Τη δέσμευση της Πολιτείας για ενίσχυση των προσπαθειών, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, επανέλαβε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κλέα Παπαέλληνα, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό για το 2026.
Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία η Υφυπουργός ανάφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο το γεγονός ότι διαθέτει Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό, διακριτή από τη Στρατηγική για την Αναπηρία.
«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ήδη τύχει θετικών σχολίων και συγχαρητηρίων τόσο από άλλες χώρες όσο και από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο για τον αυτισμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στοχευμένης πολιτικής προσέγγισης», αναφέρεται.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος της Εθνικής Επιτροπής είναι η συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κρατικών υπηρεσιών, οργανώσεων και επαγγελματικών συνδέσμων, ώστε να διασφαλίζεται ουσιαστικός διάλογος, συντονισμός και συνεχής παρακολούθηση των πολιτικών, μέτρων και δράσεων που υλοποιούνται προς όφελος των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό, καθώς και των οικογενειών τους.
Σχετικά με τις δράσεις ενημέρωσης και διαλόγου, η κ. Παπαέλληνα είπε ότι ήταν παρούσα στο δεύτερο Εθνικό Συνέδριο για τον Αυτισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο συγκέντρωσε περίπου 200 συμμετέχοντες και ανέδειξε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ενήλικες με αυτισμό, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση και οι ευκαιρίες απασχόλησης.
Έγινε ακόμα αναφορά στο πρώτο Εθνικό Συνέδριο για τον Αυτισμό, το οποίο είχε προσελκύσει ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, περίπου 350 ατόμων, και επικεντρώθηκε κυρίως στα παιδιά με αυτισμό και στη σημασία της έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, αναφέρεται καταληκτικά.











