Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη Δευτέρα νέα απόφαση με την οποία αναστέλλονται αυστηρές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Συρία βάσει του λεγόμενου «Νόμου του Καίσαρα» (Caesar Act), για διάστημα έξι μηνών. Η απόφαση παρατείνει προηγούμενη αναστολή που είχε εκδοθεί τον Μάιο, χωρίς όμως να ικανοποιεί το συριακό αίτημα για πλήρη κατάργηση των κυρώσεων.
Κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα επιδίωξε να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση που έχει ήδη αποδώσει καρπούς, όπως παραδείγματος χάριν η άρση κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ τον Μάιο 2025 και η απεγγραφή του ιδίου και του Υπουργού Εσωτερικών Χατάμπ από τη λίστα των παγκοσμίως χαρακτηρισμένων τρομοκρατών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Παρασκευή.
Ο αλ Σάρα, ο οποίος αφαιρέθηκε από τη λίστα κυρώσεων και των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα (ως ηγέτης της HTS), αναμένεται επίσης να ενταχθεί στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη Συρία.
Μέσα σε ένα χρόνο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, ο προσωρινός Πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, έχει προσεγγίσει ένα μεγάλο αριθμό νέων συμμάχων, μεταξύ αυτών την Αμερική, ακόμη και πρώην αντιπάλους του όπως η Ρωσία, η οποία είχε υποστηρίξει στρατιωτικά τον Άσαντ.
Η επίσκεψη του αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο σε συμβολικό επίπεδο αντιπροσωπεύει το επίσημο τέλος της δεκαετιών απομόνωσης της Συρίας μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζει τη διάθεση της Ουάσιγκτον —υπό τον Πρόεδρο Τραμπ— να επαναπροσεγγίσει ακόμη και πρώην αντιπάλους, όταν διαβλέπει την ευκαιρία να διαμορφώσει μια μεταπολεμική τάξη πραγμάτων ευνοϊκή προς τα αμερικανικά συμφέροντα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post, μετά το πέρας της επίσκεψης, “ο αλ Σάρα, που είχε φυλακιστεί από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, κατέληξε να ηγείται θυγατρικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα στη Συρία και τώρα, ως προσωρινός αρχηγός του κράτους, εμφανίζεται σε φωτογραφίες χαμογελαστός δίπλα σε Προέδρους και Πρωθυπουργούς ανά τον κόσμο, ζητώντας τη βοήθειά τους καθώς η Συρία αναδύεται από δεκαετίες δικτατορίας και πολέμου”.
Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι “από τότε που ο 43χρονος αλ Σάρα ηγήθηκε των επαναστατικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Σύρο δικτάτορα Άσαν,τ τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ενθουσιώδεις διεθνείς υποστηρικτές του νέου ηγέτη, δεσμός που εδράζεται τόσο στη στρατηγική σημασία της Συρίας για τις ΗΠΑ όσο και στην προσωπική εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου”.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η απόφαση του Τραμπ να δεχτεί στον Λευκο Όίκο τον αλ Σαρα “αποτελεί ένδειξη της μετάβασης της Συρίας από παράγοντα αστάθειας στη Μέση Ανατολή — ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής του πρώην Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εις βάρος του ίδιου του λαού του, που επέτρεψε στο ISIS να ανθήσει — σε σύμμαχο που συνδράμει μια στρατιωτική επιχείρηση υπό αμερικανική ηγεσία για να κρατηθεί το Ισλαμικό Κράτος υπό έλεγχο”.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε θετικά σχόλια για τον αλ Σάρα. “Θέλουμε να δούμε τη Συρία να γίνεται μια πολύ επιτυχημένη χώρα. Και πιστεύω πως αυτός ο ηγέτης μπορεί να το πετύχει” ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Αυτή τη στιγμή η Συρία επιχειρεί να ανοικοδομηθεί ύστερα από τη μαζική καταστροφή του εμφυλίου, με κόστος που εκτιμάται περίπου στα 216 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στη Συρία να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση, να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και να εισάγει αγαθά για την ανασυγκρότηση του πλέον ανύπαρκτου συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με την με Αμερικανούς αναλυτές οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό συμφέρον να ενισχύσουν τον αλ Σάρα, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που παραμένουν στη Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι “ο αλ Σαράα έχει ήδη συναντηθεί με τον ναύαρχο Μπραντ Κούπερ, τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία εποπτεύει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή”.
Στο ίδιο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση Τραμπέχει μεσολαβήσει μεταξύ της Κυβέρνησης της Δαμασκού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στη βορειοανατολική Συρία, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μια συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο προβλέπει την ενσωμάτωση των δυνάμεων SDF στις κυβερνητικές δομές.
Επίσης Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι “ο Τραμπ και ο αλ Σάρα συζήτησαν και τον οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία των πρεσβειών στις πρωτεύουσες των δύο χωρών”, σημειώνοντας ότι “μπορεί να χρειαστούν ακόμη μήνες μέχρι οι αποστολές να καταστούν πλήρως επιχειρησιακές”.
Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεσολαβήσει με στόχο την επίτευξη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της κυβέρνησης αλ Σάρα και του Ισραήλ, το οποίο, μετά την πτώση του Άσαντ, κατέλαβε τμήματα της νότιας Συρίας, δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις και απαιτεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη νότια της Δαμασκού επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ











