Έτοιμη για κάθε στήριξη που θα της ζητηθεί από την Κύπρο η Ελλάδα

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται ήδη εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Λευκωσία και Αθήνα, βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό των ενεργειών τους για ανακοπή των νέων τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
 
Ήδη, σήμερα το πρωί υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκυ Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, όπου αποφασίσθηκαν τα επόμενα βήματα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ξεκαθάρισε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όποιο επίπεδο επιθυμεί. Μιλώντας το πρωί ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως «η έξοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο».
 
«Δεν μπορώ να ξέρω με ποιο τρόπο λειτουργεί η τουρκική πλευρά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σε μια προηγούμενη εποχή. Αυτό που λέμε στην Τουρκία, είναι ότι η επικοινωνία και το Διεθνές Δίκαιο είναι ο τρόπος επίλυσης διαφορών», είπε ο Νίκος Δένδιας. 
 
Όσο αφορά την εισβολή του Barbaros o κ. Δένδιας, σημείωσε πως «δεν συνιστά γεγονός ότι μίλησα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί μιλάμε κάθε μέρα. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει αυτή τη στήριξη, παραδείγματος χάριν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Τουρκίας». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισβάλλει εκεί που τον παίρνει ο Ερντογάν... Ανοιχτά της Κύπρου το Barbaros
 
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες διαφωνίες πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία και επανέλαβε ότι, αυτά είναι τα δύο θέματα που θα συζητήσει με την Τουρκία. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, θα πάμε στη Χάγη», σημείωσε σχετικά και εκτίμησε πως, «η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες είναι ανύπαρκτες». Ξεκαθαρίζοντας, όμως, τη θέση της Ελλάδας σχετικά, είπε πως, «δε σημαίνει ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά που ‘βλέπει’ η Τουρκία».
 
Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν με την Τουρκία, που όμως δεν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζει η γείτονα χώρα, για τον οποίο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. 
 
Αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να υπάρξει διακανονισμός μεταξύ των χωρών. Δε γίνεται μονομερώς» και τόνισε πως, «μια φανταστική συμφωνία, όπως αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη, δηλώνει απλώς πρόθεση».
 
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες διαρροές Τσαβούσογλου ότι υπήρξε μυστικός διάλογος, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι, «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο να έχει διάλογο με την Τουρκία», ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι, «το πρώτο και πιο φανερό είναι ότι πρέπει η Άγκυρα να απέχει από προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές».
 
«Στην Ελλάδα λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο σκέψης, δεν είμαστε μια χώρα που δημιουργούμε εντάσεις. Αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι ότι η επικοινωνία με όρους δικαίου είναι ο τρόπος διάλογου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Σχετικά με το πρακτικό σκέλος του διαλόγου, εξήγησε ότι, «οι διερευνητικές γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, θα διεξαχθούν σε ένα τέτοιο κλίμα, που θα μου επιτρέψουν να συναντήσω των ομολόγό μου, που τον θεωρώ φίλο μου».
 
Διευκρίνισε, ωστόσο ότι, προς το παρόν «είμαστε σε επίπεδο επαφών, που μπορεί να μας επιτρέψουν τις διερευνητικές. Μην το θεωρήσετε κατάκτηση, γιατί δεν έχει φέρει αποτέλεσμα».
 
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας ή απειλών», τόνισε.
 
Σε ερώτηση για το αν σχετίζεται η τουρκική συμπεριφορά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας έκανε σαφές ότι, «η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα» και υπενθύμισε ότι, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει όλα τα χρόνια τη θέση του Διεθνούς Δικαίου. Που είναι και η θέση της Ελλάδας».
 
Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τις εργασίες
Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τις εργασίες μας που ξεκινήσαμε για να διαφυλάξουμε τα "δικαιώματά μας" στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο μήνυμά του για το Μπαϊράμι των Θυσιών, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι “δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως έγινε στο παράδειγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας που άνοιξε ξανά για λατρεία”.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι “είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε σε νίκη τον αγώνα μας από το Ιράκ  και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη τόσο για μας όσο και για τους φίλους και αδελφούς μας που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες”. 
 
Ακάρ: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros κινείται ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ, έπειτα από την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την ίδια ρητορική του Ερντογάν, πως «είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, το Κυπριακό αποτελεί εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και στόχος της Άγκυρας είναι να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

«Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί», δήλωσε ο Χούλουσι Ακάρ στο πλαίσιο της Ημέρας Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Άγκυρα.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν δικαίωμα της χώρας του και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκοε υπουργός Άμυνας.

Ακόμη, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα είναι μάταιη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ