Το τηλεοπτικό σκηνικό μετά την είσοδο της Cablenet

Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις ξεκίνησαν με μια  απλή κίνηση. Και οι πιο μεγάλοι αγώνες, με ένα μικρό βήμα. Είναι η συμφωνία Ερμή – Cablenet (τίθεται σε ισχύ το 2019 και έχει διάρκεια τριών χρόνων) η αρχή μιας νέας εποχής στα τηλεοπτικά δρώμενα του κυπριακού ποδοσφαίρου; Ας δούμε τα δεδομένα.
 
 
Η Cablenet θέλει να μπει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεδομένα. Γι αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι κτύπησε την πόρτα και άλλων ομάδων, πέραν του Ερμή, εισπράττοντας – για την ώρα τουλάχιστον- αρνητικές απαντήσεις. Είναι επίσης ασύμφορο σε μια πλατφόρμα να διατηρεί μόνο μια ομάδα, δηλαδή  να δείχνει ένα ματς ανά δύο εβδομάδες – ενίοτε και αδιάφορο-, συν το  ότι πρέπει να πληρώνει για παραγωγή, δημοσιογράφους, εκπομπές πριν και μετά τους αγώνες. Οπότε η Cablenet θα θέλει να φτιάξει αθλητικό περιεχόμενο, όχι να έχει απλά μια ομάδα.
 
 
Δεν πρέπει να ξενίζει το γεγονός πως η Cablenet έκανε αρχή με τον Ερμή. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ κ. Γιώργος Κούμας στο πρόσφατο Football Conference της ΙΜΗ που παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα, η τηλεοπτική επανάσταση στην Κύπρο ξεκίνησε από το Παραλίμνι, το οποίο ουσιαστικά «χρησιμοποιήθηκε» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να μετρηθούν οι αντιδράσεις και δεν ήταν απλά ένας αντάρτης, όπως ίσως να πιστευόταν τότε. Ο Ερμής άλλωστε έχει εδραιωθεί στη Α’ Κατηγορία και ο πρόεδρος του είναι παράγοντας με καλές άκρες τόσο στα ύπατα δώματα της ΚΟΠ όσο και στο τηλεοπτικό πεδίο. Πάντως Ερμής και Cablenet συνεργάζονται χορηγικά εδώ και χρόνια.
 
Δεν αποκλείεται η Cablenet να πάρει ακόμα 1-2 «μικρές» ομάδες, μετά τον Ερμή, να δει πως θα πάει η τριετία 2019-2022, και ακολούθως να ρίξει περισσότερο χρήμα στο μύλο των τηλεοπτικών.
 
Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών  δικαιωμάτων από την ΚΟΠ (αποκαλούμενο ως ΚΟΠ TV), που δούλεψε για την τριετία 2016-19 και στην οποία είχαν προσχωρήσει όλοι πλην ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, Απόλλωνα, Ανόρθωσης, Πάφου και Καρμιώτισσα, δεν πρόκειται να πάψει να υφίσταται. Οι πληροφορίες λένε ότι οι διεργασίες είναι εντατικές και πως παρά την απώλεια της ΑΕΚ και του Ερμή, που έκαναν δικά τους συμβόλαια, η κεντρική διαχείριση θα είναι ενδυναμωμένη. Οι ίδιοι πληροφορίες λένε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Για να ενδυναμωθεί η κεντρική διαχείριση θα πρέπει  να προσχωρήσουν σε αυτήν ένας ή περισσότεροι εκ των ΑΠΟΕΛ,  Απόλλωνα ή Ανόρθωσης, που για την ώρα είναι αδέσμευτοι τηλεοπτικά για την τριετία 2019-2022.
 
Οι διεργασίες της ΚΟΠ δεν φαίνεται να είναι άσχετες από την σιγή ιχθύος που τηρεί η Cyta, η οποία ενδεχομένως να αναμένει από την ΚΟΠ να «κλειδώσει» τα ονόματα των ομάδων που θα είναι στην κεντρική διαχείριση και ακολούθως να αγοράσει όλο το πακέτο. Γνώστες της αγοράς εκτιμούν ότι τη δεδομένη στιγμή μόνο η Cyta έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα πακέτο από την ΚΟΠ, που θα περιλαμβάνει μια ή πιο πολλές μεγάλες ομάδες (ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας, Ανόρθωση).
 
Είναι ορατό το ενδεχόμενο ο ΑΠΟΕΛ, που έχει το πιο μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο (1.9 εκατ. ευρώ ετησίως), να μείνει στη Cyta, υπογράφοντας ξεχωριστή συμφωνία, εκτός κεντρικής διαχείρισης.
 
Η Primetel ενδυναμώνεται και εδραιώνει τη θέση της, μέχρι το 2024 μάλιστα, καθώς τα deal με την ΑΕΚ και την Ομόνοια έχουν 5ετή διάρκεια. Επίσης, εμπλουτίζει το περιεχόμενο της με ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
 
Ένα ακραίο σενάριο θέλει την ΚΟΠ να τεμαχίζει το τηλεοπτικό προϊόν σε δύο πακέτα και να το πουλάει σε δύο πλατφόρμες. Δηλαδή στο ένα πακέτο να περιλαμβάνονται οι πολλοί αγώνες και στο άλλο πχ το βραδινό παιχνίδι του Σαββάτου. Απομακρυσμένο σενάριο για την ώρα, αλλά είναι κάτι που γίνεται στο εξωτερικό.
 
Το δεδομένο είναι πως με την είσοδο τρίτου παίκτη,  το κόστος για τους τηλεθεατές που θα θέλουν να βλέπουν όλα τα ματς του Κυπριακού πρωταθλήματος, ανεβαίνει από το 2019. Και αν λίγοι θα βάλουν Cablenet στο σπίτι μόνο  για να βλέπουν τα εντός έδρας παιχνίδια του Ερμή, δεν ισχύει το ίδιο για τους επιχειρηματίες της εστίασης, που «υποχρεωτικά» θα πρέπει να έχουν και τις τρεις πλατφόρμες.