Παρασκευή 25 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ξέσπασμα Χριστοδουλίδη προς Ευρωπαίους για Τουρκία-«Εγώ τα έλεγα»

  14/08/2020 22:05
Ξέσπασμα Χριστοδουλίδη προς Ευρωπαίους για Τουρκία-«Εγώ τα έλεγα»

Ξέσπασμα Χριστοδουλίδη προς Ευρωπαίους για Τουρκία-«Εγώ τα έλεγα»

  14/08/2020 22:05
Ιδιαίτερα καυστικός με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στις συνεχιζόμενες πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, εμφανίστηκε  στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπέδειξε στους συναδέλφους του πως η σημερινή στάση της Τουρκίας, είναι απότοκο τις δικής τους χλιαρής αντίδρασης απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της. 
 
Απευθυνόμενος στην έκτακτη σύνοδο, είπε «δεν χαίρομαι να είμαι σε θέση να πω «εγώ τα έλεγα», ούτε να επαναλαμβάνω ότι η Κύπρος υπογράμμιζε από τον Ιούλιο του 2019 ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δουλέψει με την Τουρκία».
 
«Αντιθέτως, η πολιτική του κατευνασμού και η χλιαρή αντίδραση της Ε.Ε. λειτουργεί ως μορφή ενθάρρυνσης και εκλαμβάνεται ως αδυναμία από μία χώρα που τρέφεται από το bullying, την επιθετικότητα και το εκβιασμό», τόνισε. Αναφερόμενος στη δήλωση των ΥΠΕΞ στις 15/05/2020, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των ακτών, μία πρόσκληση που είναι ανοιχτή και την έχει επανειλημμένως καλωσορίσει το Συμβούλιο.
 
«Είναι η κοινή θέση της Ε.Ε. και όλοι μας δεσμευόμαστε από αυτήν», πρόσθεσε. Έχουμε, επίσης, καλέσει την Τουρκία να υποβάλει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στα βόρεια και δυτικά του νησιού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διερωτήθηκε, δε, εάν η Τουρκία αισθάνεται σίγουρη για τις νομικές της θέσεις, υποστηρίζοντας ότι εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, γιατί να μην τις δοκιμάσει στην πράξη;

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες, αλλά και ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ, μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Ειδικότερα, το Βερολίνο εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, και που θεωρεί ότι δικαιολογημένα ανάγκασε την Τουρκία να αποσυρθεί από τον διάλογο που θα ανακοινωνόταν την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λειτούργησαν εκδικητικά οι Γερμανοί-Μπλόκαραν κοινή δήλωση καταδίκης για την Τουρκία

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας