Ξανά θέσεις μάχης παίρνουν οι κάτοικοι των οκτώ κοινοτήτων στην περιοχή του Μιτσερού, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση που είχαν καταθέσει, ώστε να ακυρωθεί η πολεοδομική άδεια για μετεγκατάσταση μονάδας ασφαλτικού από την περιοχή Ιδαλίου, σε χώρο στο Μιτσερό, με τις τοπικές Αρχές να ενημερώνουν τους κατοίκους για τις εξελίξεις. Στην διακοινοτική σύσκεψη έχουν προσκληθεί και πολιτικά κόμματα, αφού στόχος των κοινοτήτων είναι να ενημερώσουν και τους πολιτικούς για τα επόμενα βήματά τους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των οκτώ κοινοτήτων της περιοχής, που είχαν υποβάλει και αυτό που επεδίωκαν ήταν να ακυρωθεί η πολεοδομική άδεια για μετεγκατάσταση της μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή, η οποία εκδόθηκε μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης. Μία απόφαση που έχει προκαλέσει ήδη την έντονη ενόχληση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των τοπικών Αρχών, που έχουν συγκαλέσει διακοινοτική σύσκεψη, ώστε να θέσουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται πως πρόκειται για τις κοινότητες Αγίου Ιωάννου, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Κάτω Μονής, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας, ενώ η διακοινοτική συνέλευση γίνεται με τη στήριξη της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίφθηκε προσφυγή οκτώ κοινοτήτων για πολεοδομική άδεια μετεγκατάστασης ασφαλτικού στο Μιτσερό
Συγκεκριμένα, το θέμα της διακοινοτικής συνέλευσης είναι η ενημέρωση των επηρεαζόμενων κατοίκων και των αρμόδιων φορέων για τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και τα διαχρονικά και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος που αντιδρούν οι κοινότητες για τη μεταφορά του εργοστασίου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι λόγω της παρουσίας των κτηνοτροφικών μονάδων και των σφαγίων στα γύρω χωριά, καθώς επίσης και των μεταλλίων, που με βάση περιβαλλοντικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης για μεταφορά μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή, οι κάτοικοι είχαν για μέρες καταλείψει το σημείο όπου είχε υποδειχθεί ότι θα αναγειρόταν το εργοστάσιο, αντιδρώντας και στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα υποχωρούσαν. Με την επιμονή τους κατάφεραν να βάλουν μία άνω τελεία στο θέμα, ωστόσο οι εξελίξεις με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Στόχος της διακοινοτικής συνέλευσης είναι όπως οι οκτώ κοινότητες να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να αποφασίσουν ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, ώστε να χαράξουν μία κοινή στρατηγική και παράλληλα, να λάβουν συντονισμένες αποφάσεις για προάσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων, όπως διαμηνύεται. Στη συνέλευση έχουν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και δυνάμεις που δεν βρίσκονται εντός της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν για τις ενέργειες των κατοίκων. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως δεν αναμένεται να εισέλθουν σε εις βάθος συζήτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου, αφού έχουν ήδη κάνει βήματα για άσκηση έφεσης στην απόφαση του Δικαστηρίου και τονίζεται πως όσο είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν δημόσια οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως οι τοπικές Αρχές των οκτώ κοινοτήτων έχουν ήδη στείλει επιστολή στο Προεδρικό, με την οποία ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να θέσουν ενώπιον του τα αιτήματά τους και τους προβληματισμούς τους και να βρεθεί μία λύση, που να ικανοποιεί όλους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση ή απάντηση για συνάντηση.











