«Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να συγκαλέσει το Υπουργικό και να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές. Ήδη. Άργησε. Και όσο αργεί, τόσο περισσότερο εντείνεται η ανησυχία και ο φόβος της γυναίκας ότι το κράτος δεν μπορεί να της παράσχει την απαραίτητη προστασία. Εκτός και δεν θέλουν να κάνουν τίποτα».
Αυτό ανέφερε από πλευράς του μιλώντας στον REPORTER, o δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος ήταν ένας εκ των νομικών -ως πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου- στους οποίους απευθύνθηκε το 2019 ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, όταν προσεγγίστηκε και του παρέδωσε στοιχεία η υπό αναφορά «Σάντη», στην οποία αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος στην ουσία μίλησε για κύκλωμα διαφθοράς και διαπλοκής που κρύβεται πίσω από πολύκροτες αποφάσεις και χειρισμούς, στο οποίο εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι.
Ο Νίκος Κληρίδης αποκάλυψε πως είχε αποστείλει τα στοιχεία σε ξένο εμπειρογνώμονα και στην συνέχεια διαβιβάστηκαν στον Μακάριο Δρουσιώτη, ο οποίος αναφέρει πως πραγματοποίησε περαιτέρω έρευνα, ενώ είχε αποταθεί και στον Χρίστο Κληρίδη, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε στον REPORTER πως από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του είχε σοκαριστεί, ωστόσο προέτρεψε τόσο τον Νίκο Κληρίδη όσο και την εν λόγω γυναίκα, να αποταθούν στην Αστυνομία, αφενός για να τύχει προστασίας και αφετέρου για να διερευνηθούν. Ωστόσο, φτάνοντας στο σήμερα, εξέφρασε τη θέση πως έπρεπε ήδη να έχουν διοριστεί ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές αλλά και να εκτελεστούν εντάλματα έρευνας.
«Με ενημέρωσε, μου έδωσε κάποιο υλικό το οποίο περίπου ανταποκρίνεται με αυτά που - χοντρικά χωρίς λεπτομέρειες σύγκρισης - με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η ουσία ήταν αυτή. Εγώ παρέπεμψα τον Νίκο Κληρίδη και την ίδια να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία, γιατί δεν ήταν θέμα του Παγκύπρικου Δικηγορικού Συλλόγου. Δεν μπορείς με μια υποψία και με κάποιο υλικό, να κάνω εγώ έρευνα. Έρευνα θα έπρεπε να κάνει και όπως πρέπει να κάνει τώρα η αρμόδια Αρχή που είναι η Αστυνομία ή ποινικοί ανακριτές που θα πρέπει να διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο».
Ο κ. Κληρίδης, εξέφρασε τη θέση πως θα ήταν καλύτερο να διοριστεί ομάδα ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως «δεν νομίζω ένας να αρκεί αλλά χρειάζεται ομάδα, και για να μην υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα της ποινικής ανάκρισης, δεν θα ήταν άσχημα να διοριστεί και κάποιος από το εξωτερικό, εμπειρογνώμονας. Και εισηγούμαι, επειδή το δικό μας δικανικό σύστημα είναι παρόμοιο με το Αγγλικό, να διοριστεί κάποιος από την Αγγλία. Είναι δαπανηρό αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρο. Ο κ. Πογιατζής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς όρισε στις υποθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, δικηγόρο από την Αυστραλία, η οποία κάνει την ανάκριση. Για τέτοιου είδους υποθέσεις, νομίζω ενδείκνυται».
Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε «πρωτάκουστο» στον 21ο αιώνα, σε ένα ευρωπαϊκό κράτους, «να λέει κάποιος πως φοβάμαι για την ασφάλεια μου να δώσω μαρτυρία, για αυτό δεν θέλω, και να μην μπορεί το κράτος να παράσχει την απαραίτητη ασφάλεια. Πού είμαστε; Αυτά που θυμίζουν εποχές του western, της Αμερικής τον 19ο αιώνα. Για όνομα του Θεού».
Ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε επίσης πως δικαιολογούνταν εντάλματα έρευνας, ενώ εξέφρασε τη θέση πως πλέον υπάρχει κίνδυνος για καταστροφή μαρτυρίας.
«Ήδη έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα με κίνδυνο να έχει καταστραφεί το υλικό. Διότι, όταν μιλάς για emails για παράδειγμα, τα emails είναι πάνω σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών. Αυτός ο σκληρός δίσκος νομίζουμε μετά από ορισμένα 24ωρα θα υπάρχει; Βέβαια δικαιολογούνταν εντάλματα έρευνας. Εγώ είδα υποθέσεις που εκδοθήκαν εντάλματα έρευνας με μια απλή καταγγελία και ένορκη δήλωση αστυνομικού ότι υπάρχει υποψία ότι υπάρχουν τεκμήρια, στην τάδε κατοικία. Για μια χαρτοπαιχτική λέσχη, να πάει κάποιος και να καταγγείλει ότι παίζουν κουμάρι παράνομα, πάνε και βγάζουν ένταλμα. Κάθε 24 ώρες. Όχι για αυτό το πράγμα... Για όνομα του Θεού. Εγώ είπα και τότε στον Νίκο Κληρίδη, κατά την γνώμη μου, να μην φοβάται, να πάει να τα πει και νομίζω θα της παρασχεθεί η κατάλληλη προστασία».
Σε σχέση με τις αναφορές για βιασμό της γυναίκας ενόσω ήταν ανήλικη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η Αστυνομία θα μπορούσε να προβεί αυτεπάγγελτα σε συγκεκριμένες ενέργειες, χωρίς να αναμένεται τα στοιχεία από τον Μακάριο Δρουσιώτη, ενώ εξέφρασε τη θέση πως ένα η Αστυνομία προχωρούσε σε άμεσες κινήσεις, όπως με τα εντάλματα έρευνας, τότε ενδεχομένως η εν λόγω γυναίκα να ένιωθε περισσότερη ασφάλεια.
«Ναι αλλά δεν το έκαναν βλέπεις και εντείνεται ο φόβος και η ανησυχία της», είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «εάν αυτή η υπόθεση δεν ξεκαθαρίσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο, δηλαδή είτε είναι όλα ψεύδη και πλαστά κτλ, είτε ότι υπάρχει υπόθεση και θα προχωρήσει, θα υπάρχει μια μόνιμη σκιά στο κράτος δικαίου της Κύπρου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- «Ο Χριστοδούλου λέει την γνώρισε το 2020, κοντά μου ήρθε με τα στοιχεία το 2019»-Παρέδωσε φωτογραφίες με τραύματα η «Σάντη», είχε φυγαδευτεί στο εξωτερικό
- Ο κατ΄ ισχυρισμό βιασμός δεν χρειάζεται Δρουσιώτη για έναρξη ερευνών-Έδωσε δημόσια κατεύθυνση ο Χριστοδούλου, καθοριστικής σημασίας η κατάθεση της «Σάντη»
- Επανέρχεται ο Δρουσιώτης, περιμένει απάντηση ΠτΔ για ξένους ανακριτές-«Όταν πάρουν τα στοιχεία, μπορεί και να το μετανιώσουν που τα ζήτησαν»
- Πρώτη αντίδραση Χριστοδουλίδη για Δρουσιώτη-Δείχνει παράδοση στοιχείων σε Αστυνομία και μετά αποφάσεις από το Υπουργικό για ανεξάρτητους ερευνητές
- Επιμένει για διορισμό ξένων ποινικών ανακριτών για τους ισχυρισμούς Δρουσιώτη ο Κρις-Ζητά εκ νέου παρέμβαση του Προέδρου
- Ανέβασε τα… Volt και έδωσε ένταση στον προεκλογικό ο Μακάριος-Το timing και τα σκάγια ενός στοχευμένου πλήγματος με φόντο την κάλπη
- Νομικά μέτρα Νικολάτου κατά Δρουσιώτη, τον ενέπλεξε στον διορισμό Σαββίδη και Αγγελίδη με φόντο την υπόθεση Focus-Τον καλεί να αποσύρει και να απολογηθεί
- Αμφισβητεί Αστυνομία και ζητά διερεύνηση των καταγγελιών Δρουσιώτη από Αρχή κατά της Διαφθοράς το Άλμα-Αφήνει ξεκρέμαστο τον Παπαδάκη
- Στην αντεπίθεση ο Μορφάκης για τους ισχυρισμούς Δρουσιώτη, προανήγγειλε καταγγελία στην Αστυνομία και αγωγή-«Θα τον διαλύσω»











