Η σκιά της διαγραφής Παπαδάκη στον δρόμο της ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές

Η απόφαση της ΕΔΕΚ να διαγράψει τον επί χρόνια στέλεχος και ευρωβουλευτή της Δημήτρη Παπαδάκη είχε προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών, στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.
 
Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θεωρεί το ζήτημα λήξαν, καθώς η απόφαση του Πειθαρχικού του κόμματος σηματοδότησε το τέλος της εσωκομματικής διαδικασίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το βίντεο που αποτέλεσε ένα από τα «πατήματα» για την αποβολή του από το κόμμα, δείχνουν πως κάθε άλλο παρά λήξαν είναι το θέμα. Ενόσω ο ευρωβουλευτής συνεχίζει τις διαδικασίες εναντίον της απόφασης, καθίσταται κατανοητό πως το κεφάλαιο Παπαδάκης θα παραμένει ανοιχτό για την ΕΔΕΚ και θα το βρίσκει μπροστά της ενώ πορεύεται προς τις βουλευτικές εκλογές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το προμελετημένο σχέδιο, η κάλυψη των κατεχομένων και η «εγκληματική οργάνωση»
 
Η ενημέρωση της Αστυνομίας ότι το μονταρισμένο βίντεο αναρτήθηκε από τα κατεχόμενα, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις, αφού είτε προήλθε από τα κατεχόμενα είτε από κάποιον που έδειξε τα χαρτιά του για να περάσει το οδόφραγμα με σκοπό να το αναρτήσει. Και οι δύο εκδοχές είναι πολιτικά προβληματικές για ένα κίνημα που μάχεται κατά της κατοχής και βρέθηκαν οι υποδομές του ψευδοκράτους μπλεγμένες στα εσωκομματικά του.
 
Η ΕΔΕΚ θεωρεί το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν IP των κατεχομένων απόδειξη ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην ανάρτηση του βίντεο. Η πλευρά του Παπαδάκη, ωστόσο, το θεωρεί απόδειξη της καταγγελίας της για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που δρα εναντίον του. Όποια πλευρά κι αν επιβεβαιωθεί, στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει και που συζητείται στα προεκλογικά πηγαδάκια είναι οι εντυπώσεις. Και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές διασυνδέθηκαν εσωκομματικές διαδικασίες της ΕΔΕΚ με ενέργειες που έγιναν στα κατεχόμενα, δίνοντας τροφή στους πολιτικούς της αντιπάλους και προκαλώντας μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε όσους στο εσωτερικό του κόμματος ανέκαθεν πίστευαν πως η υπόθεση Παπαδάκη έτυχε λανθασμένου χειρισμού.
 
Πέραν του ότι θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση των δημόσιων πληροφοριών και των όποιων εξελίξεων στην υπόθεση της διαγραφής, οι πλέον ευαίσθητες ισορροπίες είναι αυτές που επικρατούν εντός του κόμματος σε σχέση με το θέμα.
 
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόφαση για αποβολή του Δημήτρη Παπαδάκη, ακολούθησε μία σειρά παραιτήσεων στελεχών και μελών, τα οποία διαχώρισαν τη θέση τους από αυτήν της ηγεσίας. Πρόκειται για άτομα που στο παρελθόν στελέχωναν τα προεκλογικά επιτελεία της ΕΔΕΚ και δούλευαν για τους εκλογικούς της στόχους. Και αυτοί αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η απομάκρυνση αρκετών στελεχών σε προηγούμενο χρόνο και για διάφορους λόγους, τα οποία επίσης θα απουσιάζουν από τα ψηφοδέλτια και από την προεκλογική μάχη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα κατεχόμενα δημοσίευσαν το βίντεο και την έστησαν στον Παπαδάκη
 
Το κατά πόσον όλες αυτές οι απουσίες θα επηρεάσουν την εκλογική πορεία του κόμματος θα φανεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα -το οποίο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις με πρόσφατες εσωκομματικές περιπέτειες, όπως αυτή του ΔΗΚΟ- είναι τι θα γίνει με αυτούς που διαφώνησαν αλλά παρέμειναν στο κόμμα. Πρόσωπα, δηλαδή, που αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους εκ των έσω και ενδεχομένως αισθάνονται ότι δεν εισακούσθηκαν. Θα πεισθούν άνθρωποι που ψυχράθηκαν ή που θεωρούν ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις τους, να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κινήματος; Θα τραβήξουν κουπί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού, εάν πιστεύουν ότι η ηγεσία κάνει λανθασμένους χειρισμούς;
 
Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την ομάδα του, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων και προετοιμασίας της προεκλογικής εκστρατείας. Τα προσωπικά ζητήματα πάντοτε παρεισφρέουν στις διαδικασίες αυτές, αλλά όταν υπάρχουν πρόσφατες εντάσεις, συνήθως τείνουν να μεγαλώνουν και να μεγαλοποιούνται, απειλώντας την κομματική ειρήνη σε περιόδους που προτάσσεται η ενότητα και οι κοινοί στόχοι.
 
Η πραγματικότητα είναι πως, παρόλο που η ηγεσία θεωρεί ότι η υπόθεση Παπαδάκη και οι όποιες πληγές έφερε στην επιφάνεια ανήκουν στο παρελθόν, θα συνεχίσει να βλέπει την σκιά της στον δρόμο των εκλογών. Και εκεί είναι που πρέπει πραγματικά να αποδείξει πως ο Δημήτρης Παπαδάκης αλλά και όλοι όσοι έφυγαν πριν και μαζί με αυτόν, δεν άφησαν κενό δυσαναπλήρωτο, που θα αντανακλάται στα εκλογικά ποσοστά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος