powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Πληροφορίες πως έτρεχε με 150 χιλιόμετρα ο οδηγός που χτύπησε τον Κυριάκο-Νέες αιχμές Κωνσταντίνου σε Αστυνομία

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως γύρω από το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στη λεωφόρο Λάρνακος, στην Αγλαντζιά, με θύμα τον 20χρονο Κυριάκο Αντωνίου, ο οποίος σκοτώθηκε από σύγκρουση με όχημα που κινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ο αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε επικαλούμενος πληροφορίες, ότι ο οδηγός του οχήματος που παρέσυρε στο θάνατο τον 20χρονο, φαίνεται να έτρεχε με τριπλάσια ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο, που στον συγκεκριμένο δρόμο είναι τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες καταγγελίες που γίνονταν τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον δήμο Λευκωσίας, εδώ και χρόνια, αλλά δεν εισακούονταν από την Αστυνομία.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως το 2020 στο ίδιο σημείο είχε τραυματιστεί 20χρονη φοιτήτρια, η οποία καθηλώθηκε σε αμαξίδιο. «Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη και θυμωμένη. Από τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε σοβαρός τραυματισμός 20χρονης φοιτήτριας, η οποία σήμερα είναι ανάπηρη. Στέλναμε επιστολές από το 2018. Συνεχόμενα δυστυχήματα, συνεχόμενες επιστολές».

Το 2020, είπε «μετά το δυστύχημα είχαμε στείλει επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας. Το 2020 λέγαμε ότι κυκλοφορούν χιλιάδες φοιτητές με οχήματα που δεν έχουν την οδική συνείδηση. Είχαμε επίσης καταγγελίες από περίοικους. Επανερχόμασταν με νέες καταγγελίες κάθε χρόνο. Καμιά από τις επιστολές μας δεν απαντήθηκε ποτέ. Δεν στάλθηκε ένα κλιμάκιο των Δημοσίων Έργων ή της Αστυνομίας. Ενημερώναμε και λέγαμε ότι θα θρηνήσουμε θύματα και καθόμαστε σήμερα εδώ και αισθανόμαστε ένα μέρος της ευθύνης».

Κληθείς να σχολιάσει εάν εκτιμά ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος από πλευράς Αστυνομίας, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε καταφατικά και διερωτήθηκε «όταν δέχεσαι εκατοντάδες παράπονα, περιμένεις να γίνει το κακό για να δράσεις; Κινητές κάμερες είδα κι εγώ, το μεσημέρι κυρίως και ομάδα «Ζ» είδαμε. Μετά από κλήσεις πολιτών, είδαμε επίσης την Αστυνομία να φτάνει στην περιοχή».

Σε σχέση με το τι μπορούσε να κάνει, η Αστυνομία, ο αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς απάντησε πως «το πιο απλό που μπορούσε να κάνει ήταν να απαντήσει τις επιστολές και να συγκαλέσει μια σύσκεψη. Η εισήγησή μας ήταν ξεκάθαρη, φτάσαμε στο σημείο εμείς να κάνουμε εισηγήσεις. Αν υπήρχαν κάμερες στο σημείο, ο Κυριάκος θα ήταν ζωντανός».

Επισήμανε ακόμα πως «δεν είναι η πρώτη φορά που είναι τέτοιες οι ταχύτητες στη λεωφόρο Λάρνακος. Έχουμε πληροφορίες ότι το όχημα έτρεχε περισσότερο από τα διπλάσια. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ήταν ακόμα και τριπλάσια η ταχύτητα. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε την Αστυνομία και να πούμε ότι δεν ερχόταν ποτέ νύχτα, αλλά όταν διαβάζεις αυτή την επιστολή του Δήμου Λευκωσίας στις 26 Μαΐου και σε ενημερώνει... Θεωρώ ότι δεν πάει κάθε μέρα επιστολή που να ενημερώνει για συγκεκριμένο δρόμο».

Καταληκτικά τόνισε πως «δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε με την Αστυνομία, αλλά να μας απαντήσουν τι έκαναν. Δεν έγινε από κόντρα το δυστύχημα, αλλά από τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται στην περιοχή».

Απάντησε γενικά αλλά όχι για την υπόθεση η Αστυνομία

Η Αστυνομία κλήθηκε να απαντήσει για το συγκεκριμένο ατύχημα, ωστόσο η αρμόδια που κλήθηκε επίσης στην κρατική τηλεόραση, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο τροχαίο με θύμα τον 20χρονο, αλλά απάντησε γενικά σε σχέση με τα θέματα οδικής ασφάλειας. Εξάλλου, όπως διαμήνυσε αρμόδια πηγή από την Αστυνομία, δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις, παρά τα πολλά ερωτήματα που αιωρούνται γύρω από τη στάση των Αρχών.

Η υπεύθυνη Οδικής Ασφάλειας και Διαφώτισης Τροχαίας Λευκωσίας, Χριστιάνα Κατσέξου, ανέφερε αρχικά πως «ως Αστυνομία, ως τροχαία και ως οικογένεια τροχαίας είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούμε, να χάνονται τόσο άδικα νέοι στην άσφαλτο. Αυτά τα παιδιά, όπως και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους, μπορεί να ήταν δικά μας παιδιά και δικοί μας συγγενείς. Τα παιδιά της διπλανής πόρτας που θέλω να επικεντρωθώ, πρέπει να αγγίξουμε πλέον το θέμα της ατομικής ευθύνης».

Η εν λόγω αναφορά δημιούργησε την αίσθηση ότι η Αστυνομία αποποιείται ενδεχόμενες ευθύνες, με την κ. Κατσέξου να το διαψεύδει κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως «δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, αλλά εμείς συμβάλλουμε σε αυτό τον ιερό στόχο και σκοπό, για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων, τη μείωση των τραυματιών και λοιπά, με όσα εφόδια έχουμε στα χέρια μας. Καθημερινά οι προσπάθειες μας είναι επίμονες και διαρκείς. Ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών, είμαστε έξω για τροχονομικούς ελέγχους και για αστυνόμευση. Έχουμε τις δράσεις μας για διαφώτιση και ενημέρωση για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Προσπαθούμε, συνέχισε, «να αγγίξουμε το κοινό μας και περισσότερο τους νέους μας, να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους. Το να αποκτήσουμε άδεια οδήγησης είναι το ένα. Το άλλο είναι αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο οδικό δίκτυο. Να μου επιτρέψετε να σταθούμε στο ρόλο που έχουμε ως γονείς, γιατί έχουμε ρόλο. Η καθοδήγηση και η διαπαιδαγώγηση ξεκινά από το σπίτι και μετέπειτα είναι το σχολείο, η Αστυνομία και τα λοιπά. Προσπαθούμε καθημερινά. Ο καθένας να κατανοήσει ότι πρέπει να είναι υπόλογος των πράξεων του. Πίσω από ένα τιμόνι, βρισκόμαστε όλοι πίσω από μια θέση ευθύνης. Ευθύνη για τη δική μας ζωή, τη ζωή αυτών που μεταφέρουμε και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου».

Ανέφερε επίσης πως «εκείνο που λείπει από τους δρόμους είναι η ευγένεια και δεν έχουμε μάθει ως λαός να σεβόμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα τον εαυτό μας και μετέπειτα αυτών που είναι γύρω μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε αυτή την κουλτούρα. Είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε καθημερινά και θα την αλλάξουμε, όμως χρειάζεται να βάλουμε όλοι αυτό το λιθαράκι».

Κληθείσα να απαντήσει για το πώς θα προστατευθεί ένας οδηγός, όταν ένας άλλος δεν έχει ατομική ευθύνη, είπε «αυτό θα επιτευχθεί εάν όλοι εφαρμόζουμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Γι' αυτό το λόγο έχουμε καθημερινά το κομμάτι της διαφώτισης και της ενημέρωσης, το κομμάτι των τροχονομικών ελέγχων, της αστυνόμευσης. Σε μελανά σημεία τοποθετήθηκαν κάμερες και λοιπά, οπόταν προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορούμε να μην προσπαθούμε εμείς ως οδηγοί και ως χρήστες του οδικού δικτύου και να επιρρίπτουμε ευθύνες σε οτιδήποτε. Έχουμε κάνει όλοι μια αυτοκριτική; Έχουμε κάνει μια αυτοκριτική ως γονείς; Το πρώτο ερέθεισμα που παίρνει το παιδί μας για θέματα οδικής ασφάλειας, είναι όταν θα μεταφερθεί από το μαιευτήριο στο σπίτι. Αυτό λέει πολλά».

Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό όλοι μας, είμαστε νομοταγείς; Περιμένουμε την επιβολή του Νόμου, τα πρόστιμα και λοιπά. Είναι το αυτονόητο. Ο κάθε ένας προσέχει τον εαυτό του και προσέχει αυτούς που είναι γύρω του, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω».

Καταληκτικά είπε «εκείνο που θέλουμε να βγει προς τα έξω, είναι να νιώθει και ο κόσμος αυτή την ασφάλεια ότι είμαστε δίπλα του, προσπαθούμε με όποιο εφόδιο και μέσο έχουμε στα χέρια μας, διότι είμαστε κι εμείς άνθρωποι, είμαστε κι εμείς οικογενειάρχες. Στο άκουσμα ενός νέου θανατηφόρου κι εμάς μας συγκλονίζει κι εμείς πηγαίνουμε στο σπίτι και νιώθουμε ότι μπορούσε να ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Πεισμώνουμε και θέλω να τονίσω ότι είναι διαχρονική η συμμετοχή μας σε όλες αυτές τις δράσεις. Είναι μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις που προκαλούν θανατηφόρα και σοβαρές τροχαίες παραβάσεις. Είναι αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των μελών μας, επί καθημερινής βάσης, για να μην έχουμε οδικά θέματα και να μην έχουμε τραυματισμούς, όμως χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του κοινού».

Πώς σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το δεύτερο θανατηφόρο, μέσα σε λίγες ώρες, σημειώθηκε γύρω στη 01:20 τα ξημερώματα στη Λευκωσία, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αντωνίου, στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά, με κατεύθυνση από τον κυκλικό κόμβο Πανεπιστημίου προς Λευκωσία, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, σε κάποιο σημείο του δρόμου, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε 24χρονος, έχοντας ως συνοδηγό 23χρονο.

Από τη σύγκρουση, το όχημα του 20χρονου παρέκκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο φώτων τροχαίας, όπου και ακινητοποιήθηκε.

Ακολούθως, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από τον επί καθήκοντι ιατρό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρθηκαν και οι δύο επιβαίνοντες του δεύτερου οχήματος, οι οποίοι αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, πήραν εξιτήριο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Αστυνομία, ο οδηγός του εμπλεκόμενου οχήματος δεν έχει συλληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

;