Διορία μίας εβδομάδας ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να λάβει τα στοιχεία που κατέχουν για παράθυρα που υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στο Νόμο για διακοπή των θανατώσεων.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η εκπρόσωπος της «Φωνής Κτηνοτρόφων», Στέλλα Πέτρου, ανέφερε ότι οι επαφές με την Κυβέρνηση, άρχισαν στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, όταν κλήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να συναντηθούν μαζί τους.
Σημείωσε πως «τα έβαλαν στο τραπέζι, κατάλαβαν ότι δεν κάνει κανένας πίσω και ότι ξέρουμε ότι υπάρχουν παράθυρα και άλλα πρωτόκολλα. Μας ζήτησαν να σταματήσουμε τη διαμαρτυρία, τους είπαμε δεν μπορούμε, προχωρούμε κανονικά. Στις 22:00 επικοινώνησε ο Πρόεδρος και μας είπε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τι έχουμε στα χέρια μας. Μας ζήτησε να του δώσουμε μία εβδομάδα να τα μελετήσουν. Εννοείται ότι εμείς εκεί είμαστε, να δώσουμε μια ευκαιρία στο διάλογο και να πράξουμε αναλόγως».
Κληθείσα να τοποθετηθεί εάν στην περίπτωση που η Κυβέρνηση αποδείξει ότι έκανε τα πάντα, αλλά οι Βρυξέλλες δεν αλλάζουν στάση, θα επιμείνουν στα μέτρα που λαμβάνουν, σημείωσε, «δεν θα σας απαντήσω τώρα, γιατί δεν είμαι μόνη μου. Έχω δικές μου απόψεις. Θα τα μελετήσουμε και θα δούμε, αλλά τα στοιχεία που έχουμε εμείς και τα παράθυρα υπάρχουν».
Επεξηγώντας τον τρόπο επαφής που θα γίνει με τον Πρόεδρο, είπε πως θα κλείσουν ραντεβού με τον Πρόεδρο για να συναντηθούν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Εμείς θα δώσουμε ότι έχουμε στα χέρια μας. Μιλήσαμε με κτηνιάτρους και λοιπά. Τόσο καιρό αυτό λέγαμε, να τα δώσουμε στον Πρόεδρο, αλλά δεν μας υπολόγιζαν».
Σε ό,τι αφορά στο τι θα αποτρέψει νέα μέτρα, είπε πως «θέλουμε η κτηνοτροφία να ανακάμψει, ο κόσμος να έχει τις δουλειές του. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή. Τώρα που μας άκουσαν είναι σημαντικό, γιατί έχουμε φωνή».
Αναφερόμενη στις αποζημιώσεις, είπε ότι δεν έβγαλαν αναλυτική λίστα με τις αποζημιώσεις. «Λένε ότι ξεκινούν από τόσα και πάνε μέχρι τόσα. «Ποια είναι τα κριτήρια σε μια μονάδα για να αποζημιωθεί ο κόσμος. Χθες μας πήραν πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι, αλλά δεν έγραφε κανένας κριτήρια στη φάρμα. Γίνονταν καταγραφές για θανατώσεις, τίποτα άλλο, πώς θα βρουν τώρα εκείνα τα στοιχεία;»
«Δεν είναι πολιτική απόφαση»
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, παρότι χαρακτήρισε την ακύρωση της διαμαρτυρίας ως θετική εξέλιξη, διαμήνυσε ότι για τη διακοπή των θανατώσεων δεν μπορεί να ληφθεί πολιτική απόφαση.
Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη ότι έχει ανασταλεί η διαμαρτυρία. Τις τελευταίες μέρες είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με αυτές τις ομάδες κτηνοτρόφων, όπως έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, των αγελαδοτρόφων και των κτηνοτρόφων, μέσα από το πλαίσιο της συμβουλευτικής Επιτροπής».
Σε ό,τι αφορά τις θανατώσεις, με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό, εξήγησε, «έχουμε υποχρέωση να συμμορφωθούμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Για το θέμα αυτό έγινε προσπάθεια και υπάρχει αρνητική απάντηση. Ως εκ τούτου, είναι ένα θέμα που θα δούμε στη συνέχεια».
Κληθείς να αναφερθεί στην παρέμβαση του Προέδρου, που έγινε μετά τη σύσκεψη στην ΑΔΕ Λάρνακας υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Αστυνομίας, δεδομένου ότι τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι πέραν των αποζημιώσεων να σταματήσουν οι θανατώσεις, σημείωσε πως «η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι εξετάζεται, αλλά η απόφαση δεν είναι πολιτική, αν θα σταματήσουν οι θανατώσεις. Γίνονται ενέργειες, θα γίνονται ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».
Σε σχέση με τις ενέργειές τους προς την ΕΕ, είπε ότι «είναι γνωστά, από την αρχή έγινε προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, τόσο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, όσο και από την ίδια την υπουργό. Έγιναν ενέργειες χωρίς ανταπόκριση».
Ερωτηθείς εάν επανήλθαν στις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ, ώστε να επανεξετάσουν την εν λόγω ενέργεια, σημείωσε ότι «είναι μια διαρκής επικοινωνία που υπάρχει. Το αίτημα είναι εκεί, ωστόσο η απάντηση είναι αρνητική».
Επανέλαβε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία, τονίζοντας πως ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρισκόταν στις Βρυξέλλες και επέστρεψε την Πέμπτη. «Αν αυτό λέει κάτι».
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις και την αύξησή τους ανέφερε ότι έγινε μελέτη και διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις, για να καταλήξουν στις συγκεκριμένες τιμές.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, στην ΑΔΕ Λάρνακας, είχε διεξαχθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Φυτιρή, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της Αστυνομίας, με φόντο τη διαμαρτυρία που θα διεξαγόταν σήμερα, έπειτα από την οποία ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρεπόταν στους κτηνοτρόφους να κλείσουν ούτε μία λωρίδα στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.
Δήλωσε μάλιστα την ετοιμότητα της Αστυνομίας, να αποτρέψουν τους κτηνοτρόφους σε περίπτωση που επιχειρήσουν να το πράξουν, αφού έχουν καταστρωθεί τα ανάλογα σχέδια δράσης από την πλευρά τους για να καταστεί εφικτό να παραμείνει ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σύσκεψη για διαμαρτυρία κτηνοτρόφων, παρών και o Διοικητής της ΜΜΑΔ-«Aν δοκιμάσουν να κλείσουν τον δρόμο θα αποτραπούν» διαμήνυσε ο Φυτιρής
- Μυρίζει μπαρούτι πριν την διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στην Ριζοελιά-Ανακοίνωσαν κλείσιμο της μίας λωρίδας, «καμίας» απαντά Αστυνομία και Υπουργείο
- Αυτά είναι τα πέντε μέτρα για επαναδραστηριοποίηση των πληγέντων κτηνοτρόφων-Αυξήθηκαν οι τιμές αποζημίωσης για κάθε ζώο
- Μετά την σύσκεψη για τα μέτρα παρενέβη ο Πρόεδρος για την διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων και εν τέλει ακυρώνεται-Η ανακοίνωση των διοργανωτών











