powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Χαμήλωσε τους τόνους ο Νικόλας, δεν αποκλείει κανένα ο Γιακουμή για το μέλλον του-Νέα πυρά ΔΗΠΑ σε ΔΗΚΟ

Αναπάντητη άφησε τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η ΔΗΠΑ προς το πρόσωπό του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε σχέση με την απόφαση του βουλευτή Μιχάλη Γιακουμή να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΠΑ, στη Βουλή, για την οποία στη Δημοκρατική Παράταξη θεωρούν ότι ευθύνεται το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, στην πρώτη αντίδρασή του, μετά τις αναφορές από πλευράς ΔΗΠΑ, ότι «η εποχή του Νικόλα και του Χρύση, η εποχή των μεγάλων "εγώ" τελειώνει τον Μάη του 2026», παρουσιάστηκε ενωτικός, διαμηνύοντας ότι δεν θα δώσει συνέχεια, τονίζοντας μάλιστα ότι η πρότασή τους για συνεργασία στον χώρο του κέντρου παραμένει ανοιχτή. 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συμφωνούμε ότι το κέντρο πρέπει να παραμείνει ισχυρό, πιστεύουμε σε αυτό το κέντρο, πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο και απευθύναμε έκκληση για να κάνουμε συνεργασία. Θεωρούμε ότι θα είναι επωφελής και ισχύει σε όσους θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας».

Είπε ακόμα ότι «συνηθίσαμε να δεχόμαστε καταγγελίες και κατηγορίες. Δεν δίνουμε συνέχεια. Δεν μας απασχολούν τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Πιστεύουμε στο κέντρο και θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ενίσχυση του κέντρου».

Ακολούθως, επανέλαβε ότι «συνηθίσαμε και έχω συνηθίσει να δέχομαι καταγγελίες. Δεν θα απαντήσουμε σε καταγγελίες και χαρακτηρισμούς και με όλο το σεβασμό δεν μπορώ να καταλάβω επίσημα. Τώρα μιλώ μαζί σας. Δεν μπορώ πιο επίσημα να το πω. Η πρόσκλησή μας ισχύει και σήμερα. Επιδιώξαμε να συναντηθούμε για να παρουσιάσουμε την πρότασή μας. Δεν ξέρω γιατί είναι περίπλοκο. Ούτε χαρακτηρισμοί χρειάζονται, ούτε κατηγορίες. Όποιος θέλει να συνεργαστεί είμαστε στη διάθεσή του». 

Εμείς, είπε, «κάναμε δημόσια πολιτική πρόταση και είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε.  Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ πήγε στη ΔΗΠΑ για να συζητήσουμε. Είναι σεβαστό να μην θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Εμείς απευθύνουμε έκκληση δημόσια όποιο συλλογικό όργανο του κόμματός του θέλει να μιλήσει με δικό μας, είμαστε εδώ. Από την αρχή δεν βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για να συζητήσουμε ενδεχόμενο συνεργασίας. Το σημαντικό είναι πως και τώρα και αύριο, οποιοσδήποτε θέλει εμείς είμαστε στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε. Αν δεν θέλουν πάλι θα τείνουμε χέρι βοηθείας, επειδή οι προκλήσεις είναι πολλές». 

Όπως εξήγησε, «μιλούμε με πολιτικούς όρους, η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι το κέντρο πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί μαζί μας. Είναι σεβαστό. Δεν καταλαβαίνω πώς δεν υποστηρίξαμε κανένα στις προηγούμενες εκλογές. Υποστηρίξαμε για παράδειγμα τον αντιδήμαρχο Έγκωμης και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε για να εκλεγούν άτομα που προέρχονταν από το χώρο της ΔΗΠΑ».

Έστειλε και το μήνυμα πως «η προσωπική μας άποψη είναι ότι αν έχουμε διαφορές, αυτές μπορούν να συγκεραστούν για να βρούμε συγκλίσεις. Αυτό πιστεύαμε από την αρχή και αυτό πιστεύουμε και σήμερα». 

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις για κωλοτούμπες για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, επισήμανε ότι «το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να αποταθούμε στη βάση για να δούμε τις ανάγκες του κόμματος. Στη βάση αυτού του διαλόγου είχαμε επαφές με κόμματα και υποψηφίους. Ο κ. Χριστοδουλίδης ήρθε στη γραμματεία του κόμματος. Άλλο οι Προεδρικές, άλλο οι βουλευτικές και άλλο η συνεργασία του κόμματος. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία. Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε για να συζητήσουμε οτιδήποτε θέλει. Εμείς κάνουμε τις δικές μας πολιτικές τοποθετήσεις και ο κόσμος μας κρίνει. Η ουσία είναι ότι ο χώρος του κέντρου πρέπει να παραμείνει δυνατός και ισχυρός. 

Μπορεί, συνέχισε, «να έχουμε διαφορές και διαφωνίες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ΔΗΚΟ θα είναι το κατ’ εξοχή πολιτικό κόμμα που θα εκπροσωπεί το κέντρο στη Βουλή». 

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην Κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα εντάσσονται στη συμπολίτευση, είπε «εμείς συνεργαζόμαστε με τη ΔΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στα πλαίσια υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. Δεν δίνουμε βάση στους χαρακτηρισμούς. Αυτό που αφορά τον κόσμο είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα μέσα από πολιτικές προτάσεις». 

Αν δεν είχα αγάπη για το χώρο, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «δεν θα ήμουν πρόεδρος του ΔΗΚΟ και στην πολιτική. Όταν η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδα, αυτό το κόμμα και αυτός ο χώρος έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και τώρα βλέπουμε τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αδιέξοδα και πρέπει να είναι στη Βουλή αυτό το κόμμα. Γι’ αυτό τείναμε χείρα βοηθείας στα κόμματα». 

Καταληκτικά, σημείωσε ότι «καθημερινά συνεργαζόμαστε με όλα τα κόμματα. Για παράδειγμα, στη Φορολογική Μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το ένα. Συζητάμε στη Βουλή, σε επιτροπές, επίσημα και ανεπίσημα, επειδή συμφωνούμε σε πολλά θέματα. Εμείς θεωρούμε ότι όταν εξαγγελθούν τα ψηφοδέλτια θα έχουμε διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Το σημαντικό είναι το ποσοστό της κάλπης, οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν».

Δεν αποκλείει κανέναν ο Γιακουμή

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιακουμή, που ανεξαρτητοποιήθηκε στη Βουλή, δεχόμενος πυρά ότι θα συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, δεν το διέψευσε, αλλά ούτε το επιβεβαίωσε, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει κανέναν και πως στόχος του είναι να υπάρξει μια ισχυρή δύναμη στο κέντρο. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γιακουμή είπε ότι «οι εκλογές είναι σημαντικές, γιατί θα καθορίσουν τις πολιτικές δυνάμεις που θα είναι την επόμενη μέρα στη Βουλή και θα αποφασίζουν για όλους εμάς». 

Κληθείς να τοποθετηθεί αν μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, είπε ότι «δεν έχω σήμερα συζητήσει για το δικό μου το κομμάτι, αυτό είναι παραπάνω από εμένα. Εγώ δεν έχω αποκλείσει ή προκαταλάβει οτιδήποτε», ενώ εάν υπάρχει έρεισμα να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, είπε ότι «για μένα θα είναι αποφάσεις που θα πάρω και οτιδήποτε θα ενημερώσω με διαφάνεια». Παράλληλα, ρωτήθηκε για το κατά πόσον μπορεί να είναι υποψήφιος με το "Άλμα", είπε ότι «όποιοι θεωρούν τον εαυτό τους δυνάμεις του κέντρου και μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση...»

Πρέπει, είπε, «να δούμε αν υπάρχει η ίδια βούληση, η ίδια φιλοσοφία και με ποιο τρόπο θα γίνει μια συνεργασία. Γι' αυτό και ζήτησα από τη ΔΗΠΑ να γίνει αυτό και δυστυχώς δεν εισακουστήκε καν να συζητηθεί η πρότασή μου». 

Απαντώντας σε κατηγορίες ότι απέχει από το κόμμα εδώ και ένα χρόνο, απάντησε πως «δεν είναι θέμα αποχής, θεωρώ ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και άλλα στελέχη και εγώ συμπεριφέρθηκα με τον ίδιο τρόπο, δεν ήταν κάτι εσκεμμένο». 

Κατήγγειλε μάλιστα ότι «δεν υπήρχε συνοχή μεταξύ της παράταξης και της κοινοβουλευτικής ομάδας, αυτό ήταν κάτι που ήταν διάχυτο. Επίσης, υπήρξε διγλωσσία σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αφού έβγαινε ένας βουλευτής για το συνταξιοδοτικό και έλεγε "Α" και ένας άλλος έλεγε "Ω" και κααλούμασταν σε μια συνεδρία που κάποιοι βουλευτές ήθελαν να επιβάλουν την άποψή τους με οποιοδήποτε τρόπο». 

Τόνισε επίσης πως «υπήρχαν ζητήματα, αλλά αυτά ήταν μικρά. Τα μεγάλα για μένα είναι τι κάνουμε με την ακροδεξιά και με τους απολιτίκ» και έστειλε το μήνυμα πως θα αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για να δει εάν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για ενιαίο μέτωπο. 

Επιμένει ότι υπήρχε συνεννόηση με ΔΗΚΟ ο Λακκοτρύπης

Στην ίδια εκπομπή, τοποθετήθηκε και ο εκ των αντιπροέδρων της ΔΗΠΑ, Γιάννος Λακκοτρύπης, ο οποίος χαρακτήρισε την κρίση που δημιουργήθηκε ως τεχνητή και καθαρά ψηφοθηρική, ενώ επέμεινε ότι ο Μιχάλης Γιακουμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ. 

Ο κ. Λακκοτρύπης διερωτήθηκε εάν «κόπτεται κάποιος από το ΔΗΚΟ ή ο Μιχάλης Γιακουμή για τη συνένωση του κέντρου και για το πραγματικό όφελος της κοινωνίας; Είναι καθαρά ψηφοθηρικός ο λόγος αυτή της τεχνητής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, για να μπορέσει ο κ. Γιακουμή να αποχωρήσει από το κόμμα. Είχα ακούσει που είπε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με την κοινοβουλευτική ομάδα. Με τους υπόλοιπους βουλευτές, μια χαρά επικοινωνία έχουμε. Μια χαρά επικοινωνούμε και ότι θέλουμε να περάσουμε στη Βουλή και ότι θέλουμε να αποδέιξουμε». 

Όπως εξήγησε, «όλα αυτά είναι της τελευταίας στιγμής, για να βρεθεί εκείνη η δικαιολογία που θα του "επιτρέψει" να προσχωρήσει στο ΔΗΚΟ.  Εμείς είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με το ΔΗΚΟ υπάρχει συνεννόηση. Δεν ξέρω αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι, αλλά ότι θα υπάρξει συνεργασία και ότι θα υπάρξει μια κάποιου είδους σχέση, είμαι βέβαιος. 

Σε σχέση με τη στάση του ΔΗΚΟ, είπε πως «εμείς περάσαμε πάρα πολλά με αυτές τις προσεγγίσεις, όταν βρισκόμασταν στο ΔΗΚΟ, αυτές τις μακιαβελίστικες προσεγγίσεις. Θυμάστε την υπόσκαψη που είχαμε δεχθεί και είχε δεχθεί και ο πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν». 

Δυστυχώς, διαμήνυσε, «με αυτές τις προσπάθειες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τορπιλίζει και την κάθε ελπίδα για συνεργασία στον κεντρώο χώρο. Εμείς δεν χάνουμε τις ελπίδες μας, θεωρούμε ότι ακριβώς μετά τις εκλογές θα βγούμε πιο δυνατοί και θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες που θα βοηθήσουμε την κοινωνία και όχι τα κόμματα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά». 

Για την επίθεση σε Νικόλα και Χρύση, σχολίαασε ότι «ο Χρύσης Παντελίδης έλεγε σε συνέντευξή του "περιμένετε και θα δείτε, μιλάμε με στελέχη της ΔΗΠΑ, όχι της ηγεσίας". Άρα ήμασταν απόλυταα βέβαιοι ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και προγραμματισμένη αυτή η εξέλιξη». 

Τέλος, σε ότι αφορά στη συνεργασία τους στην Κυβέρνηση, υπέδειξε πως «θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Κυβέρνηση. Η σχέση μας στην Κυβέρνηση είναι οριζόντια, δεν είναι κάθετη. Τις θέσεις μας εμείς τις επικοινωνούμε στον Πρόεδρο, το ίδιο ενδεχομένως να κάνει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;