powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Εξήρε τα θετικά βήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου η έκθεση της ΕΕ-Το μήνυμα Μιχαηλίδου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την Έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 2025 (Education and Training Monitor 2025).Η Έκθεση αναγνωρίζει μια σειρά από θετικά βήματα και εξελίξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Η συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση παρουσιάζει μια σταθερή ανοδική πορεία. Σημαντική πρόοδος σημειώνεται επίσης στη διεύρυνση της ανώτερης εκπαίδευσης, με τη χώρα να διατηρεί από τα υψηλότερα ποσοστά τριτοβάθμιας φοίτησης στην ΕΕ. Παράλληλα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά συμμετοχής νέων σε σπουδές στο εξωτερικό και με ενισχυμένη ελκυστικότητα για φοιτητές από άλλα κράτη.

Η Έκθεση επισημαίνει, επίσης, την πρόοδο σε ζητήματα ένταξης, όπως η στήριξη παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η ανάπτυξη υλικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης και η επέκταση ολοήμερων σχολείων με στοχευμένη ακαδημαϊκή και ψυχοκοινωνική στήριξη. Παράλληλα, καταγράφονται θετικές πρωτοβουλίες στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπως νέες υποδομές, νέοι κλάδοι και δράσεις προσέλκυσης μαθητών.

Ωστόσο, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Τα αποτελέσματα του PISA 2022 καταδεικνύουν σημαντική επιδείνωση στις βασικές δεξιότητες. Η χώρα παρουσιάζει, επίσης, υψηλά ποσοστά χαμηλών ψηφιακών δεξιοτήτων, τόσο στους μαθητές όσο και στους ενήλικες. Παράλληλα, το ποσοστό πρόωρης αποχώρησης από την εκπαίδευση παραμένει αυξημένο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ήδη προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που απαντά στους πιο πάνω προβληματισμούς. Η επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων, με έμφαση στις δεξιότητες και στη μαθητοκεντρική προσέγγιση, η ενίσχυση και αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, καθώς και η υλοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου, στοχεύουν στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Παράλληλα, προχωρούν δράσεις διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με αυτό το σύνολο μέτρων, η Κύπρος προχωρεί αποφασιστικά προς ένα πιο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Στην προσπάθεια αυτή η στήριξη όλων είναι αναγκαία.

Το μήνυμα Μιχαηλίδου

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα, για την ευθύματα της έκθεσης, αφού από τη μία εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και από την άλλη υπογραμμίζει πως πρέπει να προχωρίσουν κι άλλα μέτρα για το εκπαιδευτικό σύστημα. 

 

«Η ΕΕ αναγνωρίζει τα βήματα πρόδου που γίνονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επισημαίνει τα αρνητικά αποτελέσματα και τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Επείγει να προχωρήσουν τα μέτρα που λαμβάνουμε για ένα ποιοτικό σύστημα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;