powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Σύσκεψη για διαμαρτυρία κτηνοτρόφων, παρών και o Διοικητής της ΜΜΑΔ-«Aν δοκιμάσουν να κλείσουν τον δρόμο θα αποτραπούν» διαμήνυσε ο Φυτιρής

Πανέτοιμοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια των κτηνοτρόφων να εισέλθουν εντός του δρόμου, στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, κατά την διαμαρτυρία της Παρασκευής, είναι η Αστυνομία, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Φυτιρής, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και κράτησε πάνω από μία ώρα. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ο υπαρχηγός της Δύναμης, Πανίκος Σταύρου, ο Διοικητής της ΜΜΑΔ και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, ο κ. Φυτιρής είπε πως «αν δοκιμάσουν να κλείσουν το δρόμο, θα αποτραπούν από την Αστυνομία».

Παράλληλα, τόνισε πως την προηγούμενη φορά η Αστυνομία εμπιστεύτηκε τους διαμαρτυρόμενους και γι' αυτό το λόγο υπήρξαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όταν έκλεισαν όλες οι είσοδοι και έξοδοι του κυκλικού κόμβου Ριζοελιάς. 

Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει η κρίση, η κανονική λογική και να καταλάβουν όσοι θέλουν να κάνουν διαμαρτυρίες, ότι δεν είναι δικαίωμά τους να επηρεάσουν τη ζωή και την ελεύθερη διακίνηση των άλλων πολιτών.  Αν δοκιμάσουν να κλείσουν το δρόμο, θα αποτραπούν από την Αστυνομία». 

Στη συνέχεια είπε ότι «ο νομοθέτης πρόβλεψε και λαμβάνονται υπόψιν και προηγούμενες καταστάσεις που συνέβησαν. Επειδή η Αστυνομία έδειξε εμπιστοσύνη την προηγούμενη φορά, αύριο θα πάρουμε τα μέτρα που πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση να παρεκτραπούν ή να καταλάβουν τμήμα του δρόμου ή ακόμα και του κόμβου.

Κληθείς να σχολιάσει ότι την προηγούμενη φορά οι διαμαρτυρόμενοι συνοδεύτηκαν για να μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους στον κυκλικό κόμβο, είπε ότι «είναι μια κακή εμπειρία από έλλειψη εμπιστοσύνης για όσα όφειλαν να κάνουν. Αύριο αυτό είναι το πλάνο να μην επιτραπεί να επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους. Ο κόμβος Ριζοελιάς, όπως και ο κόμβος Καλού Χωριού, αλλά και όλοι οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, είναι πολύ σημαντικοί για την καθημερινότητα όλων των πολιτών της Δημοκρατίας. 

Σημείωσε επίσης πως «η Κυβέρνηση και η Αστυνομία έχει αυτό το ρόλο, να κρατά την ομαλότητα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να είναι όσοι αστυνομικοί χρειάζεται για να αποτραπούν τέτοιου είδους πράξεις. 

5474151079942101 686364190 1445815790195370 1203925557034056862 n

«Η συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στον κόμβο Ριζοελιάς δεν επιτρέπεται»

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει ότι η προγραμματιζόμενη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στον κόμβο Ριζοελιάς δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. 

Όπως σημειώνει «με βάση τις πρόνοιες του περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμου του 2025, και για σκοπούς διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας, της ομαλής διακίνησης των πολιτών και της εύρυθμης λειτουργίας του οδικού δικτύου, δεν επιτρέπεται η προσέγγιση, παραμονή, συγκέντρωση ή/και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στον κόμβο Ριζοελιάς ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, από οποιοδήποτε πρόσωπο και με οποιοδήποτε μέσο».

Η Αστυνομία, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αναγνωρίζει ότι, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ειρηνικής διαμαρτυρίας είναι κατοχυρωμένο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι συγκεντρώσεις ή εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επηρεάζουν τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, η Αστυνομία έχει εκ του νόμου υποχρέωση να επιβάλλει τους αναγκαίους περιορισμούς και να λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα».

Επισημαίνει πως «ως εκ τούτου, η προγραμματιζόμενη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στον κόμβο Ριζοελιάς δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. Η Αστυνομία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ εναντίον οποιωνδήποτε παραβατών θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες».

Καταληκτικά, αναφέρει ότι «οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας δύνανται να ασκήσουν το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας σε χώρο που θα τους υποδειχθεί από την Αστυνομία, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών».

Προειδοποιεί για ποινικές διώξεις η Αστυνομία

Με ποινικές διώξεις προειδοποιεί η Αστυνομία τους κτηνοτρόφους, σε περίπτωση που κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους, για κλείσιμο μίας λωρίδας στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, μέσω απαντητικής επιστολής που τους απέστειλε λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της διαμαρτυρίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. 

Στην επιστολή, που υπογράφει ο εκ των βοηθών αρχηγών, Ιωάννης Γεωργίου, η Αστυνομία ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι σε σχέση με την αναφορά τους, στη δική τους επιστολή, για ενδεχόμενο συμβολικό αποκλεισμό του οδικού δικτύου, ο Αρχηγός Αστυνομίας έκρινε αναγκαία την επιβολή περιορισμών, επικαλούμενος το άρθρο 8 του Νόμου. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν επιτρέπεται η αποκοπή ή αποκλεισμός του οδικού δικτύου ή του κυκλικού κόμβου Ριζοελιάς με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν επιτρέπεται η στάθμευση ή εγκατάλειψη ανεπιτήρητων οχημάτων στις λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου ή του κυκλικού κόμβου Ριζοελιάς».

Παράλληλα, τονίζει πως «θα πρέπει να υποδειχθούν άτομα τα οποία θα βρίσκονται σε επαφή με τους επικεφαλής Αξιωματικούς της Αστυνομίας στο μέρος. Αυτό κρίνεται απόλυτα αναγκαίο λόγω της έκτασης του χώρου που όπως εσείς αναφέρετε θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωσή σας».

Μάλιστα, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, πως  πρόσωπα που παραβιάζουν τα Διατάγματα που έχουν εκδοθεί από την υπουργό Γεωργίας, με βάση το περί Υγείας των Ζώων Νόμο, καθώς και που παραβιάζουν άλλες Νομοθεσίες και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα διώκονται ποινικά.

Σημειώνεται πάντως ότι οι κτηνοτρόφοι δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν οποιεσδήποτε δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσουν σε διαμαρτυρία, σύμφωνα με το πλάνο τους, κλείνοντας μία λωρίδα στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, σταθμεύοντας τα οχήματά τους στην δεξιά λωρίδα, όπως συνέβη πριν από δύο εβδομάδες, κατά την πρώτη τους διαμαρτυρία. 

Σημειώνεται ότι χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες ενέργειες, που αφορούσαν την έκδοση εξώδικων προστίμων για όσους στάθμευσαν τα οχήματά τους στον κυκλικό κόμβο, στην προηγούμενη διαμαρτυρία. Επίσης, η διοργανώτρια, Στέλλα Πέτρου, κλήθηκε στις Αρχές, ώστε να δώσει κατάθεση, χωρίς να αποκλείεται να κατηγορηθεί γραπτώς, ενέργειες που έχουν δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Αστυνομία και κτηνοτρόφους. 

Κύκλοι από τους κτηνοτρόφους εκτιμούν ότι οι κινήσεις των Αρχών γίνονται δύο εβδομάδες μετά τη διαμαρτυρία, ώστε να εκφοβιστούν οι πολίτες και να μην συμμετέχουν στην διαμαρτυρία της ερχόμενης Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;