Έτοιμα να αλλάξουν τον ομολογουμένως, αχρείαστα, σύνθετο και πολύπλοκο τρόπο εκλογής Προέδρου της Βουλής είναι τα κόμματα, με την Επιτροπή για τήρηση του Κανονισμού της Βουλής να συζητά σήμερα το κείμενο που έχει διαμορφωθεί με τις αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που βρίσκονται υπό συζήτηση στην Επιτροπή και επί της οποίας αναμένεται να υπάρξει οριστική απόφαση στην σημερινή συνεδρία με στόχο να οδηγηθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια πριν από την διάλυση της Βουλής στις 2 Απριλίου, αφορά στον τρόπο ανάδειξης του Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κανονισμό της Βουλής, Πρόεδρος του Σώματος εκλέγεται ο υποψήφιος που στον πρώτο γύρο παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού βουλευτών. Δηλαδή, θα πρέπει για να υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος να πάρει 29 ψήφους από τους 56 βουλευτές.
Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών. Δηλαδή, όταν βρίσκονται και οι 56 βουλευτές εντός της αίθουσας, χρειάζεται 22 θετικές ψήφους για την εκλογή του.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας εκλογή Προέδρου της Βουλής, ακολουθεί και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.
Σε περίπτωση που στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.
Τι έγινε το 2021
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Βουλής από την πρώτη ψηφοφορία, αφού σε αυτή υπέβαλαν υποψηφιότητες όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα κανένας υποψήφιος να μην συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό των 29 ψήφων.
Συγκεκριμένα, υποψήφιοι ήταν η Αννίτα Δημητρίου από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Άντρος Κυπριανού από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος από πλευράς ΔΗΚΟ, ο Χρίστος Χρίστου από πλευράς ΕΛΑΜ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος από πλευράς ΕΔΕΚ, ο Μάριος Καρογιάν από πλευράς ΔΗΠΑ και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου από πλευράς Οικολογών.
Η εκλογή Προέδρου της Βουλής κρίθηκε στην δεύτερη ψηφοφορία, με την Αννίτα Δημητρίου να εξασφαλίζει, πέραν των ψήφων του ΔΗΣΥ, και αυτών της ΔΗΠΑ και του ΕΛΑΜ.
Σημειώνεται ότι κόμματα και βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν πέραν του ενός υποψηφίου. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη και στην δεύτερη ψηφοφορία εκλογής το 2021, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στήριξαν, τόσο τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
Παράλληλα, στην δεύτερη ψηφοφορία είχαμε την στήριξη του Κινήματος Οικολόγων, τόσο στην υποψηφιότητα Θεοπέμπτου όσο και στην υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, αλλά και την στήριξη της ΔΗΠΑ, τόσο στην υποψηφιότητα Μάριου Καρογιάν όσο και στην υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου.
Την ίδια ώρα το ΕΛΑΜ απέσυρε την υποψηφιότητα Χρίστου και στήριξε μόνο την Αννίτα Δημητρίου.
Πάνε για εκλογή με δύο γύρους
Οι προωθούμενες αλλαγές που θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή για τήρηση του Κανονισμού της Βουλής προνοούν ουσιαστικά εκλογές δύο γύρων για εκλογή του Προέδρου του Σώματος.
Συγκεκριμένα, όπως και σήμερα θα προνοείται ότι στον πρώτο γύρο για να εκλεγεί κάποιος στην Προεδρία θα πρέπει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού βουλευτών, δηλαδή 29 από τους 56.
Αν δεν υπάρξει εκλογή, τότε στον δεύτερο γύρο θα περνούν οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερές ψήφους και θα εκλέγεται ο Πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώνει απλή πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους.
Παράλληλα υπό συζήτηση βρίσκεται και το κατά πόσο θα αλλάξει και ο Κανονισμός της ψηφοφορίας, ώστε κάθε βουλευτής να ψηφίζει μόνο έναν υποψήφιο σε κάθε γύρο.
Σημειώνεται ότι η πρόταση για εκλογή δύο γύρων για τον Πρόεδρο της Βουλής έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και προσεγγίζεται θετικά και από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία υπέβαλαν τις δικές τους εισηγήσεις επί του κειμένου με τις αλλαγές, συμβάλλοντας στο να καταστεί κατορθωτή η προώθησή του για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Επισημαίνεται ότι στην Επιτροπής τήρησης του Κανονισμού συμμετέχουν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, καθώς και η Πρόεδρος της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











