύθυνε έκκληση-παρότρυνση για συνδιαβούλευση σε όλους όσοι άλλοι ενδιαφέρονται (σ.σ. βλέπε Αννίτα και Αβέρωφ), προκειμένου από κοινού να διαπιστωθεί ποιο στέλεχος του κόμματος διαθέτει την μεγαλύτερη προοπτική εκλεξιμότητας και να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας εσωκομματικής εκλογικής αντιπαράθεσης που φυσιολογικά θα αφήσει πίσω της ανοικτές πληγές. Όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και στελεχών, αλλά και στην βάση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ένα σενάριο που ειδικά το τελευταίο διάστημα συζητείται στα συναγερμικά πηγαδάκια και στέκια, θέλει τον Γιώργο Παμπορίδη να κάνει ενδεχομένως δεύτερες σκέψεις και να μην διεκδικεί τελικά το χρίσμα, αν στην εσωκομματική κούρσα κρίνει και δεν εισέλθει εν τέλει για οποιοδήποτε δικό του λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα μοναδικοί ενδιαφερόμενοι θα απέμεναν η Αννίτα Δημητρίου και ο Γιώργος Παμπορίδης, με τον δεύτερο, ο οποίος πολλές φορές άλλωστε έχει εκφράσει την άποψή του πως τον πρώτο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να έχει ο εκάστοτε πρόεδρος της παράταξης, να κάνει ίσως χάριν της ενότητας και της συνοχής του κόμματος πίσω και να αφήνει διάπλατα ανοικτό τον δρόμο στη κ. Δημητρίου για να τρέξει ως η υποψήφια του ΔΗΣΥ στις προεδρικές. Χωρίς δηλαδή να χρειαστούν προηγουμένως, πλην απρόσμενων άλλων… εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής, εσωκομματικές εκλογές.
Και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ωστόσο στην εσωκομματική κούρσα, η διεκδίκηση του χρίσματος και από τον Γιώργο Παμπορίδη πρέπει να φαντάζει και είναι, όπως οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πολιτικού χαρακτήρα επιλογή για τον ίδιο αδιαπραγμάτευτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











