Την προσήλωση της Λευκωσίας στο χρέος για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της κατοχής, ούτε και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της χώρας.
Όπως σημειώνει, συμπληρώνονται σήμερα 42 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές μας. «Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζονται», αναφέρει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτει, «καταδικάζει» την συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για προώθηση της παράνομης οντότητας, αλλά και για υιοθέτηση «λύσης δύο κρατών». «Καλούμε όλα τα κράτη να παραμείνουν προσηλωμένα στο περιεχόμενο των Ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απερίφραστα έχουν καταδικάσει την αποσχιστική και νομικά άκυρη αυτή μονομερή ενέργεια», είπε, σημειώνοντας «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της κατοχής, ούτε και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας μας».
Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτει, «έχει καταστήσει σαφές ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μόνο εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως προνοούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε και είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», σημειώνει.
Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο χρέος για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές, τις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έστειλε μήνυμα ελπίδας για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών
- Μήνυμα σύμπνοιας Λευκωσίας και Αθήνας από το ελληνικό ΥΠΕΞ για τη μαύρη επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους
- Σαράντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, καταδικάζουν τα κόμματα











