Το γερμανικό «nein», το παρασκήνιο στη σύνοδο και η έκκληση στον Πομπέο

Για άλλη μία φορά η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας περιορίστηκε στα λόγια και δεν μετουσιώθηκε σε πράξη στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής.
 
Αν και δεν υπήρχαν προσδοκίες για οποιεσδήποτε ισχυρές κινήσεις, καθώς δεν βρίσκονταν κυρώσεις στην ατζέντα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επιθυμούσε την έκδοση μιας κοινής δήλωσης από τους ομολόγους του, η οποία να καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα και να χαιρετίζει την τμηματική συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία «διορθώνει», κατά κάποιο τρόπο, την αυθαιρεσία του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκασαν, αλλά δεν συζήτησαν κυρώσεις οι 27 ΥΠΕΞ
 
Παρόλο που δεν υπήρξε ένσταση ως προς την ορθότητα των θέσεων της Ελλάδας και εκφράστηκε εκ νέου αλληλεγγύη, η επιθυμία αυτή του κ. Δένδια φαίνεται να προσέκρουσε στον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος δεν φάνηκε να μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για το timing της συμφωνίας της Αθήνας με το Κάιρο.
 
Όπως φαίνεται, οι Γερμανοί, οι οποίοι τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και προτιμούν η ελληνοτουρκική κρίση να επιλυθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, θεωρούν ότι η κίνηση Δένδια τορπίλισε την πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει, καθώς επρόκειτο την επόμενη μέρα να ανακοινώσουν επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στους γείτονές τους, οι Τούρκοι αντέδρασαν και δεν ήθελαν πλέον να συμμετέχουν στη γερμανική πρωτοβουλία, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Βερολίνου, γι’ αυτό και οι Γερμανοί δεν συνηγορούσαν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, πως, έπειτα από την άρνηση Μάας, η Ελλάδα μπλόκαρε με την σειρά της την ανακοίνωση που είχε ετοιμαστεί για την κατάσταση στη Λευκορωσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λειτούργησαν εκδικητικά οι Γερμανοί-Μπλόκαραν κοινή δήλωση καταδίκης για την Τουρκία
 
Ο Ύπατος Αρμοστής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, μετά το τέλος της συνόδου, ότι εκφράστηκε πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και υπήρξε απαίτηση για άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και επανέναρξη του διαλόγου. Όμως, για άλλη μία φορά, φαίνεται πως υπήρξε, επίσης, έλλειψη αποφασιστικότητας από μέρος κάποιων κρατών-μελών ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Εξού και το ξέσπασμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, το οποίο δημοσιοποίησε στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν χαίρομαι να είμαι σε θέση να πω «εγώ τα έλεγα», ούτε να επαναλαμβάνω ότι η Κύπρος υπογράμμιζε από τον Ιούλιο του 2019 ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δουλέψει με την Τουρκία». «Αντιθέτως, η πολιτική του κατευνασμού και η χλιαρή αντίδραση της Ε.Ε. λειτουργεί ως μορφή ενθάρρυνσης και εκλαμβάνεται ως αδυναμία από μία χώρα που τρέφεται από το bullying, την επιθετικότητα και το εκβιασμό», τόνισε. Μήνυμα που προφανώς απευθύνεται στους Γερμανούς αλλά και σε άλλες χώρες που φαίνεται να προτιμούν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με καρότο παρά με μαστίγιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Χριστοδουλίδη προς Ευρωπαίους για Τουρκία-«Εγώ τα έλεγα»
 
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης, ζήτησε όπως παρουσιαστεί το έγγραφο επιλογών για περεταίρω μέτρα στη σύνοδο που θα γίνει στη Γερμανία στα τέλη του μήνα και να προχωρήσει τον Σεπτέμβρη, σε επίπεδο Relex, η διαδικασία με τα ονόματα που δώσαμε για κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη απόφαση από προηγούμενη σύνοδο αλλά δεν φαίνεται  να υπήρξε, μέχρι στιγμής, μεγάλη πρόοδος. Την κυπριακή θέση στήριξαν κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.  
 
Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα, πέραν από το ευρωπαϊκό γήπεδο, το οποίο συχνά αποδεικνύεται πολύ δύσκολη έδρα, επεκτείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις. Κορύφωση, ίσως, του διπλωματικού πυρετού των τελευταίων εικοσιτετραώρων ήταν η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.
 
Μια συνάντηση που, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πήγε πολύ καλά, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται να εξέφρασε μεγάλη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, καθώς αντιλαμβάνεται απόλυτα τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση και τις βαριές ευθύνες της Άγκυρας. Ωστόσο οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες, καθώς αυτή η κρίση εξελίσσεται μεταξύ δύο συμμάχων τους.
 
Πληροφορίες που μεταδόθηκαν κάνουν, πάντως, λόγο για έκκληση του κ. Δένδια προς τον κ. Πομπέο να αυξήσει την εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Δένδιας από τον Πομπέο

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον