Εντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Κρατικού Χημείου, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στον θάνατο 70χρονου και στη νοσηλεία τεσσάρων ακόμη προσώπων, μετά από κατανάλωση νερού από ψύκτη, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Την ίδια ώρα, πηγές της Αστυνομίας ανέφεραν στο Πρακτορείο ότι σήμερα λαμβάνονται καταθέσεις από άτομα του στενού κύκλου των επηρεαζόμενων, τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι κατά τον χρόνο του περιστατικού.
Σε ερώτηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η έρευνα, από την Αστυνομία αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ ότι η διερεύνηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί άλλα πρόσωπα που να έχουν καταναλώσει νερό από τον ίδιο ψύκτη, πέραν των προσώπων που νοσηλεύονται.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα «δεν προκύπτει τέτοιο ενδεχόμενο», ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως πριν από την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων.
Όπως τονίστηκε, χωρίς τα αποτελέσματα του Κρατικού Χημείου δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αποτελέσματα δεν αναμένονται σήμερα, καθώς μεσολαβεί αργία, γεγονός που επιφέρει καθυστέρηση στη διαδικασία, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει επίσπευση και ολοκλήρωση των εξετάσεων εντός της εβδομάδας, χωρίς να μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε σχέση με το αν το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο ή αν διερευνώνται και άλλα παρόμοια συμβάντα, η Αστυνομία ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε καταγγελία, που να αφορά παρόμοιο περιστατικό.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνδρομής ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, σημειώνοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο σε μεταγενέστερο στάδιο να γίνει πιο εξειδικευμένη διερεύνηση δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων φορέων.
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο επίσημης ενημέρωσης αύριο, η Αστυνομία ανέφερε ότι εφόσον δεν υπάρξουν ευρήματα από το Κρατικό Χημείο, δεν αναμένεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων που νοσηλεύονται μετά την κατανάλωση νερού-Αποσωληνώθηκε ο ένας
Απσοωληνώθηκε ο ένας βελτιωμένη η κατάσταση των υπόλοιπων τριών
Την ίδια ώρα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η κλινική εικόνα και των τεσσάρων προσώπων, που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, μετά από κατανάλωση νερού από ψύκτη, με τον έναν εκ των ασθενών, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος, να έχει πλέον αποσωληνωθεί.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι ο ασθενής έχει βγει από τη μηχανική υποστήριξη, παραμένει ωστόσο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την εξέλιξη αυτή να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
«Η σημερινή κλινική τους εικόνα είναι καλύτερη. Ο ένας έχει βγει από τον αναπνευστήρα και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι υπόλοιποι βελτιώνονται μέρα με τη μέρα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, οι θεράποντες ιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι ασθενείς θα μπορέσουν να εξέλθουν σύντομα του νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινό κλινικό μοτίβο μεταξύ των ασθενών, που να παραπέμπει σε συγκεκριμένο τύπο δηλητηρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η κατάστασή τους είναι βελτιωμένη και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουν να εξέλθουν του νοσοκομείου».
Σημείωσε ότι από ιατρικής πλευράς έχουν ήδη σταλεί δείγματα για ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, για να προσθέσει ότι αυτές απαιτούν χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.
«Αυτή τη στιγμή εμείς νοσηλεύουμε τέσσερα άτομα, η κατάσταση των οποίων βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Γίνονται εξετάσεις, που παίρνουν κάποιο χρόνο για να υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση από την Αστυνομία», σημείωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό ή αν το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο, ο κ. Χαριλάου δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιους συλλογισμούς».
Τέλος, αναφορικά με το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον χρόνο ολοκλήρωσής τους.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 70χρονου, που απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου και ο θάνατος του αρχικά θεωρήθηκε ως αιφνίδιος, ωστόσο τα δεδομένα ανατράπηκαν τις επόμενες ώρες, όπου ακολούθησαν διαδοχικές εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Από τη νεκροτομή που διενήργησε η Διευθύντρια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Αγγελική Παπέττα, και ο Ιατροδικαστής, Ορθόδοξος Ορθοδόξου, λήφθηκαν δείγματα για περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις. Κάτι που ενισχύει το σενάριο, ότι τόσο ο 70χρονος, όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα που κατέληξαν στο νοσοκομείο, μετά την κατανάλωση νερού από συγκεκριμένο ψυγείο.
Οι έρευνες στην οικία του 70χρονου και της συζύγου του, συνεχίστηκαν και το πρωί της Δευτέρας, ενώ εξετάσεις διενήργησε και η ΥΚΑΝ, δεδομένου πως ο γιος του ζεύγους, είχε συλληφθεί περίπου μια εβδομάδα προηγουμένως για υπόθεση ναρκωτικών, ενώ παραπέμφθηκε σε δίκη και μέχρι την ολοκλήρωση της, διατάχθηκε όπως παραμείνει υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο 70χρονος είχε μεταφέρει τη σύζυγο του το Σάββατο στο νοσοκομείο, καθώς ένιωσε αδιαθεσία μετά από κατανάλωση λεμονάδας, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος επέστρεψε στην οικία του, όπου σε αυτή μετέβησαν συγγενείς και γείτονες για στήριξη του.
Κατά την παραμονή τους στην οικία, κατανάλωσαν όλοι νερό από συγκεκριμένο ψυγείο, με τον 70χρονο να χάνει τη ζωή του, ενώ τις αισθήσεις τους έχασαν άλλα τρία πρόσωπα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου τους χορηγήθηκαν αντίδοτα για αντιμετώπιση πιθανής δηλητηρίασης.
Το ΤΑΕ Λάρνακας, που διερευνά πλέον την υπόθεση, άρχισε την λήψη καταθέσεων, ενώ καθοριστικής σημασίας αναμένονται τα αποτελέσματα από το νερό που κατανάλωσαν όλα τα θύματα, ώστε να διαπιστωθεί εάν περιείχε ναρκωτικά ή οποιαδήποτε άλλη επικίνδυνη ουσία.
Την ίδια ώρα, στο κάδρο των ανακριτών βρίσκεται ο γιος του ζεύγους, αφού εξετάζουν εάν στο νερό είχε ριχθεί οτιδήποτε από τον ίδιο, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου για υπόθεση ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής πληροφορίας και μετά από συντονισμένη επιχείρηση που διενήργησαν μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών – ΥΚΑΝ, συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 26 ετών, με τον πρώτο να είναι ο γιος του ζεύγους.
Πηγή: ΚΥΠΕ











