Το άχτι του Ερντογάν, η εκτεθειμένη Κύπρος και η ώρα της αλήθειας που ζυγώνει

Μπορεί η άμεση και «υπερβολική», κατά τους Τούρκους, αντίδραση της Ελλάδας, να έβαλε φραγμούς στα σχέδια του Ερντογάν, μπορεί η Αθήνα να κέρδισε τον χρόνο που ήθελε και να πέτυχε μια μικρή νίκη, τουλάχιστον επικοινωνιακή, η Κύπρος ωστόσο παραμένει δέσμια, εκτεθειμένη και ανυπεράσπιστη στις τουρκικές ορέξεις.
 
Η ακύρωση των ερευνών του Oruc Reis, η οποία επήλθε μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνα-Βερολίνο-Άγκυρα, αποτελεί ένα παράδειγμα ορθού χειρισμού των τουρκικών απειλών και πειρατικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ένα παράδειγμα που αντιθέτως, δεν είδαμε ποτέ να λαμβάνει χώρα, σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες για χρόνια πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ποτέ ξανά η Άγκελα Μέρκελ, ή οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να ασκήσει πίεση και αν χρειαστεί να απειλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν για πιθανές συνέπειες των πράξεων του, τα τελευταία επτά χρόνια που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα αλωνίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσε το προφανές η Τουρκία-Αποσύρει μέχρι νεοτέρας το Oruc Reis
 
Εισβάλλει ξανά το Barbaros
Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι δεν ίδρωσε το αφτί κανενός μετά την χθεσινή ανακοίνωση του σταθμού της Αττάλειας για την νέα τουρκική Navtex του Barbaros, το οποίο θα διεξάγει έρευνες μέχρι τον Σεπτέμβριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Λίγο μετά από την επίσημη παραδοχή της Άγκυρας, ότι αποσύρει το Oruc Reis και αναβάλλει τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήρθε η νέα Navtex για τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Η κίνηση αυτή, μόνο ως επίδειξη δύναμης μπορεί να ερμηνευθεί από την Τουρκία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πως εντός της κυπριακής ΑΟΖ κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε το Oruc Reis και εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ με το Barbaros η Τουρκία
 
Συνεχίζει ανενόχλητο το Yavuz
Το πρόβλημα της μηδενικής επιρροής της μικρής Κύπρου, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ώρα που όλος ο διπλωματικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και των ΗΠΑ ασχολείτο με το ζήτημα της Navtex του Oruc Reis, το Yavuz συνέχιζε να πραγματοποιεί παράνομη ερευνητική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου.
 
Το Yavuz παραμένει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τον περασμένο Απρίλιο και από τότε πραγματοποίησε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων έξι και επτά της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ από τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιεί γεώτρηση στα όρια του οικοπέδου τέσσερα, όπου θα παραμείνει μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
 
Συνεπώς, οι εγγυήσεις και οι υποσχέσεις που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ικανές να τον σταματήσουν μόνο για το Oruc Reis ή ενδεχομένως, κανείς δεν του ζήτησε, ή δεν του έθεσε τον προβληματισμό του για την παρουσία του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Είναι ενδεικτικό πως σε καμία δήλωση καμίας χώρας, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την παραμονή του Yavuz μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της πτήσης που πραγματοποίησε στα τέλη Ιουνίου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζεπ Μπορέλ.
 
Τι θέλει η Τουρκία
Αυτό, ωστόσο, μέσα σε όλα τα αρνητικά που το συνοδεύουν, μπορεί να είναι και θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο ίδιος εξήγησε σε διάφορες δηλώσεις του, είναι ένας εφ΄ όλης της ύλης διάλογος με την Ελλάδα, που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες, τη μειονότητα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, ζητήματα ιδιοκτησίας ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα που εμπίπτουν στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα πολλά. Ένας διάλογος δηλαδή, που θα τα περιλαμβάνει όλα.
 
Συνεπώς, το γεγονός πως σε αυτό το στάδιο δεν συνδέθηκε η παρουσία του Yavuz με την αποκλιμάκωση που συμφωνήθηκε στο Αιγαίο, ίσως να σημαίνει πως εξηγήθηκε στον Ερντογάν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να διαπραγματευθεί με την Τουρκία ζητήματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαιτούν διαμοιρασμό του Φ.Α. οι Τούρκοι-Το στίγμα των παράλογων διεκδικήσεων
 
Πώς απαντά η Ελλάδα
Η Ελλάδα μέσω επίσημων δηλώσεων τονίζει πως ο διάλογος με την Τουρκία, θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας για το οποίο υπάρχει διαφορετική ανάγνωση του Δικαίου της Θάλασσας. Από εκεί και πέρα, η Αθήνα δεν επιθυμεί να συρθεί σε μια διαδικασία εκτεταμένης διαπραγμάτευσης για σωρεία ζητημάτων, από τα οποία έχει μόνο να δώσει και δεν έχει κάτι να πάρει.
 
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Θέση της Ελλάδας παραμένει ότι ο διάλογος στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών.
 
Ως εκ τούτου, η παραμονή του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την άρνηση της Ελλάδας να συζητήσει ζητήματα που αφορούν άλλο κράτος και ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στον επικείμενο διάλογο Αθήνας-Άγκυρας, αφήνει ορθά το ζήτημα της Κύπρου εκτός της ελληνοτουρκικής εξίσωσης. 
 
Ετοιμάζεται ο κατάλογος κυρώσεων
Το μοναδικό όπλο της Λευκωσίας σε τούτη τη φάση, δεν είναι άλλο από τις κυρώσεις. Κυρώσεις όμως που δεν θα αφορούν πρόσωπα και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων, αλλά θα αφορά ένα πλέγμα κυρώσεων που έχουν να κάνουν με οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας που θα πλήττονται.
 
Η Λευκωσία, εκτιμά πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπει φρένο στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε το πράσινο φως στον Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων που θα αφορά σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας και σχετίζονται με την Ε.Ε..
 
Τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ήταν ξεκάθαρο πως υπήρξε σχετική δέσμευση από τους συμμετέχοντες για να υπάρξει μορατόριουμ δηλώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, έθεσε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών του που βασίζεται σε δύο επίπεδα.
 
Αφενός, ο Πρόεδρος θα συνεχίσει το διπλωματικό σαφάρι, ώστε οι επερχόμενες κυρώσεις να «πονάνε» την Τουρκία και αφετέρου, η Κυβέρνηση του να εργαστεί για αναβάθμιση, εντός των λογικών πλαισίων της αποτρεπτικής δύναμης της Εθνικής Φρουράς.
 
Κι αυτό διότι, φάνηκε ξεκάθαρα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων οκτώ ημερών, ότι πέραν των όποιων διπλωματικών προσπαθειών, η ισχυρή και υπολογίσιμη ισχύς αποτροπής, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εκ των ον ουκ άνευ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία και μορατόριουμ δηλώσεων μετά το πέρας του συμβουλίου των Αρχηγών
 
Η ώρα της αλήθειας
Πάντως, μετά και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, μοιάζει πλέον ξεκάθαρο σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο πως η στρατηγική της ήπιας αντιπαράθεσης που υιοθετήθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία, δεν φέρνει αποτελέσματα.
 
Το διπλό ταμπλό, ειδικά της Γερμανίας και κάποιων άλλων χωρών που εξαρτώνται από το εμπορικό ισοζύγιο, ή έχουν άλλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, μπλοκάρει ολόκληρο των ευρωπαϊκό οικοδόμημα και βάζει την Ευρώπη σε νέους εσωτερικούς μπελάδες, από τη στιγμή που δεν αντιδρά, όταν η Τουρκία εισβάλλει παράνομα στις θάλασσες μιας ευρωπαϊκής χώρας.
 
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διαρροές από την Τουρκία, ο Ερντογάν έδωσε διορία ενός μήνα στον διάλογο και δεδομένης της πραγματοποίησης της ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. με την Τουρκία, η ώρα της αλήθειας που θα θέσει έκαστο ενώπιον των ευθυνών του δεν καθυστερεί.
 
Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως στην πρόσφατη συμφωνία στο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ, λήφθηκε σχετική πρόνοια που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καζάνι της αν. Μεσογείου-Από το Καστελόριζο στην Κύπρο και τη Λιβύη

Δειτε Επισης

Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων