Καταδίκασαν, αλλά δεν συζήτησαν κυρώσεις οι 27 ΥΠΕΞ

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ στη Βιέννη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

 

O Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι  όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.
 
Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση εάν όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το  δίκαιο της θάλασσας , είπε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσετε στους Τούρκους, είπε ο κ. Δένδιας.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τον Χριστοδουλίδη για την συνάντησή του με τον Πομπέο ο Δένδιας

Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη για την συνάντηση ο Δένδιας
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε απόψε τηλεφωνικά με τον κ. Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για τη συζήτησή του με τον κ. Πομπέο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι  όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν "την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο". 

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει συνάντηση το πρωί της Κυριακής με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, David Hale, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών και θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, ενώ αναμένεται επίσης να ανταλλαγούν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν για Ανατολική Μεσόγειο: Κοινό ενδιαφέρον για ειρήνη

Τα είπαν τηλεφωνικώς Μακρόν-Τραμπ
Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία μίλησαν για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Μίλησα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό εκεί. Θα το επιβάλουμε».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics